Представляємо рецепти оладок на варенці – класичні, вегетаріанські, з цільнозернового борошна, а також рецепт приготування варенця (цей кисломолочний продукт ще називають ряжанкою).
Варенець (ряжанка)
Варенець — це кисломолочний продукт, який робиться з топленого молока з додаванням сметани або вершків. Домашній варенець, приготований на цілісному молоці, зазвичай виходить таким густим, що є його можна тільки ложкою, на відміну від фабричного продукту, який за консистенцією схожий на ряжанку. Перед вживанням його зазвичай підігрівають, хоча б до кімнатної температури. Варенець буде хорошою основою для пишних оладок. Результат приготування залежить від якості вихідного продукту, тому потрібно серйозно поставитися до його купівлі.
Як розпізнати якісний варенець:
- Називатися товар повинен саме «Варенець» (Ряжанка), а ніяк не «Продукт кисломолочний варенець» (ряжанка).
- У складі тільки молоко і закваска.
- Термін зберігання не перевищує 14 днів.
- Розкривши упаковку, можна виявити однорідну масу кремового відтінку, без домішок або слідів розшарування продукту.
- На смак він повинен бути кислим.
Класичний
Для приготування оладок на варенці потрібні продукти:
- 200 мілілітрів варенця,
- 2 курячих яйця,
- 200 грам борошна,
- 30 грам вершкового масла,
- 30 мілілітрів соняшникової олії,
- пів чайної ложки солі,
- 2 столові ложки цукру,
- пів чайної ложки соди або півтори чайної ложки розпушувача для тіста.
Приготування:
- У глибоку ємність влити теплий варенець.
- Туди ж розбити яйця, вони теж повинні бути теплі.
- Віночком перемішати інгредієнти. Важливо не використовувати для цього електричний міксер, інакше оладки будуть непишними.
- Розтопити вершкове масло і влити його до основної суміші.
- Далі додати цукровий пісок. Можна використовувати менше 2 столових ложок, так тісто навіть краще підніметься.
- Тепер можна посолити і розмішати.
- Наступним кроком потрібно засипати борошно, разом з содою або її заміною — розпушувачем. Борошно має бути добре просіяне, щоб оладки не опали. Додавати її потрібно поступово, періодично перемішуючи тісто. Ретельно вимішувати тісто немає необхідності, наявність грудок навіть вітається. Отримана суміш повинна бути густою і не стікати з віночка.
- Тесту необхідно дати пів години настоятися. Краще поставити його в тепле місце, для цього можна використовувати водяну баню або гарячу батарею.
- Розігріти сковороду, вона повинна бути з товстим дном, а в ідеалі чавунної, трохи влити на неї соняшникової олії.
- Оладки викладати ложкою на розпечену сковороду, акуратно набираючи тісто зверху миски, важливо, не перемішувати настояне тісто.
- Обсмажити оладки з двох сторін до появи рум’яної скоринки. Краще вибирати середні режими на конфорці. При слабкому нагріванні тісто не підніметься, а при сильному, оладки опаде, відразу після їх зняття зі сковороди.
- Готові оладки краще подавати зі сметаною, джемом або варенням.
Вегетаріанські
Якщо вдома не виявилося яєць, не біда, можна приготувати пишні оладки і без них.
Для їх приготування знадобляться:
- 200 мілілітрів варенця,
- 100 грамів борошна,
- 2 чайні ложки соняшникової олії,
- щіпка солі,
- 1 чайна ложки цукру,
- чайна ложка соди.
Приготування:
- Вилити в глибоку чашу теплий варенець, додати сіль цукор, розмішати.
- Тільки потім додати соду і ще раз розмішати.
- Потім засипати добре просіяного борошна. Тут важливо стежити за густотою тесту, можливо знадобитися трохи менше або більше 100 грам борошна. Це залежить від густоти варенця і якості борошна, тому точну кількість краще визначати на око, поступово всипаючи і помішуючи. В кінцевому підсумку тісто має вийти як густа сметана.
- Влити 2 чайні ложки олії і дати тісту пів години «дійти». Для цього потрібно прибрати його в тепло або поставити миску в каструлю з гарячою водою.
- Через 30 хвилин розігріти сковороду, трохи змастити її маслом (оладки не повинні плавати в маслі як у фритюрі), і на середньому вогні обсмажити їх з двох сторін. Важливо акуратно набирати тісто ложкою і не перемішувати його.
Із цільнозернового борошна
Замість пшеничного борошна можна використовувати цільнозернове борошно.
Для цільнозернових оладок будуть потрібні:
- 1 склянка варенця,
- 1-2 склянки цільнозернового борошна (вівсяної, півб’яної, борошна з дикого рису або з зеленої гречки),
- 1 яйце,
- щіпка солі,
- 1 чайна ложка кокосового цукру або цукрозамінника,
- пів чайної ложки розпушувача тіста.
Приготування:
- Потрібно збити яйце з цукрозамінником і сіллю.
- Підігрітий варенець змішати зі збитим яйцем.
- Додати розпушувач і перемішати.
- Повільно засипати просіяне борошно, постійно помішуючи тісто. Кількість борошна залежить від густоти варенця і її типу. Визначати доведеться вже в процесі приготування тіста, воно повинно вийде густим.
- Наполягати тісто в теплі близько півгодини, і більше не перемішувати.
- Смажити дієтичне оладки краще на сковороді з антипригарним покриттям, без використання олії. Одну сторону обсмажити на середньому вогні, потім перевернути, накрити кришкою і зменшити вогонь.
Рецепт варенця
Щоб оладки вийшли максимально корисними, можна приготувати варенець самостійно. Рецепт зовсім нескладний.
Для приготування варенця будуть потрібні:
- 1 літр молока,
- 200 мілілітрів сметани,
- 200 мілілітрів вершків (жирність більше 20%),
Всі продукти повинні бути нестерилізованими
Приготування:
- Спершу потрібно приготувати пряжене молоко. Вливаємо незбиране молоко в глибокий посуд для запікання (краще керамічну), додаємо вершки і топимо його в духовці при початковій температурі в 170 градусів, щогодини зменшуючи її на 10 градусів. Частину пінки, яка утворилася, потрібно буде розмішувати, а іншу частину – зібрати, вона потім ще стане в нагоді. Загальний час приготування від трьох до п’яти годин, температуру в духовці зменшувати нижче 130 градусів не слід. Пряжене молоко буде кремового кольору, і увариться на одну третину.
- В скляні банки розкласти сметану, влити пряжене молоко, попередньо охолоджене до 40 градусів, і перемішати кожну порцію.
- Зверху викласти зняту раніше пінку.
- Банки накрити капроновими кришками, укутати ковдрою і тримати в теплі 12-14 годин, поки молоко не сквасится. Готовий варенець буде густим, і при нахилі банки повинен погано відходити від стінок.