Як вибрати сковороду для оладок

Порадувати сім’ю свіжими, ще гарячими, пишними й рівними оладками любить кожна господиня. А запорука успіху в цій справі – правильна сковорода. При виборі цього виробу виникає багато питань: який матеріал краще? Потрібно чи антипригарне покриття? Як відноситися до спеціальних сковорід із гніздами? У даній статті розбираються головні аспекти вибору якісної й надійної сковороди для оладок — матеріал, висота стінок і форма, антипригарне покриття, наявність гнізд для млинців.

Печиво

Матеріал

Для приготування оладок найбільше часто використовуються чавунні й алюмінієві сковорідки за рахунок більш низької ціни. Вони можуть бути як покриті антипригарним покриттям, так і без цього покриття.

Чавунні сковороди мають такі особливості як:

  • довго нагріваються й довго остигають;
  • нагрівання відбувається рівномірно;
  • якщо немає антипригарного покриття, то періодично треба прожарювати із сіллю й змащувати олією маслом, для того щоб сковорода не ржавіла;
  • велика вага сковороди.

Тобто чавунна сковорода для випікання оладок не зовсім зручна за рахунок великої ваги, плюс якщо її сильно розігріти, то вчасно знизити температуру не вийде, і оладки можуть пригоріти.

Алюмінієві сковороди більш легкі, але без антипригарного покриття є імовірність, що оладки прилипнуть до дна сковорідки і пригорять. Сковороди з алюмінію можуть бути штампованими й литими. Перші більш тонкі й легкі, останні ж більш довговічні й мають більшу вартість.

Випічка

Висота стінок і форма

І універсальні, і спеціальні сковороди для оладок можуть бути круглої або квадратної форми. На квадратну сковороду вміщується більша кількість оладок, що прискорює процес їх випікання.

Низькі стінки в сковороди будуть зручнішими, ніж високі, тому що не будуть заважати перевертати оладки лопаткою й забирати їх потім у тарілку.

Антипригарне покриття

Антипригарне покриття служить для покращення якостей сковороди: до неї практично нічого не прилипає й при випіканні потрібно менше олії. Варто відзначити, що потрібно користуватися силіконовою або дерев’яною лопаткою, щоб це покриття не пошкодити.

Головною особливістю використання сковороди з антипригарним покриттям є те, що її не можна піддавати різким перепадам температури. Тобто перед тем як мити, потрібно дати сковороді охолонути.

Види антипригарного покриття:

  1. Тефлонове, більш дешевий варіант, але не міцний. Для того, щоб посмажити оладки цілком підійде, оскільки при приготуванні цієї страви не потрібно високої температури.
  2. Керамічне. Сковороди підходять для будь-яких видів оладок – овочевих, курячих, печіночних, з тісту, не потребують багато олії. Не люблять вологу й лужні засоби для миття посуду. Тому перед тем, як поставити на зберігання, їх треба витерти насухо, а перед першим застосуванням прогріти із сіллю, змастити рафінованою олією і не змивати її потім, а забрати жир сухим паперовим рушником.
  3. Кам’яне, як правило, має мармурову або гранітну крихту в антипригарному шарі. Також є вироби з імітацією під камінь. Цілком підійде для приготування оладоладок, оскільки має хороші антипригарні властивості.
  4. Титанове, більш дороге покриття, його вважають найміцнішим і найпрактичнішим. Головне при покупці остерігатися підробок.

Десерт

Переваги й недоліки сковорідок із гніздами

Спеціальні сковороди для оладок мають гнізда круглої або іншої форми під кожну оладку. Є види із трьома, чотирма й сімома гніздами. Дно цих гнізд може бути рівним або з видавленими серденьками або смайликами.

До плюсів сковорідок із гніздами можна віднести те, що оладки виходять усі однакової форми, з рівними краями. Також можна готувати на такій сковороді яєчню.

Головним мінусом є те, що перевертати й одночасно попадати в те саме гніздо новачкам досить складно.

Слід відзначити, що зі сковородою для оладок краще використовувати силіконові лопатки, тому що вони краще приймають потрібну форму й не дряпають краю гнізда.

Як вибрати

Гнізда сковороди не повинні бути занадто глибокими. Тісто наливається до країв, і в міру випікання воно схоплюється й не витікає. Якщо гніздо занадто глибоке, то перевернути оладки набагато складніше.

Сковорода із гніздами антипригарне покриття повинна мати обов’язково, тому що без нього оладки важко перевернути, не пошкодивши.

Рівне дно більш практичне, тому що щільне прилягання до конфорки важливе для електричних плит, до того ж сковороди з рівним дном мають кращу стійкість.

При виборі сковороди для оладок слід звернути увагу на те, чи можна її мити в посудомийній машині, тому що не всі сковорідки можна мити в автоматі для миття посуду.

Господиням з невеликим досвідом краще вибрати сковороду з меншою кількістю гнізд, щоб краще звикнути до роботи з ними. Ідеально підійде сковорода із трьома або чотирма гніздами.

Найбільш відомі виробники сковорідок із гніздами – Биол, Travola, BERKRAFT, AMT, FRYBEST, SCANPAN, Skeppshult, Fissman.

Ціна на сковороду для оладок буде залежати від:

  1. Матеріалу, з якого сковорода виготовлена. Найдешевший варіант – з алюмінію, може коштувати менш як 500 гривень, найдорожчий – з титановим покриттям.
  2. Є знімна ручка чи ні. У цілому різниця в ціні невелика, але вона є. Зі знімною ручкою трохи дорожче, хоча зручніше, тому що така сковорода може бути використана для приготування страв у духовці.
  3. Діаметр сковороди. Стандартні розміри від 18 до 28 сантиметрів по зовнішньому діаметру. Краще вибирати, враховуючи розміри конфорок плити, на якій планується готувати. Відповідно, чим більший діаметр сковороди, тем дорожче.
  4. Стандартна сковорода або спеціалізована для оладок із гніздами, плюс наявність або відсутність штампування (малюнку) також впливають на ціну виробу. Тобто чому «складніший» виріб, тем ціна вища.

Таким чином, при виборі сковороди для оладок слід звернути увагу на матеріал, з якого вона зроблена й наявність антипригарного покриття.

Слід визначитися c формою й розміром сковороди, і чи потрібно знімну ручку. Також необхідно пам’ятати, що не всі сковороди можна мити в посудомийній машині.

Ссылка на основную публикацию