Гриби не кожен любить, не кожному підходять, але це смачний продукт, який є не лишень смачним делікатесом, а й смачною стравою. Шампиньони (печериці) — найдоступніші гриби, і, крім того, мають приємний смак, легко і швидко готуються. Вони добре смакують з багатьма продуктами, у тому числі і зі смаженим яйцем. Омлет з шампіньонами можна готувати кожен день, але кожна страва з цими грибами має святковий вигляд, тому підійде для святкового столу.
Інгредієнти
Щоб приготувати по рецепту омлет з шампіньонами, потрібні продукти:
- 100 грамів печериць
- 3 яйця
- 50 грамів твердого сиру
- третина склянки молока
- щіпка солі й перцю
- рослинна олія.
По рецепту вийде одна велика або дві маленькі порцій. Для більшої поживності можна омлет з печерицями підсилити вареним рисом з овочами — так буде смачніше і калорій буде більше.
Приготування
Готуємо по рецепту:
- Печериці потрібно почистити й нарізати тонкими пластинками, після цього пластинки пополочіть у воді.
- Гриби до десяти хвилин потрібно посмажити на рослинній олії.
- Посмажені гриби потрібно дістати й покласти в окрему миску.
- Потріть на дрібній тертці сир і змішайте з молоком, яйцями, сіллю й перцем. Перемішайте вилкою, трохи збиваючи.
- Яєчну суміш вилийте на сковороду й жарте з однієї сторони близько трьох хвилин.
- Коли омлет знизу загустіє, розкладіть на верхній частині печериці, зігніть омлет навпіл, зробивши своєрідний напівкруглий чебурек.
- Потримайте ще три хвилини під закритою кришкою.
Подавайте на стіл, посипавши свіжою зеленню. Для цього рецепта краще підійдуть невеликі грибочки, вони краще підходять у якості омлетної начинки.
Це цікаво
Печериці — це пластинчасті гриби. Виростає невеликою кулькою, яка згодом стає парасолькою. Печериці бувають білими, кремового кольору, світло-бурі, з виразним грибним запахом і приємним легким смаком. Ці гриби легко піддаються окультуренню, тому їх почали вирощувати біля будинку на відкритому ґрунті, а потім — у парниках, льохах.
Першими це почали робити французи. Французькою мовою слово «печериця» просто означає гриб. А в нас можна зустріти людей, які грибами називають тільки ті, що з лісу, а печериці в їхньому розумінні грибами не є, також є люди, які називають грибами тільки білі гриби, інші називають по назві (личички, підберезовики, печериці). Печериці (шампіньони) є загальнодоступними, цей продукт можна купити на ринку, у супермаркеті, а можна й вирощувати в домашніх умовах (хоч це не дуже просто, простіше вирощувати гливи).
Користь:
- Низькокалорійні, близько 27 кілокалорій на 100 грам.
- Вітаміни B, D, E, PP.
- Мікроелементи кальцій, цинк, калій, мідь, селенів, залізо, фосфор, марганець.
- Близько 20 амінокислот, багато з них людським організмом не синтезується, тому ми їх одержуємо тільки з їжею.
- Білок, який легко засвоюється, допомагає наростити м’язову масу при тренуваннях. Але вживати занадто багато грибів заради білка не рекомендується, потрібно використовувати тільки як додатковий продукт.
- Печериці добре впливають на серцево-судинну систему, допомагаючи знизити холестерин.
- У складі є антиоксиданти, які допомагають внормувати обмін речовин.
Шкода:
- У складі грибів є фунгін, який важко перетравлюється. Тому їх не рекомендують дітям.
- Заборонені до вживання тим, у кого виразка й гастрит.
- Гриби ростуть швидко, тому забирають із повітря й ґрунту всі речовини, які навколо. Із цієї причини не можна збирати їх на відкритій місцевості в місцях з поганою екологією, наприклад біля узбіч жвавих доріг. Звичайно, вирощені в теплицях гриби повинні бути безпечними.
- Можна купити зіпсовані гриби, які можна визначити по виду — липка поверхня, плівка біля ніжки коричнева, на шапці є темні плями. При температурі до 4 градусів тепла гриби будуть свіжими до п’яти діб, при температурі плюс 25 градусів — до шести годин.
Гриби краще купувати у відкритому виді, якщо вони загорнені в харчову плівку, на якій видно конденсат, у такому випадку їх краще не купувати. Зберігати в холодильнику потрібно без кришки або загорненими в папір. Вживають ці гриби вареними, смаженими, тушкованими, запеченими, а також приготовленими на грилі. Вони є інгредієнтами багатьох блюд, у тому числі й смачних омлетів. Готувати потрібно по рецепту, і в жодному разі не вживати в сирому виді.