Рецепт оладок на варенці

Представляємо рецепти оладок на варенці – класичні, вегетаріанські, з цільнозернового борошна, а також рецепт приготування варенця (цей кисломолочний продукт ще називають ряжанкою).

На ряжанці

Варенець (ряжанка)

Варенець — це кисломолочний продукт, який робиться з топленого молока з додаванням сметани або вершків. Домашній варенець, приготований на цілісному молоці, зазвичай виходить таким густим, що є його можна тільки ложкою, на відміну від фабричного продукту, який за консистенцією схожий на ряжанку. Перед вживанням його зазвичай підігрівають, хоча б до кімнатної температури. Варенець буде хорошою основою для пишних оладок. Результат приготування залежить від якості вихідного продукту, тому потрібно серйозно поставитися до його купівлі.

Як розпізнати якісний варенець:

  1. Називатися товар повинен саме «Варенець» (Ряжанка), а ніяк не «Продукт кисломолочний варенець» (ряжанка).
  2. У складі тільки молоко і закваска.
  3. Термін зберігання не перевищує 14 днів.
  4. Розкривши упаковку, можна виявити однорідну масу кремового відтінку, без домішок або слідів розшарування продукту.
  5. На смак він повинен бути кислим.

Приготування

Класичний

Для приготування оладок на варенці потрібні продукти:

  • 200 мілілітрів варенця,
  • 2 курячих яйця,
  • 200 грам борошна,
  • 30 грам вершкового масла,
  • 30 мілілітрів соняшникової олії,
  • пів чайної ложки солі,
  • 2 столові ложки цукру,
  • пів чайної ложки соди або півтори чайної ложки розпушувача для тіста.

Приготування:

  1. У глибоку ємність влити теплий варенець.
  2. Туди ж розбити яйця, вони теж повинні бути теплі.
  3. Віночком перемішати інгредієнти. Важливо не використовувати для цього електричний міксер, інакше оладки будуть непишними.
  4. Розтопити вершкове масло і влити його до основної суміші.
  5. Далі додати цукровий пісок. Можна використовувати менше 2 столових ложок, так тісто навіть краще підніметься.
  6. Тепер можна посолити і розмішати.
  7. Наступним кроком потрібно засипати борошно, разом з содою або її заміною — розпушувачем. Борошно має бути добре просіяне, щоб оладки не опали. Додавати її потрібно поступово, періодично перемішуючи тісто. Ретельно вимішувати тісто немає необхідності, наявність грудок навіть вітається. Отримана суміш повинна бути густою і не стікати з віночка.
  8. Тесту необхідно дати пів години настоятися. Краще поставити його в тепле місце, для цього можна використовувати водяну баню або гарячу батарею.
  9. Розігріти сковороду, вона повинна бути з товстим дном, а в ідеалі чавунної, трохи влити на неї соняшникової олії.
  10. Оладки викладати ложкою на розпечену сковороду, акуратно набираючи тісто зверху миски, важливо, не перемішувати настояне тісто.
  11. Обсмажити оладки з двох сторін до появи рум’яної скоринки. Краще вибирати середні режими на конфорці. При слабкому нагріванні тісто не підніметься, а при сильному, оладки опаде, відразу після їх зняття зі сковороди.
  12. Готові оладки краще подавати зі сметаною, джемом або варенням.

У сковороді

Вегетаріанські

Якщо вдома не виявилося яєць, не біда, можна приготувати пишні оладки і без них.

Для їх приготування знадобляться:

  • 200 мілілітрів варенця,
  • 100 грамів борошна,
  • 2 чайні ложки соняшникової олії,
  • щіпка солі,
  • 1 чайна ложки цукру,
  • чайна ложка соди.

Приготування:

  1. Вилити в глибоку чашу теплий варенець, додати сіль цукор, розмішати.
  2. Тільки потім додати соду і ще раз розмішати.
  3. Потім засипати добре просіяного борошна. Тут важливо стежити за густотою тесту, можливо знадобитися трохи менше або більше 100 грам борошна. Це залежить від густоти варенця і якості борошна, тому точну кількість краще визначати на око, поступово всипаючи і помішуючи. В кінцевому підсумку тісто має вийти як густа сметана.
  4. Влити 2 чайні ложки олії і дати тісту пів години «дійти». Для цього потрібно прибрати його в тепло або поставити миску в каструлю з гарячою водою.
  5. Через 30 хвилин розігріти сковороду, трохи змастити її маслом (оладки не повинні плавати в маслі як у фритюрі), і на середньому вогні обсмажити їх з двох сторін. Важливо акуратно набирати тісто ложкою і не перемішувати його.

Із цільнозернового борошна

Замість пшеничного борошна можна використовувати цільнозернове борошно.

Для цільнозернових оладок будуть потрібні:

  • 1 склянка варенця,
  • 1-2 склянки цільнозернового борошна (вівсяної, півб’яної, борошна з дикого рису або з зеленої гречки),
  • 1 яйце,
  • щіпка солі,
  • 1 чайна ложка кокосового цукру або цукрозамінника,
  • пів чайної ложки розпушувача тіста.

Приготування:

  1. Потрібно збити яйце з цукрозамінником і сіллю.
  2. Підігрітий варенець змішати зі збитим яйцем.
  3. Додати розпушувач і перемішати.
  4. Повільно засипати просіяне борошно, постійно помішуючи тісто. Кількість борошна залежить від густоти варенця і її типу. Визначати доведеться вже в процесі приготування тіста, воно повинно вийде густим.
  5. Наполягати тісто в теплі близько півгодини, і більше не перемішувати.
  6. Смажити дієтичне оладки краще на сковороді з антипригарним покриттям, без використання олії. Одну сторону обсмажити на середньому вогні, потім перевернути, накрити кришкою і зменшити вогонь.

Рецепт варенця

Щоб оладки вийшли максимально корисними, можна приготувати варенець самостійно. Рецепт зовсім нескладний.

Для приготування варенця будуть потрібні:

  • 1 літр молока,
  • 200 мілілітрів сметани,
  • 200 мілілітрів вершків (жирність більше 20%),

Всі продукти повинні бути нестерилізованими

Приготування:

  1. Спершу потрібно приготувати пряжене молоко. Вливаємо незбиране молоко в глибокий посуд для запікання (краще керамічну), додаємо вершки і топимо його в духовці при початковій температурі в 170 градусів, щогодини зменшуючи її на 10 градусів. Частину пінки, яка утворилася, потрібно буде розмішувати, а іншу частину – зібрати, вона потім ще стане в нагоді. Загальний час приготування від трьох до п’яти годин, температуру в духовці зменшувати нижче 130 градусів не слід. Пряжене молоко буде кремового кольору, і увариться на одну третину.
  2. В скляні банки розкласти сметану, влити пряжене молоко, попередньо охолоджене до 40 градусів, і перемішати кожну порцію.
  3. Зверху викласти зняту раніше пінку.
  4. Банки накрити капроновими кришками, укутати ковдрою і тримати в теплі 12-14 годин, поки молоко не сквасится. Готовий варенець буде густим, і при нахилі банки повинен погано відходити від стінок.

Ссылка на основную публикацию