Мікрохвильову піч в побуті використовують, як правило, для розігріву готових страв. Але в ній можна приготувати корисну і смачну їжу. Особливо зручно готувати в мікрохвильовці в спекотні літні дні. Розглянемо, як можна в мікрохвильовці випекти смачні оладки. Оскільки масло в мікрохвильовці не пригорає, оладки виходять не тільки смачними, але і корисними. А в кухні не буде чада і запаху. Представляємо два рецепти оладок в мікрохвильовці — на кефірі і на основі дріжджового тіста, а також рецепт приготування млинців.
Рецепт оладок на кефірі
Інгредієнт:
- 0,5 літра кефіру 1%-ної жирності;
- 40 грамів цукру;
- 20 грамів ванільного цукру або ваніліну;
- 500 – 700 грамів борошна вищого сорту;
- 1 яйце;
- щіпка солі;
- 15 грамів соди.
Кефір обов’язково повинен бути кімнатної температури.
Замість соди можна взяти пакетик розпушувача.
Кефір потрібно налити в глибоку ємність, додати яйце, цукор, посолити. Потім додати соду і ванільний цукор. У ємність додати просіяне через сито борошно і замісити тісто, ретельно розбиваючи грудочки.
Включити порожню мікрохвильовку на 30 секунд. Крутиться тарілку змастити вершковим маслом. Налити столовою ложкою тісто, стежачи, щоб оладки не злипалися. Для зручності ложку можна змочувати у воді.
Випікати оладки протягом приблизно 3 хвилин, встановивши режим максимальної потужності.
Оладки виходять пишними і не осідають. За кольором вони бліді, але майже не містять жиру, холестерину та інших шкідливих речовин.
Оладки будуть дуже смачними і ароматними, якщо при приготуванні додати трохи кориці. Можна також в тісто додати різні фрукти або овочі.
Рецепт на основі дріжджового тіста
Інгредієнт:
- 150 мілілітрів молока;
- 1 яйце;
- 10 грамів сухих дріжджів;
- 1 столова ложка цукру;
- 2 столові ложки розм’якшеного вершкового масла;
- 300 грамів просіяного борошна;
- щіпка солі.
Інший набір інгредієнтів:
- 2 склянки борошна;
- 1 склянка молока;
- 3 яйця;
- 2 столові ложки вершкового масла;
- 20 грамів дріжджів;
- сіль і цукор за смаком.
В злегка підігріте молоко додати дріжджі і розмішати до повного розчинення. Всипати борошно, добре вимішати і поставити в тепле місце, накривши рушником.
Коли тісто підніметься, добре перемішати. Посолити і вбити яйце. Яйце повинно мати кімнатну температуру. Додати цукор і одну столову ложку масла.
Перемішати до однорідного стану, знову накрити рушником і поставити в тепло, щоб тісто підійшло ще.
Залишком змастити маслом тарілку мікрохвильовки, викласти оладки і поставити випікатися на 3 хвилини при середній потужності. Потім перевернути і випікати ще 3 хвилини.
Цукор потрібно ретельно розмішувати, щоб він не підгорав.
Млинці
Крім оладок в мікрохвильовці можна приготувати апетитні млинці.
Інгредієнт:
- 2,5 склянки молока;
- 3 яйця;
- 2 столові ложки вершкового масла;
- 2 столові ложки топленого масла;
- сіль – на кінчику чайної ложки;
- 250 грамів борошна;
- цукор за смаком.
У тарілці розтопити вершкове масло (для цього можна її поставити на 30 С в мікрохвильову піч). Потрібно стежити, щоб масло не закипіло.
Акуратно відокремити жовтки від білків. Зараз в магазинах можна купити спеціальні пристосування, з якими це легко зробити. Змішати жовтки з половиною склянки молока. Додати сіль, цукор і всипати борошно, постійно перемішуючи.
Влити тонкою цівкою розтоплене масло і ретельно перемішати, щоб не було жодної грудки. Потім, також постійно перемішуючи, влити залишок молока. Окремо збити білки і додати до отриманої маси.
Широку і плоску тарілку, змастити розтопленим маслом. Налити 2 столових ложки тіста і розподілити тонким шаром по тарілці. Поставити в мікрохвильовку і випікати близько 1 хвилини на повній потужності.
При необхідності млинець перевернути і допекти.
Є оладки і млинці можна зі сметаною, варенням і різними топпінг. Добре подати до них різні напої: молоко, чай, кава, какао або кисіль.