Рецепт геркулесових сирників

Сирники – страва, яку люблять діти і дорослі. Це один із способів перетворити корисний сир та поживні вівсяні пластівці на смачний десерт. Страву можна їсти як на сніданок, так і на вечерю, або подати на десерт після ситного обіду. За рахунок невисокої калорійності геркулесовими сирниками можна перекусити між основними прийомами їжі, наприклад на полуденок або підвечірок. Сирники з геркулесом – це справжня знахідка для шанувальників правильного харчування. На смак вони нітрохи не поступаються приготованим по звичному рецепту з борошном. Тісто з додаванням геркулеса при випічці виходить м’яким, соковитим і повітряним.

Зі сметаною

Інгредієнти

Інгредієнти на 4 порції:

  • 0,5 кілограма сиру;
  • 2 яйця;
  • 2,5 столові ложки цукру; третина чайної ложки солі;
  • 120 грамів вівсяних пластівців (краще швидкого приготування, але можна й звичайні);
  • трохи борошна, щоб обваляти перед випіканням;
  • рослинна олія.

Вівсяні пластівці

Приготування

Готуємо сирники:

  1. У глибокій мисці ретельно перемішуємо сир, яйця, цукор і сіль. Якщо сир розвалюється на дрібні крупинки, можна його попередньо розтерти через сито. Для одержання більш однорідної консистенції можна скористатися блендером.
  2. Геркулес попередньо перемолоти за допомогою кавомолки.
  3. Змішати отримане вівсяне борошно із сирною масою й залишити на 30-45 хвилин для набрякання.
  4. З тіста потрібно зліпити сирники у вигляді коржів, злегка обваляти їх із двох сторін у борошні й обсмажити на розігрітій сковорідці з невеликою кількістю рослинної олії. Коли з двох боків утворюється рум’яна скоринка, потрібно накрити сковороду кришкою й потримати сирники ще кілька хвилин на невеликому вогні. Так коржі гарантовано пропечуться, усередині не залишиться сирих грудочок.

Замість геркулеса можна використовувати будь-яку іншу крупу або пластівці. Для добавки підійде рис, манка, пшоно або мультизернові суміші.

Варіанти приготування

Цей рецепт вважається базовим. Можливі його різні варіації. При приготуванні тіста в сирну суміш можна покласти ізюм, сухофрукти, цукати, свіжі або заморожені ягоди, також можна додати подрібнені горіхи. Обережно з волоськими горіхами, вони можуть додати тісту сірого відтінку і гіркуватого присмаку (хоча можуть і не додати, все залежить від смакових властивостей самого волоського горіха). Сирники вийдуть більш ароматними, якщо додати трохи ваніліну.

Сухофрукти

Ще один популярний рецепт – це геркулесові сирники з бананом. До сирної маси додається розім’ятий в однорідну кашку банан (робимо бананове пюре). Усі інші інгредієнти й пропорції аналогічні базовому рецепту. Виняток становить цукор — щоб тісто не вийшло надто солодким за рахунок присутності в тісті солодкого фрукта, досить буде однієї столової ложки цукру. Аналогічним способом готують сирники з яблуком.

Подають сирники найчастіше зі сметаною, замість сметани можна використовувати різноманітні поливки і соуси — розтоплене масло із цукром, сметана з медом, нежирний йогурт, згущене молоко, фруктовий або ягідний конфітюр (джем), мед плюс подрібнені горіхи. Також можна їсти сирники без підливи, запиваючи чаєм, компотом або молоком. Спробуйте різні варіанти.

З карамеллю

Користь

Сирники на основі вівсяного борошна або здрібнених пластівців мають багато корисних властивостей:

  • зміцнюють кісткову тканину, поставляючи в організм кальцій;
  • нормалізують обмін речовин, перешкоджаючи появі набряків і зайвих кілограмів;
  • нормалізують тиск, поліпшують стан посудин і серцевого м’яза;
  • позитивно впливають на травні процеси за рахунок нормалізації мікрофлори шлунка й кишечника.

Сирники з геркулесом – прекрасна страва для тих, хто займається спортом. Невисока калорійність у комбінації з більшою кількістю білка сприяє збільшенню м’язової маси й втраті жирової тканини.

Корисні властивості

Поради

Є кілька загальних порад:

  1. Головним інгредієнтом сирників є сир. Не дивно, що смак готової страви залежить в основному від його якості. Найкраще використовувати «домашній» сир 8-9% жирності. Він добре розтирається в однорідну масу, не розвалюється на крупинки й має м’який приємний вершковий смак.
  2. Для тих, хто не може вживати смажену їжу по стану здоров’я або ретельно стежить за фігурою, можна запропонувати варіант готування сирників на парі. За рахунок відсутності рум’яної скоринки готова страва більше схожа на великі ліниві вареники, але смакові якості при цьому повністю зберігаються (сирники за смаком схожі на ті, які випікаються на сковороді).
  3. Сирники зручно заготовлювати на запас і зберігати в морозилці. Це хороший варіант швидкого сніданку. Ранком досить просто дістати биточки, почекати 15-20 хвилин, щоб вони злегка розморозилися, покласти їх на розігріту сковорідку або в мікрохвильовку. Через 5-7 хвилин на столі буде стояти гаряча страва для всієї родини.
  4. Щоб сирники добре пропеклися, але не підгоріли, класти їхнім потрібно у вже розігріту сковороду з помірною кількістю масла.
  5. Знизити калорійність блюда можна, замінивши обжарювання на приготування в духовці на листі або в силіконових формочках.
  6. Якщо сир виявився занадто розсипчастим, і тісто не виходить однорідним, можна додати трохи сметани або кефіру.
  7. Для того, щоб сирники вийшли ще більш повітряними й пишними, наприкінці замісу додають на кінчику ножа соду.

Ссылка на основную публикацию