В одній пачці сиру 200 грамів, але бувають пачки 180, 250 грамів. Все-таки, якщо робите сирники з пачки сиру — рецепт повинен вміщувати 200 грамів сиру як стандарт, з такої кількості цього кисломолочного продукту вийде дві або три порції. Найпростіші сирники — класичні, з манкою та ізюмом, їх приготувати просто, і продуктів для них буде потрібно небагато. Якщо дотримуватися простих правил, вийдуть сирники, які будуть м’яким і смачним десертом.
Класичні
Класичні сирники — найпростіші. Рецепт можна ще більш спростити, забравши зі складників. Залишиться тільки сир, яйце, цукор, борошно й сіль.
Інгредієнти:
- 200 — 250 грамів сиру, що становить одну пачку, жирність бажано близько 10 відсотків
- 1 яйце
- 1 столова ложка цукру
- 1 столова ложка борошна
- 1 пакетик ванільного цукру
- щіпка солі
- соняшников олія або вершкове масло, щоб посмажити.
Готуємо:
- Сир розминаємо вилкою або блендером.
- Збите яйце змішуємо із цукром, ваніліном, солимо й додаємо борошно.
- Змішуємо сир і яйце.
- Робимо сирники й обвалюємо в окремо вартій тарілці з борошном.
Жаримо на середньому вогні дві хвилини з кожної сторони, подаємо зі сметаною.
Манні
Манні сирники готуються з додаванням однієї столової ложки манки. У них дуже м’який смак, якщо їх правильно приготувати, вийде десерт, схожий за смаком на крем Пташине молоко.
Інгредієнти:
- пачка сиру
- яйце
- цукор — одна столова ложка з гіркою
- борошно — одна столова ложка
- манка — одна столова ложка
- ванільний цукор
- олія для випікання.
Приготування:
- Перемішуємо сир, збиті яйця, цукор, ванільний цукор, сіль.
- Змішуємо манку з борошном і дрібними порціями додаємо цю суміш борошна і манки в сирну масу, ретельно перемішуючи, щоб борошно рівномірно розподілилося.
- Залишаємо на півгодини, щоб манка увібрала вологу й набрякла.
Формуємо сирники, жаримо одну хвилину з одного боку, одну хвилину — з іншого і ще на дві хвилини залишаємо під кришкою на слабкому вогні. Подаємо зі сметаною.
З ізюмом
Ізюм у рецепті можна замінити на будь-які сухофрукти, наприклад курагу, цукати. Але сушений виноград — це найдоступніший і самий найсмачніший наповнювач для сирників. Ізюм потрібно кілька хвилин протримати в окропі, це його розм’якшить і допоможе позбудеться сторонніх включень, тому що одночасно родзинки промиваються.
Інгредієнти:
- пачка сиру
- 1 яйце
- 100 грам ізюму (3 — 4 столові ложки)
- 1 столова ложка цукру
- 2 столових ложки борошна
- пакетик ванільного цукру
- рослинна олія.
Приготування:
- Роблять сир м’яким, розминаючи вилкою, блендером або перемнути через сито.
- Ізюм змішати з борошном і після цього зробити сирне тісто, додаючи цукор, сіль, ванілін.
- Дати сиру з ізюмом постояти, щоб виноградини увібрали вологу.
Формуємо й жаримо на рослинній олії.
Кілька слів про користь ізюму:
- досить поживний, калорійність — 264 кілокалорії на сто грам;
- у процесі висушування виноградин корисні властивості не втрачаються;
- багато глюкози, фруктози, харчових волокон;
- вітаміни В, Н, РР;
- кальцій, калій, залізо, магній, фосфор;
- рекомендується вживати для посилення роботи серцевого м’яза, при розладі нервовій системі, а також при безсонні;
- профілактика карієсу й стоматиту (має антисептичну дію);
- оскільки має сечогінний ефект, допомагає боротися з набряками;
- піднімає імунітет, що особливо актуально в холодну пору року;
- покращує травлення.
Ізюм не можна вживати тем, у кого діабет, шлункова виразка, туберкульоз, можливі алергійні реакції, які, однак дуже рідко трапляються.