Печінка індички — справжній делікатес. Її звичайно просто жарять, але з неї можна зробити дуже смачні й корисні оладки. Якщо немає індичої печінки, можна використовувати печінку курки, свині або ж яловичу.
Зміст
Інгредієнти
Підготуйте продукти для рецепта:
- 500 грам печінки з індички (можна взяти будь-яку іншу)
- 1 яйце
- 4 столових ложки пшеничного борошна
- 1 середня морква
- 1 цибуля середніх розмірів
- 3 столових ложки соняшникової олії
- щіпка солі.
Можна трохи відійти від рецепта — у тісто, крім борошна, можна додати подрібнені овочі, рисову, гречану, манну крупу. Такі оладки можна полити сметаною, кетчупом, а також використовувати як котлети до різних гарнірів. Рецепт розрахований на п’ять порцій.
Приготування
Готувати по цьому рецепту оладки з печінки індички нескладно, не набагато довше, ніж звичайні, кефірні:
- Печінку потрібно помити, очистити від плівки, і робимо з неї пюре за допомогою блендера.
- Окремо подрібнюємо моркву й цибулю, змішуємо з печінкою. Можна додати будь-які інші овочі — кабачок, картоплю, буряк, а також варену крупу, але це якщо є бажання поекспериментувати.
- Додаємо до печінки борошно, яйце, сіль, знову перемішуємо.
Жаримо на сковороді й ставимо на широку тарілку, накриту паперовою серветкою. Цей печіночний рецепт підійде тем, кому потрібна корисна печінка, але її смак хочеться розбавити чимось ще. Оладки схожі на котлетки, тому вони сподобаються дітям, особливо якщо додати в них те, що вони люблять, зробити з них гамбургери з кетчупом і листами салату.
Користь і шкода
Індича печінка дуже поживна, її енергетична цінність в 2 рази більше, ніж куряча печінка — 230 калорій на 100 грамів. Така калорійність пов’язана з наявністю великої кількості жирів, тому людям, у яких проблема з ожирінням (від неї не поправишся, але вона може нагружати печінку) і холестерином, потрібно обережно їсти цей продукт. Користі від цього делікатесу багато:
- Багато вітаміну В12, який потрібний для лікування й профілактики анемії й гіпотиреозу (ендокринне захворювання, при якому страждає щитовидна залоза).
- Є вітамін С, який піднімає імунітет і робить судини людини міцнішими.
- Вітамін А позитивно впливає на шкіру, нігті, волосся, а також на зір.
- Селен відіграє позитивну роль в засвоєнні організмом йоду, а також в утворенні важливих речовин у нашому організмі.
- Рідкий вітамін К приймає участь в утворенні й зміцненні костей.
- Також присутні вітаміни РР і Е.
Для того, щоб печінка індички була корисною, потрібно, щоб вона була свіжою — мала гострі краї, структура була однорідною, колір повинен бути червоно-коричневим, без різкого запаху й присутності кров’яних згустків. В охолодженому виді печінка зберігається до однієї доби, не більше. Продукт можна заморожувати, у такому виді печінка може зберігатися без сильної втрати корисних властивостей до трьох місяців.
Печінку тушкують, печуть, варять, жарять. Найпоширеніший продукт — паштет. Але також з печінки індички роблять плов, відбивні, шашлик, оладки. Делікатес використовується як інгредієнт салатів, добре смакує з різними гарнірами й овочами.