Рецепт овочевих оладок

Оладки – дуже популярна страва, яка швидко готується з доступних продуктів. Рецепти овочевих оладий — з кабачків і бринзи, на кефірі, з кабачків з м’ясом, морквяно-яблучні, із баклажанів і картоплі, з кукурудзи, картопляні з маринованою капустою, із сиром.

З помідорами

Особливості

Рецептів оладок багато. Бувають солодкі й не солодкі, з начинкою, з різними інгредієнтами в складі тіста. Найкориснішими вважаються овочеві оладки. Вони низькокалорійні й дієтичні, тому що готуються із продуктів рослинного походження. Завдяки тому, що готуються такі оладки швидко, вони зберігають у собі велику кількість корисних вітамінів і мінералів.

Овочеві оладки можна приготувати на сковороді з антипригарным покриттям, без використання масла для жаркі, або ж з мінімальною його кількістю, а так само запечені в духовці або приготовлені в мультиварці. У таких оладках після теплової обробки залишиться багато корисних мінералів і вітамінів, а так само антиоксидантів і ненасичених жирних кислот.

Приготувати оладки можна практично з будь-яких овочів – кольорової капусти й капусти броколі, білокочанної капусти, баклажан, гарбуза, моркви, кабачків, картоплі й буряка.

Зі сметаною

З кабачків і бринзи зі сметанно-часниковим соусом

Із приходом літа в магазинах і на ринках з’являються молоді плоди кабачків. Вони доступні за ціною й з них можна приготувати багато корисних і смачних страв, таких як овочеві рагу, салати, різні варіанти оладок з кабачків, кабачкову ікру, запікати кабачки разом з м’ясом, готувати на грилі. Оладки з кабачків, можуть бути й не зовсім звичайними, а з додаванням у тісто ще одного не корисного продукту – бринзи або сиру фета. Можна так само подавати із домашнім сиром. Такі оладки будуть корисні дітям, тому що кабачок корисний мінералами та вітамінами, що містяться в ньому, а сир або бринза – хороше прекрасне джерело кальцію, яке необхідне зростаючому дитячому організму.

Для приготування цієї страви потрібні продукти:

Для оладок:

  • 2 молодих кабачка
  • 150 грамів бринзи або сиру фета або домашнього сиру
  • 2 яйця
  • 2 столові ложки борошна
  • невеликий пучок кропу
  • сіль і перець по смакові
  • рослинна олія для смаження.

Для сметанно-часникового соусу:

  • 150 грамів сметани
  • 1 зубчик часнику
  • 2-3 гілочки кропу або петрушки
  • 1 чайна ложка лимонного соку
  • сіль і перець за смаком

Приготування:

  1. Молоді кабачки вимити й натерти на великій тертці, посолити й залишити на 15 хвилин, щоб пустили сік.
  2. Трохи віджати натерті кабачки від соку й сік злити.
  3. Додати до кабачків яйця, сир фета або бринзу й перемішати.
  4. До отриманої суміші додати борошно, чорний мелений перець. Спробувати чи достатньо солі й, при необхідності досолити. Усе ретельно перемішати.
  5. Розігріти сковороду, налити трохи соняшникової олії, і викладаючи порціями оладки, смажити їх із двох сторін до готовності.
  6. Для приготування сметанно-часникового соусу змішати сметану, сік лимона, дрібно нарізану зелень, пропущений через прес часник, сіль і чорний мелений перець.
  7. Подавати оладки гарячими, зі сметанно-часниковим соусом і салатом зі свіжих томатів і огірків.

Із селерою

Капустяні на кефірі

Такі оладки можна готувати в будь-який час року, тому що білокачанна капуста є в продажі цілий рік. Такі оладки корисні й готуються швидко.

Для приготування капустяних оладий на кефірі знадобляться продукти:

  • 300 грамів білокочанної капусти
  • 200 грамів кефіру
  • 1 яйце
  • 1 невелика цибулина
  • 4 столові ложки борошна
  • 0,5 чайної ложки харчової соди
  • 2 столові ложки рослинної олії
  • сіль
  • перець.

Приготування:

  1. Капусту й цибулю натерти на дрібній тертці або подрібнити у чаші блендера.
  2. Викласти подрібнені овочі у глибоку миску й додати до них яйце.
  3. У кефір додати соду, перемішати й вилити суміш у кабачки. Посолити й поперчити.
  4. До отриманої маси невеликими порціями додавати борошно, все добре перемішати до отримання однорідної маси.
  5. Обсмажувати оладки по 2 хвилини з кожної сторони на розігрітій й змащеній оліє сковороді.
  6. Викласти оладки на паперові рушник, щоб забрати зайвий жир.
  7. Подавати гарячими, зі сметаною.

З кабачків із м’ясом

Такий варіант оладок з кабачків цілком може замінити повноцінну вечерю або сніданок, оскільки в тісто додається м’ясний фарш. Фарш можна брати будь-який – свинний, яловичий, курячий. Для готування цієї страви потрібні продукти:

  • 3-4 молодих кабачка
  • 2 яйця
  • 400 грам м’ясного фаршу
  • 6 столових ложок борошна
  • рослинна олія для випікання
  • сіль, білий мелений перець за смаком.

Приготування:

  1. Кабачки добре вимити й натерти на тертці.
  2. М’ясо за допомогою м’ясорубки перемолоти у фарш, або взяти вже готовий фарш із магазину.
  3. Віджати кабачок від зайвої вологи, змішати з фаршем, додати яйця і перемішати.
  4. Перемішуючи, додавати невеликими порціями борошно, посолити й поперчити.
  5. Кожен оладок обваляти в борошні із двох сторін і викладати в попередньо розігріту намащену олією сковороду.
  6. Обсмажувати по 2-3 хвилини з кожної сторони до готовності.
  7. Подавати теплими, з гарніром із гречки або картоплі й овочевим салатом.

Морквяно-яблучні

Такі оладки підійдуть для тих, хто дотримується дієти, але все-таки хочеться чогось солодкого. Морквяно-яблучні оладки не містять багато калорій і корисні для організму.

Для приготування цієї страви блюда знадобляться продукти:

  • 1 велика морква
  • 2 середніх яблука
  • 4 столових ложки борошна
  • 4 столових ложки геркулесової крупи
  • 4 столових ложки цукру
  • 70 грамів нежирного сиру
  • 1 яйце
  • щіпка кориці
  • рослинна олія для випікання.

Приготування:

  1. Очистити моркву і яблука, натерти їх на середній тертці.
  2. Змішати натерті яблука й моркву з вівсяними пластівцями й залишити хвилин на 10, щоб пластівці розбухнули від соку.
  3. Сир розім’яти ретельно вилкою або протерти через сито.
  4. До суміші з яблук, моркви й вівсяних пластівців додати сир, цукор, корицю й борошно, яйце.
  5. Усі інгредієнти добре перемішати й викладати столовою ложкою на розігріту сковороду, змащену олією маслом.
  6. Жарити оладки по дві хвилини з кожного боку до готовності. Подавати теплими із чаєм або какао.

З баклажанів і картоплі

Такі оладки не тільки корисні й смачні, але й дуже ситні. Їх можна готувати як самостійну страву для вечері або сніданку, а так само для швидкого перекусу, наприклад під час робочого дня.

Для приготування таких оладок потрібні інгредієнти:

  • 2 середніх баклажана
  • 2 картоплини
  • 1 ріпчастий лук середніх розмірів
  • 4 столові ложки борошна
  • 50 мілілітрів олії для випікання
  • сіль і чорний мелений перець.

Приготування:

  1. Помити й очистити цибулю, баклажани й картоплю. Картоплю натерти на дрібній тертці, а баклажани й лук подрібнити у чаші блендера.
  2. Змішавши овочі, додати в них яйце і борошно. Поперчити й посолити.
  3. У розігріту сковороду налити олію й викладати столовою ложкою порційно оладки. Смажити на середньому вогні до появи золотавої скоринки із двох сторін.
  4. Подавати оладки теплими з томатним соусом або сметаною.

З кукурудзи

Для приготування оладок з кукурудзи знадобляться продукти:

  • 1 банку консервованої кукурудзи або 400 грамів зерен вареної кукурудзи
  • 2 столових ложки газованої мінеральної води
  • 1 склянка борошна
  • 3 столових ложки оливкової олії
  • 1 чайна ложка пекарського порошку
  • 1 чайна ложка гострого меленого перцю
  • чорний мелений перець і сіль.

Приготування:

  1. Борошно змішати з розпушувачем і газованою водою до однорідного стану.
  2. У масу з борошна додати кукурудзу, посолити й поперчити.
  3. На розігріту сковороду налити олію, жарити оладки на помірному вогні до готовності із двох сторін.
  4. Подавати оладки теплими із соусом з майонезу й часнику й салатом зі свіжих овочів.

Картопляні з маринованою капустою

Такий незвичайний рецепт картопляних оладок виручить в осінній вечір, коли хочеться приготувати що-небудь на вечерю швидко та зі стандартних продуктів. А квашена або маринована капуста з’являється саме восени, коли практично немає свіжих сезонних овочів, тому можна спробувати приготувати деруни або картопляні оладки, але за новим незвичайним рецептом.

Для приготування картопляних оладок з маринованою капустою потрібні продукти:

  • 3-4 картоплини
  • 150 грамів маринованої або квашеної капусти
  • 1 болгарський перець
  • 1 цибулина середніх розмірів
  • 1 яйце
  • 2 столові ложки картопляного крохмалю
  • 1 пучок зелені петрушки
  • сіль
  • чорний мелений перець
  • рослинна олія для випікання.

Приготування:

  1. Перець і цибулю нарізати дрібною соломкою й перемішати. Додати яйце, крохмаль, посолити й поперчити. Додати натерту на тертці картоплю, усе перемішати.
  2. Жарити оладки на рослинній олії на середньому вогні до появи золотавої скоринки із двох боків.
  3. Подавати оладки теплими зі сметаною й овочевим салатом.

Із сиром

До складу цих оладок входить декілька різних овочів. Для приготування овочевих оладок із сирной скоринкою знадобляться продукти:

  • 250 грамів молодих кабачків
  • 250 грамів моркви
  • 250 грамів картоплі
  • 100 грамів твердого сиру
  • 2 яйця
  • 1 зубчик часнику
  • 80 грамів борошна
  • зелень кропу й петрушки
  • 30 грамів картопляного крохмалю
  • 20 грамів кетчупу
  • сіль
  • чорний мелений перець.

Приготування:

  1. Картопля, морква й кабачок натерти на середній тертці, дати постояти хвилин 10, щоб овочі пустили сік, потім сік злити.
  2. Яйця збити й додати в овочеву масу, додати борошно, крохмаль, посолити й поперчити за смаком.
  3. Викладати тісто столовою ложкою невеликими порціями на розігріту змащену рослинною олією сковороду. Обсмажувати оладки із двох сторін до повної готовності.
  4. Твердий сир натерти на дрібній тертці. Часник пропустити через прес для часнику. Зелень вимити й дрібно нарізати.
  5. У кетчуп або томатну пасту додати сир, здрібнену зелень і часник.
  6. Оладки перекласти на лист, застелений пергаментом для випічки. Кожен оладок змастити зверху соусом. Запікати в духовці при температурі 200 градусів до утворення золотавої скоринки. Подавати зі сметаною, чаєм або какао.

Ссылка на основную публикацию