Сирники — найпростіше блюдо, яке робиться із суміші сиру, борошна, яєць і цукру. Але іноді сирники виходять не тієї консистенції, не того смаку, щоб хотілося — вони виявляються смачними зовні, але усередині вогкуваті, можуть розповзатися або виходити сухою грудкою, бути занадто солодкими або ж занадто кислими. Щоб сирники виходили, потрібно дотримуватися простих порад.
Зміст
Вибір сиру
Найголовніший інгредієнт, які є в сирниках — сир, або як говорять в Україні — білий сир. Щоб його вибрати, потрібно додержуватися порад:
- Свіжий сир звичайно не кислий, з нього виходять сирники без кислинки. Але іноді влітку домашній сир роблять із перекислого сиру, сирники будуть із кислинкою, скільки б ви цукру не додавали.
- На ринку краще купувати, якщо добре знаєте продавця й походження сиру. Чому? Тому що навіть якщо сир буде якісним, він міг постояти в теплому місці тривалий час і він буде зі шкідливими бактеріями, які залишають токсини навіть після термічної обробки.
- У магазині потрібно ретельно вивчити упаковку. Сир повинен бути зроблений із цільного або сухого молока, вершків, вершкового масла, молочної закваски, сичугового ферменту, не повинно бути рослинних олій.
- Якщо сир упакований, потрібно стежити за цілісністю упаковки. Крім того, упаковка не повинна бути надутою, також не повинна бути на дотик липкою або вкритою вологою, це може говорити про протікання сироватки.
- На упаковці повинно бути писати Сир, якщо стоїть напис Сирний продукт — такий сурогат не підходить для сирників.
- Відсоток жирності повинен стояти до 23 відсотків.
- Заводський сир зберігається без упакувки в холодильнику від трьох до п’яти днів, якщо упаковку герметично закрите, він сир зберігається до одного місяця.
Сирне тісто
При роботі із сирним тісто враховуйте особливості:
- Бажано сир брати щільний, сухий, тому що його в процесі приготування розм’якшують яйцями. Якщо сир має занадто багато сироватки, то тісто виходить рідким, і сирники будуть розвалюватися на сковороді.
- Щоб приготувати сирники й з рідкого сиру, потрібно додавати більше яєць і більше борошна, але вони будуть мучнистими, цього не уникнути.
- При додаванні занадто багато яєць сирники можуть стати схожими на омлет, тому потрібно бути із цим обережним, адже для згущення потрібно буде додавати багато борошна й вони стануть схожими на оладки.
- Також не додавайте занадто багато цукру, інакше через сироп, що утвориться, сирники розкиснуть і для згущення потрібно буде сипати борошно.
- Можна приготувати сирники із зернистого сиру, але при приготуванні тіста сир потрібно перемішувати блендером, а потім додатково розминати вилкою.
- Якщо сирне тісто виходить занадто м’яким, можна приготувати чізкейк, а можна спекти сирники, які будуть мати гарний смак, але м’яку консистенцію.
- Для смачних сирників потрібний свіжий сир, крім того, бажано, щоб він не перекис. У кислий сир можна додати багато цукру, але смак буде не солодкий, а кисло-солодкий. Ну вже в жодному разі не допускати використання такого перекислого сиру, який буде пахнути ацетоном, це просто небезпечно.
- Якщо в сир додати занадто багато борошна, вони по консистенції будуть «гумовими», а повинні бути більше схожими на густе суфле. Якщо сирники потрібно зробити густішими, спробуйте використовувати манну крупу замість борошна або в суміші з борошном у пропорції третина манки на дві третіх борошна. Перед жаркою дайте постояти такому тісту кілька хвилин, манна крупа пом’якшає після того, як набере вологості.
- Для видалення надлишку вологи потрібно залишити на якийсь час сир у ситі або друшлазі, можна трохи віджати.
- Для легкості сир можна збити блендером.
- Занадто сухий сир розбавляють йогуртом, кефіром, сметаною або свіжим сиром.
- Якщо використовувати занадто багато яєць, сир розріджується, на півкілограма сиру потрібно від одного до двох яєць, у цих пропорціях вони скріплюють блюдо. Якщо потрібно, можна використовувати тільки білки або тільки жовтки, причому жовтки можна вбивати, це робить смак особливим.
- Ще одна проблема при готуванні сирників — додавання занадто великої кількості цукру. Цукровий сироп у сирі робить тісто рідким, і для поліпшення консистенції потрібно додавати борошно. Краще на 500 грамів сиру додати всього три столових ложки цукру, а підсолоджувати при подачі на стіл за смаком, наприклад варенням.
- Якщо прагнете, щоб продукт мав певний аромат, не потрібно зловживати штучними ароматизаторами, для запаху можна використовувати корицю, ванілін, кардамон, мускатний горіх, шафран. Солоні сирники можна ароматизувати перцем.
- У дієтичних сирниках крім звичайного борошна можна використовувати рисову, кукурудзяну, манну крупу, а також крохмаль із кукурудзи, висівки.
Приготування
Поради по приготуванню:
- цукор краще не просто додавати в тісто, а попередньо збити з жовтками, так він розчиниться більш рівномірно, і добре розподілиться по сирниках;
- борошно можна додавати сир при приготуванні тіста, а можна просто щільно обваляти сирні коржі, так сирна маса буде тримати форму;
- якщо ви вирішили покласти в сирники ізюм, його потрібно замочити, але не потрібно заливати окропом, який руйнує структуру сушеного винограду, просто поставте в теплу воду на півгодини;
- при жарці краще використовувати рослинну олію, адже це не картопля фрі, для якої підійде й топлене сало;
- у солодке сирне тісто можна підмішати стружку з кокоса, мак, подрібнені сухофрукти або свіжі фрукти, чорнослив, висушені ягоди, наприклад журавлину, волоські й лісові горіхи (фундук), мигдаль, натерту моркву;
- у солоні сирники можна додавати пахучі трави, городину, часник;
- панірувати сирники можна в манній крупі, крохмалі, кокосовій стружці, можна вмочувати в кунжут, подрібнений мигдаль;
- якщо при жарці сковороду накривати кришкою, сирники будуть більш соковитими й м’якими;
- сирники також можна робити в мультиварці, де їх потрібно готувати в режимі випічки десять хвилин на одній стороні й десять — на другий;
- якщо готувати в духовці, у сирники потрібно додати розпушувач, близько 1/5 чайної ложки, можна використовувати фігурні формочки;
- у духовці сирники виходять меншої калорійності через відсутність рослинної олії, після запікання потрібно дати сирникам постояти до десяти хвилин у духовній шафі;
- у мікрохвильовці сирники не мають класичного смаку, зате так їх готувати дуже просто — просто поставте на 20 хвилин на повну потужність;
- на стіл солодкі сирники подають зі сметаною, варенням, джемом, медом, згущеним молоком, посипають горіхами, соняшниковими зернятами, мигдалем, цукатами, консервованими або свіжими ягодами.
- солоні сирники поливають майонезом, кетчупом, посипають зеленню, посипають маринованою кукурудзою або горошком.
Класичний рецепт
Сирники по наступному рецепту обов’язково вийдуть. Чому? Тому, що він грунтується на класичному підході, і при якісному сирові він буде мати звичайну консистенцію й хороший класичний смак.
Підготуйте 250 грамів сиру з п’ятивідсотковою жирністю, одне куряче яйце, дві столові ложки борошна, дві столові ложки цукрової пудри, щіпку ваніліну, дві столові ложки рослинної олії. Рецепт розрахований на дві порції.
Готуємо:
- у мисці трохи збийте яйце, розімніть із сиром;
- змішайте пудру з ваніліном і всипте в сирну суміш;
- додайте борошно, розімніть;
- зробіть сирні коржі й жарте на розігрітій олії.
Подавайте сирники гарячими, поливши сметаною, вершками або солодким варенням.