Содові сирники

Іноді в сирники додають соду. Але не як звичайний розрихлювач, коли цей білий порошок гаситься оцтом, а в чистову виді. Цей інгредієнт при нагріванні розплавляє сир, заставляючи його з’єднуватися з мукою, внаслідок цієї реакції страва стає більш пишною. Цей рецепт добре підходить у випадку, коли сир мокрий, перед приготуванням його не віджали і через це саме сирне тісто буде рідким. Така сирна маса без наявності соди може розтікатися по сковороді і сирники можуть здаватися непрожареними. У той же час, через соду в сирника смак сиру слабне і страва за смаком може нагадувати оладки.

Смачні

Інгредієнти

Щоб приготувати сирники з содою за рецептом, нам потрібні продукти:

  • 250 грамів сиру
  • 5 столових ложок муки (з гіркою)
  • 1 яйце
  • 3 столових ложки цукру
  • 250 грамів сиру
  • 5 столових ложко муки (з гіркою)
  • 1 яйце
  • 3 столових ложки цукру
  • половина чайної ложки соди
  • щіпка солі
  • трохи рослинної олії.

Харчовий додаток

Приготування

Приготування сирників по цьому рецепту схоже на приготування оладок, але замість кисляку (прокислого молока) ми додаємо при замісі тіста сир:

  1. Переминаємо вилкою сир із цукром, можна додати ізюм, пакетик ванільного цукру.
  2. Коли сир розм’якне й стане однорідним, додаємо борошно (краще невеликими частинами, помішуючи), яйце й сиплемо соду.
  3. Замішуємо тісто ложкою й цією ж ложкою викладаємо на сковорідку з розігрітою соняшниковою олією і жаримо.

Зі сметаною

Корисні поради:

  1. Якщо місити тісто рукою й рукою викладати на сковорідку, можна одержати безформні сирники, тому що тісто може липнути до пальців. Крім того, можна обпектися об нагріте масло. Якщо формуєте сирники руками, змочіть руки водою, щоб до них не прилипало тісто, викладувати на сковородку рекомендуються ложкою, щоб не обпекти руки. Ложку краще змочити водою, щоби тісто не прилипало.
  2. Сирники можна зробити об’ємними й пишними без застосування соди, для цього потрібно при покупці подбати, щоб сир був сухим, а також при приготуванні збільшити кількість яєць і зменшити кількість борошна.
  3. Пишності сирникам додає також манна крупа, якою можна зовсім замінити пшеничне борошно, або ж використовувати суміш наполовину пшеничного борошна і манки. При приготуванні рецепта з манною крупою потрібно залишити тісто на чверть години, щоб зернятка увібрали вологу й набрякли.

Користь і шкода

Харчова сода використовується для зовнішнього застосування (наприклад при полосканні зубів), а також як додаток до страв, в основному як розпушувач, також вона при нагріванні може змінювати смакові властивості продуктів, роблячи смак більш виразним і різким.

З чорницями

У лікувальних цілях соду використовують зовні, а внутрішнє застосування в основному стосується дієт для схуднення, оскільки цей кухонний порошок виводить рідину з організму, а також перешкоджає всмоктуванню жирів. Втім рецепт цього методу для схуднення є шкідливим, через те, що сода досить агресивна й у неї є багато протипоказань:

  • порушення кислотного балансу шлунка;
  • розщеплення жирів порушується, що може потягнути за собою інші порушення обміну речовин;
  • шлунок і стравохід може бути ушкоджений аж до утворення до кривавих виразок.

Соду не можна вживати в великих кількостях, але в маленьких дозах, згідно рецептів, вона нешкідлива, не дарма її називають харчовою.

Ссылка на основную публикацию