У сирники часто додають манну крупу, хоча борошно можна й зовсім замінити манкою. Такі сирники виходять м’якими, ніжними, їх легко зробити повітряними, попередньо збиваючи тісто блендером. Крупу, з якої варять манну кашу, настільки часто використовується сирниках, що рецепти із цією добавкою можуть вважатися класичними. З манкою виходять пишні сирники із сиру.
Зміст
Перший спосіб
Інгредієнти
Продукти:
- яйце
- сир
- 45 грам цукру
- 3 столових ложки манки
- сіль
- дві ложки сметани
- трохи борошна.
Звичайно, яйце, сир і сметану краще брати домашні, але можна і магазинні.
Приготування
При приготуванні страви краще не поспішати, потрібно, щоб манка настоялася й розбухнула:
- У сир вливаємо сметану, перемішуємо, сиплемо цукор, щіпку солі, і вбиваємо яйце.
- Сиплемо манну крупу, рівномірно перемішуємо, чекаємо десять хвилин, крупа за цей час розбухає й сирники отримують пишність і м’якість.
- Після настоювання сирної маси сиплемо борошно, розмішуємо тісто, що утворилося.
- Перемішувати можна ложкою, акуратно й ретельно, щоб маса була однорідною.
- Жаримо на прогрітій сковороді, викладаючи тісто столовою ложкою.
Подаємо сирники із сиру з манкою зі сметаною, варенням або іншою улюбленою поливкою — солодкої або кислої.
Другий спосіб
Для наступного рецепта використовується небагато цукру. Цукровий сироп, який утворюється від перемішування цукру-піску й сирної сироватки, приводить до того, що сирники можуть пригоряти. Кожний може підсолодити продукт при подачі на свій розсуд.
Інгредієнти
Продукти
- 400 грамів нежирного сиру
- 1 яйце
- 4 столових ложки манної крупи
- 2 столових ложки цукру
- пакетик ванільного цукру
- 20 мілілітрів соняшникової олії
- свіжа полуниця і сметана — для подачі.
Приготування
- Збиваємо яйця із цукром. Бажано брати домашні яйця, щоб сирники мали золотавий колір.
- У збиті яйця додаємо манну крупу, чекаємо декілька хвилин, щоб манка набрякла.
- Перемішуємо рідину, яка утворювалася, із сиром, можна розімнути рукою, вилкою або товкмачкою для пюре.
- Додаємо борошно, ванілін. Якщо тісто занадто рідке, можна додати манку (можна й борошно, але тоді вони будуть твердішими).
- Формуємо сирні шайбочки, щоб тісто не прилипало до рук, руки можна змочити водою.
- При жарці потрібно трохи натиснути зверху, щоб площа жарки збільшилася й сирники краще прижарилися.
Подавати зі сметаною й полуницею, причому сметану можна збити із цукровою пудрою міксером, виходить справжній полунично-сирний десерт, а сирники, якщо їх зробити пишними, стають схожими на пудинг або суфле.
Манна крупа
Манна крупа виготовляється із пшениці, залежно від сорту якої ділиться на м’яку М, магко-тверду МТ і тверду Т. У ста грамах манної крупи є 10 грамів білків, один грам жиру, близько 75 грамів вуглеводів, клітковини близько 0,2 відсотка (це вважається невеликою кількістю), калорійність — від 320 до 360 кілокалорій. Ця крупа дуже дрібна, середній розмір — півміліметра.
Часприготування мінімальний, тому приготована крупа зберігає максимальну кількість корисних речовин, а їх чимало — багато білків, вітаміни В, Е, натрій, магній, залізо, фосфор, калій, кальцій. Манна крупа добре засвоюється, дієта, що включає манну кашу призначається після операційного втручання в шлунок або кишечник. Манна крупа має лікувальні властивості, виводячи з організму зайвий слиз і жир.
Манна крупа має мало клітковини, але є багато крохмалю й рослинного білка. З недоліків можна виділити меншу кількість вітамінів, мінеральних речовин, ніж в інших крупах. Більша калорійність не є недоліком, але на цю особливість потрібно звернути увагу тим, хто контролює цей показник у їжі.
Багато глютена (клейковини), який погано переварюється в одного відсотка жителів, крім того, один з тисячі жителів Європи хворий на генетичну хворобу целіакію (непереносимість глютену). Але в цілому глютен не є небезпечною речовиною, його іноді спеціально додають у хліб, щоб він мав більш привабливу структуру.
У крупі є фосфоромісткий фітин, який зв’язує кальцій. В цілому це не є серйозною проблемою, але на цю особливість слід звернути увагу тим, хто має проблеми з кальцієм, нестача солей може спровокувати спазмофізію й рахіт.
Але не потрібно так багато надавати увагу дієтичним особливостям. Головне, що з манкою сирники виходять дуже смачними.