Представляємо рецепти оладий з яблуками — класичні, зі сливами, з грушами, з сиром, з бананом, зі сметаною, в духовці, з кабачком, з вівсяними пластівцями, з кукурудзою.
Зміст
Класичні
Для приготування простих та смачних яблучних оладок нам знадобиться:
- одне куряче яйце;
- 50 грамів цукру;
- 7 грамів солі;
- 250 мілілітрів кислого молока або кефіру;
- 7 грамів розпушувача;
- 220 грамів борошна (півтори склянки);
- невелика кількість рослинної олії;
- 2 великих і солодких яблука.
За часом готування займе приблизно півгодини і розрахована на 6 порцій. Щоб приготувати дану страву, потрібно:
- Збити міксером цукор з яйцем або ж просто вилкою.
- До яєчно-цукрової суміші додати простоквашу або кефір, знову перемішати.
- Яблука очистити від шкірки і потерти на великій терці. Якщо плоди невеликого розміру, то яблук потрібно більше. Далі додаємо отриману яблучну масу до кисляку (скислого молока) і яєць.
- Змішати розпушувач з борошном і, просіюючи, додати до тіста. Зрештою, тісто повинно бути схожим за консистенцією дуже густу сметану.
- Залишити тісто приблизно на 10 хвилин «відпочивати».
- Смажити на рослинному маслі і середньому вогні. Тісто викладати на сковороду столовою ложкою.
- Подавати з медом чи сметаною. У разі, якщо оладки залишилися на наступний день, то потрібно всього лише підігріти їх у мікрохвильовій печі, вони не втратять своїх смакових якостей.
Зі сливами
Для того, щоб приготувати цей варіант оладок з яблуками і сливами, будуть потрібні:
- 2 курячих яйця;
- 50-75 грамів цукру;
- щіпка солі;
- 250 мілілітрів молока (1 склянка);
- 160 грамів борошна;
- 5 грамів розпушувача тіста;
- 2 яблука;
- кілька слив;
- 3-4 щіпки кориці;
- 50 мілілітрів рослинної олії.
Процес приготування:
- Збиваємо цукор з яйцями, щоб вийшла біла піна.
- Додаємо молоко і сіль, перемішуємо.
- Просіюємо борошно і розпушувач тіста, далі змішуємо з молочно-яєчною сумішшю. Слідом додаємо корицю і знову добре перемішуємо.
- Моєму яблука і повністю відчищаємо їх від усього зайвого. Потім слід дуже неглибоко нарізати плоди, додаємо подрібнені сливи.
- Перемішуємо з тестом і залишаємо приблизно на 15 хвилин.
- Підігріваємо сковороду з соняшниковою олією і викладаємо тісто столовою ложкою.
- Смажимо біля 3-4 хвилин з двох сторін до того моменту, як оладки стануть золотистими.
- Отримані оладки посипати цукровою пудрою і подавати з варенням або згущеним молоком.
З грушами
Цей варіант приготування страви відрізняється від традиційного, оскілкьи в ньому відсутні яйця. Отже, з інгредієнтів нам будуть потрібні:
- 5 яблук;
- 1 груша;
- 70 грамів цукру;
- півсклянки теплої води;
- 20 грамів дріжджів
- 180 грамів борошна;
- пакетик ванільного цукру;
- 25 мілілітрів рослинної олії та ще трохи для того, щоб посмажити.
Приготування:
- Позбавляємо яблука від шкірки і ріжемо на невеликі шматочки. Чистимо і ріжемо на дрібні шматочки грушу.
- Викладаємо на противень і запікаємо в духовці при 180 градусах близько півгодини. Плоди повинні получиться м’якими і трохи золотистими.
- Виймаємо яблука з духовки, перекладаємо у блендер і збиваємо з водою, щоб вийшла маса, схожа на пюре.
- Додаємо в теплу пюре з яблук цукор, дріжджі і рослинну олію. Ретельно перемішуємо.
- Додаємо борошно і дуже добре перемішуємо, щоб не утворилися грудочки.
- Далі кладемо в тісто ванільний цукор і знову перемішуємо.
- Далі слід накрити тісто рушником і залишити в теплому місці приблизно на півгодини.
- На розпечену сковороду, змащену рослинною олією, викладаємо отримане тісто.
- Смажити оладки з яблуками необхідно з двох сторін і під задньою кришкою.
- Щоб позбутися зайвого жиру, бажано викласти страву на серветки. Подавати можна з медом чи сметаною.
Даний рецепт цілком підходить для вегетаріанців, а також цю страву можна вживати в піст.
Із сиром
Для любителів домашнього сиру і яблучних оладок. Необхідні інгредієнти:
- 250 грамів сиру (жирність не має значення);
- 1 яйце;
- 300 грамів борошна
- 100 мілілітрів рослинної олії;
- 100 грамів цукру;
- 3 яблука;
- 15 грамів ванільного цукру;
- 2 грами розпушувача;
- 5 грамів солі.
Приготування:
- В будь-якій зручній ємності перемішуємо яйце з цукром, сиром, ванільним цукром і сіллю.
- До цієї суміші вливаємо олію, додаємо розпушувач, борошно і замішуємо тісто.
- Очищуємо яблука від шкірки і ріжемо на невеликі шматки діаметром приблизно 1 сантиметр. Далі додаємо їх у тісто.
- Викладуємо оладки на противень, застелений пергаментним папером, і випікаємо біля 25 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці.
- Готову страву можна посипати цукровою пудрою.
З бананом
До оладок з яблуками можна додавати й інші фрукти, наприклад, банан. Для цього рецепту нам будуть потрібні:
- 250 мілілітрів кефіру;
- 150 грамів борошна;
- 3 грами соди;
- 1 яблуко;
- 1 банан;
- 2 яйця;
- сіль за смаком;
- 2 столові ложки рослинної олії.
Приготування:
- У чашці змішуємо яйця з кефіром.
- Додаємо до них соду, сіль і цукор.
- Збиваємо міксером, віночком або просто вилкою до однорідної консистенції.
- Додаємо до даної суміші борошно і перемішуємо. Також при бажанні допускається додавання ванільного цукру.
- Позбавляємо банан і яблуко від шкірки і тремо їх на великій терці.
- Змішуємо фруктову масу з тістом. Якщо після додавання фруктів тісто стало надто рідким, то варто додати ще трохи борошна. Це ніяк не відіб ‘ється на якості тіста.
- Разогріваємо сковороду з олією і викладаємо туди оладки.
- Смажимо з двох сторін до золотистості.
- Подавати такі оладки можна зі згущеним молоком, варенням і сметаною.
Зі сметаною
У цьому варіанті приготування оладок використовується сметана. Інгредієнти:
- 2 яблука;
- 1 чайна ложка лимонного соку;
- 1 яйце;
- 1 столова ложка сметани;
- 20 грамів цукрової пудри;
- 60 грамів борошна;
- 50 мілілітрів рослинної олії.
Процес приготування:
- Чистимо яблука і нарізаємо їх невеликими тонкими шматочками.
- Соком лимона скроплюємо яблука і залишаємо на пару хвилин.
- Для діста змішуємо сметану, яйце і цукрову пудру.
- Далі додаємо яблука.
- Потім просіюємо у тісто борошно і добре перемішуємо.
- Оладки слід смажити на середньому вогні з кожного боку приблизно по 3 хвилини.
В духовці
Даний варіант приготування оладок з яблука підходить для людей, яким не можна смажену їжу, оскільки ця страва запікається у духовці. Щоби приготувати оладки з яблуками в духовці, нам потрібні:
- 200 мілілітрів молока;
- 200 грамів борошна;
- 45 грамів цукру або стевії;
- 50 грамів солі;
- 20 грамів рослинної олії;
- 3 грами дріжджів;
- 1 яблуко;
- імбир і кориця.
Приготування:
- Розчинити в теплому, але не гарячому молоці дріжджі і цукор. На 10-15 хвилин відставити у тепле місце.
- Далі додати борошно, масло, сіль і знову залишити на 1 годину.
- В цей час порізати яблука на маленькі кубики і перемішати з корицею і імбиром.
- Змастити олією формочки для запікання і покласти туди одну ложку тіста.
- Потім додати яблука і накрити ще однією ложкою тіста.
- Розігріти духовку до 180 градусів і випікати 13-15 хвилин. Важливо відзначити, що оладки не повинні підрум’янитися.
З кабачком
Поєднання продуктів у цьому рецепті яблучних оладків досить незвичну, оскільки в ньому використовуються кабачки. Отже, з продуктів нам потрібні:
- 1 кабачок (краще брати молодий, щоб оладки були більш приємними на смак);
- 1 солодке яблуко;
- жменю ізюма;
- 1 яйце
- 60 грамів борошна;
- щіпка солі;
- 23 грамів цукру;
- олія для смаження.
Готуємо оладки к яблуками з додаванням кабачка:
- Вимийте ізюм та залийте окропом на 10 хвилин.
- Зніміть шкірку з яблука і натріть разом з кабачком на великій терці.
- Далі додайте яйце, ізюм, цукор і перемішайте. При бажанні цукор можна зовсім виключити.
- Просійте в отриману масу борошно і сіль.
- На змащену олією сковороду викладіть тісто і смажте оладки на слабкому вогні з обох боків не накриваючи кришкою.
- До столу найкраще подавати з теплим медом.
З вівсяними пластівцями
З продуктів нам потрібні:
- 3 середніх яблука;
- 4 столових ложки вівсяних пластівців;
- 1 куряче яйце;
- пів чайної ложки картопляного крохмалю;
- сода на кінчику ножа;
- кориця і ванільний цукор за смаком;
- трохи олії.
Готуємо оладки з яблуками з додаванням вівсяних пластівців:
- Яблука почистіть і потріть на дрібній терці;
- Додайте до фруктів яйце і вівсяні пластівці, ретельно перемішайте;
- Потім додайте до суміші картопляний крохмаль, корицю, ваніль, сіль і знову перемішайте.
- Залиште тісто на 10-15 хвилин для набухання вівсяних пластівців;
- Змастіть сковороду рослинною олією і поставте розігріватися. Якщо у вас є антипригарная сковорода, то олією можна лише трохи скропити поверхню;
- Викладіть оладки на сковороду та смажте з кожного боку приблизно 3 хвилини до золотистості.
- Подавати найкраще з нежирним йогуртом.
З кукурудзою
Інгредієнти:
- 1 банка консервованої кукурудзи;
- 3 яблука;
- 2 яйця
- 260 грам борошна;
- 3 столових ложок цукру;
- 10 грам розпушувача;
- пів чайної ложки кориці
- щіпка солі та пакетик ванільного цукру;
- трохи соняшникової олії.
Готуємо оладки з яблуками з додаванням кукурудзи:
- З кукурудзи зливаємо рідину і трохи перемелюємо зерна в блендері. Далі з блендера викладаємо отриману масу в зручну чашку.
- Яблука не чистимо, а відразу тремо на великій терці.
- Змішуємо фрукти з кукурудзою.
- Потім до яблучно кукурудзяної суміші додаємо яйце і крапельку рослинного масла.
- В окремій посуді з ‘єднуємо борошно, розпушувач тіста, корицю, сіль, ваніль і додаємо до «вологої» суміші. Ретельно перемішуємо.
- Розпікаємо сковороду з олією і викладаємо туди готове тісто.
- Смажити необхідно з кожного боку до «золотої кірочки «.
- При необхідності слід промокнути оладки серветкою, щоби забрати зайвий жир.