Найпростіший омлет — цибульний, у яйце можна просто додати лук, і посмажити на вершковому маслі або рослинній олії. Але рецепт можна трохи ускладнити й смак вийде не тільки наповненим ароматом зелені, але й з вершковими нотками.
Інгредієнти
Щоб приготувати омлет з цибулею по рецепту, підготуйте продукти:
- 2 яйця
- 5 столових ложок вершків
- 1 цибуля, бажане ріпчаста, але можна взяти й порей, зелену цибулю
- 1 столова ложка вершкового масла
- сіль і перець за смаком.
Рецепт розрахований на одну порцію, він готується швидко, близько двадцяти хвилин.
Приготування
Готуємо омлет з цибулею по рецепту:
- Цибулю дрібно нарізаємо кружечками, якщо ріпчаста цибуля або порей, колечками — якщо зелена, обсмажуємо на розігрітому вершковому маслі, рівномірно розподіливши на сковороді.
- У мисці змішуємо яйце, вершки, сіль і перець, перемішуємо вилкою або вінчиком.
- Заливаємо яйця до цибулі, готуємо під кришкою біля десяти хвилин.
Страву потрібно подавати гарячою, перед подачею посипати зеленню.
Це цікаво
Цибуля — корисна рослина, яка має складну хіміко-біологічну формулу. У ній природа синтезує такі речовини, які корисні для людини. Крім антисептичних властивостей цибуля має багато корисних речовин. Ріпчаста цибуля успішно використовується в кулінарії в салатах, гарячих стравах.
Користь:
- Допомагає при авітамінозі, особливо весняному, оскільки має у своєму складі всі основні вітаміни. Вітаміну С настільки багато, що свіжа цибуля може повністю задовольнити потребу організму в ньому. Завдяки цій властивості цибулею у минулі часи рятувалися від небезпечної хвороби — цинги.
- Ефірні масла, які є в цибулі, допомагають при атаці вірусів застуди й грипу. Вживаючи усередину, ефірні масла наповнюють органи дихання й допомагають організму ефективно боротися з вірусами.
- Фінтоциди, які в великих кількостях містяться в цибулі, убивають багато шкідливих хвороботворних бактерій, які є винуватцями дифтерії, дизентерії, туберкульозу й інших хвороб, а також стрептококи, які поширені практично всюди й наносять багато шкоди організму.
- У цибулі багато заліза, цей корисний мікроелемент не зникає при термічній обробці, у відміну від вітамінів.
- Калій корисний для серця й для роботи судин. Овоч використовують при гіпертонії, але потрібно бути обережним, оскільки від великої кількості цибулі може піднятися тиск.
- Лук поліпшує травлення. Однак вживання цибулі протипоказане при окремих хворобах, наприклад виразці шлунка.
- Поліпшується сон.
Шкода:
- неприємний запах, який зникає мінімум через три години, але його можна зменшити за допомогою вживання петрушки, смажених волоських горіхів;
- підвищує кислотність в організмі, тому її потрібно обережно вживати ( у деяких випадках — протипоказаний) при хворобі нирок, печінки, шлунковій і кишковій виразці, гастриті, а також у випадках, коли організм негативно реагує на цибулю, маючи підвищену чутливість;
- може підвищити тиск, також обережно потрібно вживати астматикам, оскільки наявність ефірних олій може викликати астматичний приступ.
Але в цілому цибуля займає почесне місце серед овочів, він незамінний на кухні при приготуванні багатьох страв, у тому числі омлета з цибулею.