Рецепт заварних оладок на кефірі

Оладки називаються заварними через те, що в процесі приготування тісто нагрівають (в одних рецептах не доводять до кипіння, в інших рецептах воно повинно почати кипіти). Представляємо рецепти оладок — заварні на кефірі й французькі заварні.

Сніданок

Заварні оладки на кефірі

Оладки – неймовірно смачний і ситний сніданок, який дуже люблять і діти, і дорослі. Для приготування пишних і ніжних оладокзнадобляться наступні інгредієнти:

  • кефір – 250 мілілітрів;
  • вода – 40 мілілітрів;
  • яйця – 1 штука;
  • борошно – 230 грамів;
  • цукор – 5 столових ложок;
  • сіль – половину чайної ложки;
  • сода – половину чайної ложки.

Час приготування – біля 40 хвилин. Рецепт розрахований на 6 порцій.

Рецепт приготування:

  1. У каструльці змішайте кефір і воду. Поставте на повільний вогонь, до кипіння доводити не потрібно.
  2. В іншій тарілці збийте яйце й цукор. Краще використовувати вінчик. Цукор додавайте за смаком. Якщо плануєте снідати із солодким соусом, зменшіть кількість цукру в рецепті.
  3. У тарілку із цукром влийте тонким струменем кефір. Швидко перемішайте.
  4. Отриману масу збивайте до появи пінки.
  5. Поступово вводіть в масу просіяне борошно. Тісто повинне вийти густим, воно не повинне стікати з ложки, інакше оладки не вийдуть пишними.
  6. Додайте соду. Гасити її не варто, сода погаситься кефіром.
  7. Розігрійте сковороду, добре змащену рослинною олією. Жарте обов’язково під кришкою, на середньому вогні, по 2-3 хвилини з кожної сторони, до утворення золотавої скоринки.
  8. Для викладання оладок використовуйте столову ложку. Щоб тісто не приставало, змочуйте ложку в холодній воді перед викладанням на сковороду.
  9. Оладки змастіть вершковим маслом.

Подавайте до столу з вашим улюбленим варенням або медом.

Солодкі

 

Французькі заварні оладки

Рецепт французьких оладок трохи складніший за попередній. Час приготування — одна година. Рецепт розрахований на 4 порції. Калорійність страви – біля 280 кілокалорій.

Щоб приготувати млинці, нам знадобляться:

  • молоко — 250 мілілітрів;
  • масло вершкове — 100 грамів (замість вершкового масла можна використовувати маргарин);
  • борошно пшеничне — 150 грамів;
  • яйце куряче — 3- 4 штуки;
  • цукор — 2 столові ложки;
  • ванільний цукрор — 1 пакетик;
  • сіль — 1 щіпка;
  • масло рослинне — 4 столові ложки (для випікання).

Приготування:

  1. У каструлю влийте молоко й розчиніть в ньому вершкове масло.
  2. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Додайте цукор, сіль і ванілін.
  3. Просійте пшеничне борошно. Для приготування цього рецепта краще використовувати борошно вищого сорту.
  4. У кипляче молоко акуратно вводіть просіяне борошно, паралельно мішаючи дерев’яною лопаткою. Спершу тісто буде тугим. Продовжуйте його помішувати, і воно стане м’яким і однорідним. Усі маніпуляції з тістом робіть на слабкому вогні.
  5. Коли тісто стане однорідним, заберіть каструлю з вогню й почекайте, поки тісто трохи охолоне.
  6. Вбийте в тісто одне яйце, акуратно перемішайте лопаткою. Потім додайте друге й третє яйце. Будьте акуратні з використанням яєць. Усе залежить від їхнього розміру. Якщо яйця великі, то буде достатньо трьох. Якщо маленькі, то потрібно чотири або навіть п’ять яєць.
  7. Зверніть увагу на консистенцію. Яєць досить, якщо за лопаткою тягнеться густа стрічка. Якщо в тісті є грудки й воно щільно тримається на лопатці, то можете додати ще одне яйце.
  8. У тісто можна додати ізюм, корицю або подрібнені горіхи
  9. Розігрійте сковороду, попередньо вливши 3-4 столові ложки рослинної олії.
  10. Вогонь зробіть мінімальним і викладайте тісто за допомогою столової ложки.
  11. Дайте оладкам піднятися під кришкою. По появі золотавої скоринки, акуратно переверніть на інший бік. Жарити французькі оладки можна й без кришки, тоді вийде хрустка скоринка. Якщо закривати кришкою, то вони стануть пишніші й будуть схожі на тістечко.

Подавайте оладки з варенням, сметаною, джемом, ягодами, цукром, медом або згущенкою.

Ссылка на основную публикацию