Турецькі кабачкові оладки схожі на аналогічні українські, тільки в них більше зелені й вони готуються з додаванням солоного м’якого сиру. Також їх бажано жарити на оливковій олії — так вони будуть відповідати смаку середземноморської кухні.
Зміст
Інгредієнти
Продукти для рецепта:
- 1 кілограм кабачків (три середні)
- половина склянки борошна (можна змішати з пакетиком розпушувача)
- 200 грамів м’якого солоного сиру (фета, бринза, адигейський, мексиканський)
- 2 яйця
- 1 пучок кропу
- 1 пучок петрушки
- 2 зелених лука
- сіль, перець
- оливкова олія (можна замінити на соняшникову), щоб посмажити
- 1 зубчик часнику для натирання зверху оладок при подачі
- сметана або несолодкий йогурт також для подачі на стіл.
Приготування
Готуємо по рецепту в наступній послідовності:
- Натерти кабачки на тертці з великими отворами.
- Перемішуємо натерті кабачки із сіллю й залишаємо на кілька хвилин для того, щоб з них стекла вода. Після цього віджимаємо й зливаємо кабачковий сік.
- Дрібно нарізаємо зелень, цибулю.
- Перемішуємо кабачки із зеленню, яйцями, перцем і сіллю. Солі багато не давайте, або ж можна не давати взагалі, оскільки ми будемо використовувати солоний сир.
- Борошно можна змішати з розпушувачем, замішуємо кабачкове тісто.
- В останню чергу додаємо солоний сир.
Викладаємо на сковороду й жаримо протягом трьох хвилин на кожній стороні. Перемішуємо натертий або видавлений на часникодавці часник зі сметаною й подаємо кабачкові оладки із сметаною або несолодким йогуртом.
Це цікаво
Кабачки прийшли в Європу із Центральної Америки, його місцеві племена включали в трійку основних продуктів (разом із квасолею й кукурудзою). Кабачок часто ріс у місцях, де не росли інші рослини, причому давав гарні врожаї, тому він часто був основним овочем. У середньовічній Європі їли не тільки плід кабачка, але й квіти, жарячи їх у клярі. Калорійність кабачка досить низька — 24 кілокалорії на сто грам.
Користь кабачка:
- У плоді є речовина під незрозумілою назвою структурована вода, яка допомагає в травленні.
- Багато вітамінів.
- Багато корисних мікроелементів.
- Клітковина й волокна беруть участь у поліпшенні обмінних процесів, стимулюють роботу кишечника.
- Речовини, які містяться в кабачку, допомагають знизити концентрацію холестерину, а також зменшують набряклість кінцівок.
Кабачок має легкий сечогінний ефект, тому його рекомендують уживати при гіпертонії, артриті, коли хвора печінка (наприклад, при холицеститі), при хворобах нирок, а також є проблеми із серцево-судинною системою.
Кабачок використовують у дитячому харчуванні, оскільки він добре засвоюється й гіпоалергенний. Також він популярний косметології — його сік поліпшує зовнішній вигляд і властивості шкіри. Кабачкову дієту використовують при схудненні, а також якщо потрібна корисна низькокалорійна їжа.
Серед протипоказань — гастрити при загостреннях, а також надлишок калію в організмі й труднощі з його виводом.
Кабачки їдять сирими в складі салатів, їх жарять, маринують, засолюють, печуть, гасять, роблять варення, кабачкову ікру, а також турецькі оладки.