Рецепт оладок на сметані

Оладки – улюблена багатьма людьми страва. Звичайно їх готуютьна кефірі, кисляку (скислому молоці) або просто на дріжджах. Існує ще один варіант улюбленої страви – на сметані. Вони будуть особливо ніжними й повітряними. Для роботи можна взяти сметану з будь-яким відсотком жирності й будь-якої свіжості. Тобто, навіть стара сметана підійде (але вона не повинна бути зіпсованою). Представляємо декілька рецептів приготування оладок на сметані – бездріжджові, дріжджові, молочні, звичайні, зі згущеним молоком, сирні.

Сніданок

Поради

  1. Борошно повинно бути вищого сорту. Перед початком приготування його потрібно просіяти через дрібне сито, тоді тісто буде більш повітряним.
  2. Сметана може бути будь-яка, але не прострочена (максимум на день-два, сметана не повинна бути зіпсованою).
  3. На сковороду не потрібно лити занадто багато олії, краще додавати її за необхідністю в процесі випікання. Олія, яка залишилася у суовороді після оладок (як і після будь-яких інших страв) у їжу непридатна.
  4. Олію на сковороду можна наносити силіконовим пензликом.
  5. Викладають тісто на сковороду за допомогою столової ложки.
  6. Щоб оладки добре пропеклися, сковороду можна накрити кришкою.
  7. Не потрібно смажити оладки на сковороді із залишками жиру після інших страв – оладки вберуть у себе чужі смак і запах, страва може вийти несмачною.
  8. Після того, як сковорода буде розігріта, вогонь краще зменшити й готувати на повільному або середньому вогні, щоб оладки не підгоріли.
  9. У залежності від покриття сковороди потрібно вибирати металеву або силіконову лопаточку для перекидання оладок. Головне, не подряпати дно сковороди. За відсутності лопатки можна скористатися вилкою.
  10. Для збереження оладок теплими їх можна поставити у трохи теплу духовку на маленьку температуру або накрити тарілку з оладками махровим рушником. Ці способи добрі у тому випадку, якщо вдома немає мікрохвильової печі.

Без начинки

Бездріжджові

Найпростіший варіант випікання оладок – на сметані і яйці. Для приготування страви нам потрібні наступні продукти:

  • 300 грамів сметани;
  • 160 грамів борошна;
  • 1 столова ложка цукру;
  • 1 яйце;
  • 1 чайна ложка соди;
  • 1 чайна ложка лимонного соку;
  • 2 столові ложки рослинної олії;
  • щіпка солі.

Бездріжджові оладки на сметані, приготування:

  1. У скляну миску викласти сметану, цукор, сіль і яйце. За допомогою вінчика все ретельно збити до повного розчинення солі й цукру.
  2. Соду змішати з лимонним соком для гасіння й додати до яєчно-зметаної суміші.
  3. Всипати просіяне борошно, перемішати тісто. Воно повинно бути не занадто густе.
  4. Розігріту сковороду змастити олією і викласти першу партію оладок. Обсмажити з двох боків на маленькому вогню.
  5. Між оладок потрібно залишати простір щоб уникнути злипання.
  6. Оладки повинні бути підрум’янені, для приготування однієї партії потрібно 3 хвилини.

Вечеря

Дріжджові

А цей варіант підходить для тих випадків, коли в будинку немає яєць, але є дріжджі. Інгредієнти:

  • півтори склянки борошна;
  • 2 столові ложки сметани;
  • 1 склянка води;
  • 1 столова ложка рослинної олії;
  • 4 грама сухих дріжджів або половина чайної ложки пресованих дріжджів;
  • 3 чайних ложки цукру;
  • половина чайної ложки солі.

Усі інгредієнти повинні мати кімнатну температуру, тому їх необхідно дістати з холодильника заздалегідь.

Дріжджові оладки на сметані, приготування:

  1. Воду нагріти – вона повинна бути теплою, але не гарячою.
  2. Розчинити дріжджі в отриманій рідині.
  3. Додати інші інгредієнти, крім борошна.
  4. Просіяне борошно висипати в ємність. Тісто добре перемішати, його густота повинна бути як у сметани.
  5. На півгодини залишити ємність із тістом, щоб воно підійшло.
  6. Через зазначений час можна жарити оладки на повільному вогні. Не слід лити занадто багато олії на сковороду.
  7. Щоб дріжджове тісто не липнуло до ложки, її постійно потрібно змочувати у воді.

Молочні

Коли в холодильнику всього грамів 200 сметани й трохи молока, чого окремо явно недостатньо для приготування оладок, можна використовувати комбінований рецепт.

Необхідні продукти:

  • молоко – 1 склянка;
  • сметана – півсклянки;
  • цукор – 3 столові ложки;
  • розпушувач тіста – 1 чайна ложка;
  • борошно – 1,5 – 2 склянки;
  • яйце – 1 – 2 штуки;
  • вершкове масло – 2 столові ложки;
  • сіль – щіпка;
  • один пакетик ванільного цукру.

Рецепт:

  1. У першій мисці збити яйце із цукром міксером або за допомогою вінчика.
  2. Вершкове масло розтопити, але не нагрівати до гарячого.
  3. Влити в яєчну суміш тепле масло, сметану й молоко. Ретельно перемішати.
  4. У другу, більшу за обсягом миску, висипати просіяне борошно, додати до неї ванільний цукор, сіль і розпушувач тіста. Змішати сухі продукти між собою.
  5. У борошняній суміші зробити ямку й поступово влити суміш рідких продуктів. У цей час потрібно обов’язково розмішувати інгредієнти ложкою. Тісто повинне мати однорідну консистенцію.
  6. Залишити тісто на столі на 15 хвилин.
  7. На розігрітій і змащеній олією сковороді випікати оладки за допомогою столової ложки.
  8. Дочекавшись рум’яної скоринки, кожну оладку потрібно перевернути.

Звичайні

Оладки на сметані можна спекти навіть у тому випадку, якщо в будинку немає яєць, але є кефір. Продукти:

  • півсклянки сметани;
  • півсклянки кефіру або кисляку;
  • половину чайної ложки соди;
  • 3 столові ложки цукру;
  • щіпка солі;
  • одна склянка борошна;

Приготування:

  1. Спершу потрібно погасити соду. Для цього у великій ємності потрібно змішати кефір і сметану, розмішати.
  2. Висипати соду й залишити на якийсь час.
  3. Додати в сметанно-кефірну суміш сіль і цукор, перемішати.
  4. Поступово додавати борошно, постійно помішуючи тісто.
  5. Перемішати тісто до однорідної консистенції.
  6. На розігріту й змащену олією сковороду викласти першу порцію тіста.
  7. Випікати оладки, обсмажуючи їх до золотавої скоринки.

Зі згущеним молоком

По-справжньому смачна й вишукана страва сподобається всім. Продукти:

  • 270 грамів згущенки;
  • 250 грамів сметани;
  • 3 яйця;
  • 10 столових ложок борошна;
  • 1 чайна ложка розпушувача тіста;
  • 1 грам солі;

Приготування:

  1. Розбити яйця в миску й посолити їх.
  2. Влити молоко й перемішати молочно-яєчну масу.
  3. Додати до неї сметану, знову розмішати.
  4. В іншій ємності змішати розпушувач із борошном.
  5. Сухі інгредієнти всипати в молочно-яєчну суміш, ретельно перемішати тісто.
  6. Посмажити оладки звичайним способом.

Сирні

Продукти (рецепт розрахований на дві порції):

  • 150 грам твердого сиру;
  • 150 грам будь-якої ковбаси;
  • трохи зелені;
  • 2 яйця;
  • 2 столові ложки сметани;
  • 2 столові ложки борошна;
  • перець;
  • сіль;
  • трохи вершкового масла.

Приготування:

  1. Натерти шматочок сиру на тертці.
  2. Змішати тертий сир з яйцями, борошном і сметаною.
  3. Ковбасу у вигляді дрібних кубиків додати в тісто.
  4. Подрібнити зелень і висипати в загальну масу.
  5. Влити трохи розтопленого вершкового масла й ретельно розмішати.
  6. Обсмажити сирні оладки до рум’яної скоринки.
  7. Готові оладки промокнути серветкою, щоб забрати зайвий жир.
  8. Це самостійна страва, яка не вимагає ніяких добавок. Тісто після приготування можна зберігати протягом 6 годин.

Із чим подавати

В одній сім’ї оладки на сметані – це смачний сніданок, в іншій – ситна вечеря, у третій – полуденок дітям, у четвертій – десерт. Незалежно від того, на який випадок господиня пече оладки на сметані, є кілька варіантів, як їх подати на стіл:

  1. Зі згущеним молоком
  2. Із джемом або повидлом
  3. З варенням
  4. Із шоколадною пастою
  5. Политі розтопленим шоколадом
  6. З розтопленим вершковим маслом
  7. З медом
  8. З ягідним киселем
  9. Зі збитими вершками
  10. Із фруктовим сиропом

А можна подати просто оладки до чаю, какао, компоту або до молока. Спекти оладки на сметані не так уже важко. Під рукою, крім сметани, завжди найдуться потрібні інгредієнти. Подавати можна із солодкими соусами.

Ссылка на основную публикацию