Представляємо рецепти оладок на сироватці – повітряні, із дріжджами, із шоколадною пастою, кабачкові.
Повітряні
Щоб приготувати повітряні оладки на сироватці, потрібні продукти:
- сироватка – 500 мілілітрів
- цукор – три столові ложки
- сіль – одна чайна ложка
- пшеничне борошно вищого сорту (можна використовувати трошки житнього борошна) – три з половиною склянки
- цукор ванільний – один пакетик
- сода – одна чайна ложечка без гірки
- цукрова пудра для посипання – за бажанням.
Повітряні оладки на сироватці, приготування:
- В об’ємну миску виливаємо сироватку. Ставимо на плиту й нагріваємо її гарячого стану, але не доводимо до кипіння, інакше в ній борошно завариться. Нагріваємо до такої температури, яку терпить палець (обережно, можна отримати опіки).
- Знімаємо із плити й додаємо цукор і сіль. Розмішуємо до розчинення цукру і солі.
- Поступово додаємо борошно, просіваючи через сито. У пшеничне борошно можна додати трохи житнього борошна, якщо воно, звичайно, є в наявності, якщо немає –можна обійтися й звичайним пшеничним борошном.
- Отриману масу перемішуємо вінчиком, поки суміш не перестане липнути на вінчик і стане тістом.
- Додаємо цукор ванільний і соду.
- Наливаємо рослинну олію, розігріваємо сковорідку. Приступаємо до випікання.
- Беремо ложку, набираємо тісто й викладаємо на сковороду. Дивіться, щоби шматки не стикалися один з одним. Після того як закінчите викладати тісто, відразу ж зменшіть вогонь до мінімуму й накрийте кришкою сковороду на дві хвилини. Під кришкою вони стануть пишними.
- Акуратно переверніть на інший бік, і ще раз ставте на великий вогонь, інша сторона повинна підрум’янитися протягом 30 секунд. Як і перед тим, зменшіть вогонь і накрийте кришкою. Таким методом вони повністю пропікаються зсередини, і не буде сирого тіста в серединці.
- Після того як закінчите прожарювати оладки, викладайте їх спершу на паперовий рушник, щоб зайвий жир просочився на рушник.
Корисні поради:
- Сироватка повинна бути кисла. Якщо сироватка солодка, то не зможе погасити в собі соду. Якщо сироватка солодка, соду потрібно погасити оцтом.
- Готуйте оладки з перевіреного вами борошна.
- Приготоване вами тісто не повинне вийти рідким, тісто повинно бути густим. Якщо не буде густим, воно розповзеться по сковороді. Перевірте густе тісто чи ні набравши в ложечку, якщо воно виливається – тісто неправильне й рідке, якщо повільно падає – тісто, таке, як потрібно.
- Після того як додасте соду, знайте що тісто зробиться рідшим. Перш ніж додати соду, можна дати тісту п’ять хвилин постояти, але це не обов’язково.
- Особливо важливо добре розігріти сковороду.
- Поставте біля себе чашечку з холодною водою. Змочуйте водою ложку, якою набираєте тісто.
Із дріжджами
Інгредієнти:
- 400 мілілітрів сироватки;
- 350 грамів борошна;
- 12 грамів сухих дріжджів;
- яйця – 2 штуки;
- соняшникове масло для випікання;
- цукор – 3 столові ложки;
- сіль – половина чайної ложки.
Дріжджові оладки на сироватці, приготування:
- У сироватку потрібно висипати сухі дріжджі й цукор.
- Потім потрібно вбити яйця, додати сіль і добре перемішати до однорідності.
- Просіяти борошно, додати в рідину і замішати густе тісто без грудочок.
- Накрити нашу ємність плівкою або рушником, залиште на 15 – 30 хвилин. За цей короткий час тісто збільшується, його не потрібно перемішувати.
- Жарте оладки на розігрітій сковорідці з олією.
Із шоколадною пастою
Щоб приготувати оладки на сироватці із шоколадною пастою, потрібні продукти:
- 2 яйця
- 3 столових ложки цукру (або більше, на ваш смак)
- щіпка солі
- 500 мілітрів сироватки
- 1 чайна ложка з гіркою соди
- 2 склянки борошна
- 50 мілілітрів рослинної олії
- будь-яка шоколадна паста, наприклад нутелла.
Приготування:
- Яйця збиваємо із цукром і сіллю.
- Додаємо сироватку, потім соду (соду гасити не потрібно, вона гаситься кислотою, яка є в складі сироватки).
- Далі поступово додаємо борошно, усе добре перемішуємо, щоб не було грудочок.
- Наприкінці додаємо масло. Залишаємо на п’ять хвилин, щоб тісто піднялося.
- Добре розігріту сковороду змащуємо тонким шаром олії й жаримо оладки, кладучи в середину кожної оладки шоколадну пасту (шоколадную пасту можно заменить натертым на терке шоколадом).
Кабачкові
Інгредієнти:
- кабачок – 1 штука
- сироватка – 1 літр
- борошно пшеничне – 3 склянки
- сіль, перець.
Приготування:
- Кабачок очистити й натерти на дрібній тертці.
- Змішати кабачок, сироватку, сіль, перець.
- Додати борошно до консистенції каші. Стежити потім, щоб не було грудочок.
- Налити рослинну олію й розігріти сковорідку.
- Обсмажити з кожної сторони по дві хвилини на середній температурі.
- Подавати зі сметаною або часниковим соусом.
З вівсянкою
Щоб приготувати оладки на сироватці з вівсянкою, нам потрібні продукти:
- 100 миллилитров сироватки;
- 100 грам сиру;
- 60 грам вівсянки;
- 3 відділених від жовтка білка;
- розпушувач тесту – 5 грам;
- щіпка солі;
- соняшникове масло;
- оливкова олія.
Приготування:
- Відокремлюємо білки від жовтків, трохи збиваємо із сіллю. Висипаємо вівсянку в широкий посуд і змішуємо її з білками.
- Додаємо в отриману масу наш сир, потім додаємо столову ложку оливкової олії, сироватку й розпушувач, добре перемішуємо.
- Залишаємо тісто на 20 хвилин, щоб вівсянка трошки розбухнула.
- Такі низькокалорійні оладки жарити можна без олії на сухій сковороді. Якщо млинці будуть прилипати до поверхні сковороди, можна додати трохи рослинної олії (оливкової або соняшникової).