Картопля – смачний, поживний і корисний продукт. Представляємо шість рецептів приготування картопляних оладок.
Зміст
Перший варіант
Класичний рецепт картопляних оладок досить простий. Він складається з ряду покрокових дій, дотримання яких допоможе приготувати соковиті і ситні оладки. Для приготування класичних картопляних оладок потрібно:
- Картопля – 8 штук.
- Яйце куряче – 3 штуки.
- Сіль, перець, приправи – за смаком.
- Часник – 1 зубчик.
- Олія рослинна (для смаження оладок).
Кількість інгредієнтів розрахована в середньому на 15 оладок, а сам процес готування займе біля 40 хвилин. Для цього необхідно виконати лише 5 дій:
- Зварити 5 картоплин з додаванням солі (за смаком). До готовності додають в киплячу воду розчавлений зубчик часнику.
- Натріть 3 картоплини, які залишилися, на тертці. Зазвичай використовують дрібну тертку, особливо для приготування оладок з вареною картоплею. Вичавіть всю вологу з тертої картоплини за допомогою сита. Так блюдо буде містити менше крохмалю.
- Подрібніть відварну картоплю до пюре і з’єднайте обидва склади. До отриманої маси додають сіль, спеції і перець.
- До готової однорідної маси додають курячі яйця, а потім вже перемішують суміш до однорідності. Яйця більше скріплюють терту і готову картоплю.
- Смажать отриману суміш на середньому вогні до золотистої, хрусткої скоринки. Потім вже готовий продукт можна викласти на деко і на дрібному вогні довести до готовності протягом декількох хвилин. Так блюдо довго зберігає свою соковитість. Подають оладки в складі зі сметаною, зелень (найчастіше кріп).
Другий варіант
Ситність страві може додати і начинка. Рецепт дещо складний. В якості начинки можна використовувати різні види м’яса. Для того, щоб рецепт був простий, а витрати на приготування оладок мінімальні, використовують готове м’ясо. Оладки з начинкою включають в себе:
- Картопля – 6-10 штук.
- Яйце – 1 штука.
- Сосиски курячі – 1 кілограм.
- Твердий сир – 200-300 грамів.
- Борошно пшеничне – 3 столові ложки.
- Сіль, перець, спеції – за смаком.
- Олія рослинна (для смаження) – 20 мілілітрів.
Процес приготування трохи схожий з рецептом класичних картопляних оладок, однак і він має свої особливості:
- Весь картопля натерти на тертці (не має значення, Великої або дрібної). Вичавіть всю вологу з натертої картоплі за допомогою сита.
- Додаємо борошно, яйце, сіль і спеції. Все ретельно перемішуємо до однорідного стану. Для того, щоб сам процес не був настільки трудомістким, яйця і борошно додаємо поступово, постійно розмішуючи отриману масу.
- Начинку у вигляді сосисок і сиру подрібнити. Хорошим варіантом буде натерти весь склад на крупній тертці.
- Готуємо оладки для смаження. Розкочується картопляне тісто качалкою на рівній поверхні, трохи посипаною борошном. З тіста найчастіше скляним склянкою вирізують невеликого розміру круги.
- В середину отриманого кола викладаємо начинку. Формуємо картопляне тісто з начинкою в оладку.
- Смажимо картопляні оладки на гарячій сковорідці з олією до утворення хрусткої скоринки. Найчастіше подають в складі зі сметаною і зеленою цибулею.
Третій варіант
Є варіант і більш ситних і смачних оладок з начинкою. Час приготування збільшується, але це того варте. Для цього необхідно:
- Картопля – 8 штук.
- Яйце куряче – 2 штуки.
- Фарш (бажано курячий, він простіше і швидше готується) – 500 грам.
- Борошно пшеничне вищого сорту – 3 столові ложки.
- Олія рослинна-3 столові ложки.
- Сіль, перець, спеції – за смаком.
Рецепт мало чим відрізняється від попередньої версії оладок з начинкою, проте має свої особливості. Він включає в себе наступні дії:
- Обсмажити фарш на сковорідці, попередньо додавши в нього одне куряче яйце, сіль, перець і спеції. В цьому випадку фарш не варто доводити повністю до готовності, процес обсмажування відбувається на середньому вогні протягом декількох хвилин. Особливість фаршу така, що його необхідно обсмажувати трохи більше, ніж картопля.
- Натерти картоплю на тертці. Потім в готову суміш додають 2 курячих яйця, сіль і спеції за смаком.
- Перемішуємо фарш і натерту картоплю в єдину масу.
- Смажимо картопляні оладки на розігрітій сковорідці, попередньо додавши туди трохи олії. Є варіант додавати на розігріту сковорідку щіпку улюблених спецій, щоб блюдо було ароматні.
Четвертий варіант
Часом не тільки котлети готують в паніровці. Дещо незвично, але і картопляні оладки можна робити в паніровці. Це досить поширений рецепт, хоча і не зовсім класичний. Картопляні оладки в паніровці включають в себе:
- Картопля – 400 грам.
- Яйце куряче – 2 штуки.
- Сухарі панірувальні – 5 столових ложок.
- Масло вершкове (для картопляного пюре) – 40 грам.
- Олія рослинна (для смаження) – 5-6 столових ложок.
- Сир твердий – 50 грам.
- Сіль, спеції – за смаком.
Рецепт багато в чому схожий з приготуванням звичайних оладок і класичних курячих котлет:
- Очистіть картоплю від шкірки і варіть в злегка підсоленій воді до готовності.
- Із вареної картоплі блендером готуємо картопляне пюре з додаванням вершкового масла. Можна масло замінити і на молоко, близько 50 мілілітрів. Ще в пюре додають сіль і спеції.
- У готове пюре необхідно додати натертий на велику тертку сир і курячі яйця. Так з пюре буде легко сформувати картопляні оладки.
- Руками формуємо картопляні оладки. Отриманий склад необхідно обваляти в панірувальних сухарях.
- Смажимо на невеликій кількості соняшникової олії, на середньому вогні до золотистої скоринки з обох сторін.
- Подають у складі зі сметаною і улюбленими соусами.
П’ятий варіант
У картопляних оладок висока калорійність за рахунок смаження на рослинному маслі та інгредієнтів, що входять до складу. Високої калорійності можна уникнути навіть зі спекотною на сковороді. В цьому випадку трохи змінюється склад рецепта:
- Картопля – 500 грам.
- Пшеничне борошно – половина склянки.
- Свіжі дріжджі – 25 грам.
- Рослинна олія – 2 столові ложки.
- Сіль, перець, спеції – за смаком.
Як помітно, в рецепті відсутні курячі яйця. Проте, за рахунок дріжджів картопляне тісто добре ліпиться в оладки. Приготування картопляних оладок з дріжджами включає в себе наступні дії:
- Очищену картоплю натираємо на дрібній тертці. Робимо це відразу ж після чищення, щоб уникнути потемніння картоплі. Це не тільки шкідливо, але і смак змінюється в гіршу сторону у потемнілого картоплі.
- У миску з картопляним тістом додаємо дріжджі, попередньо розвідані чвертю склянки теплої води. Додаємо борошно, сіль і спеції за смаком. Все ретельно розмішуємо до отримання однорідної маси.
- Смажимо на попередньо розігрітій сковороді до появи золотистої хрусткої скоринки з обох сторін.
- Подають до столу зі сметаною, соусом або невеликим шматочком масла.
Шостий варіант
Рецепт картопляних оладок добре поєднується з кабачками. Рецепт трохи складний, але в поєднанні з овочами не настільки шкідливий. Фактично цей рецепт включає в себе класичні картопляні оладки і кабачки. Для нього буде потрібно:
- Картопля – 200 грам.
- Кабачки – 200 грам.
- Цибуля – 40 грам.
- Яйце куряче – 1-2 штуки.
- Борошно пшеничне – 50 грам.
- Сіль, перець – за смаком.
Сам процес приготування складається з чотирьох послідовних дій:
- Натираємо кабачок і картоплю на дрібній тертці.
- Щоб отримана суміш швидко не потемніла, відразу ж додаємо яйце, сіль і перець, ретельно перемішуємо.
- Тільки після цього поступово додаємо борошно, постійно помішуючи склад.
- Формуємо з отриманої суміші коржі у формі оладок. Смажимо на розігрітій сковорідці до хрусткої скоринки. До столу подається ще гарячими, в складі зі сметаною і соусами.