Рецепт картопляних оладок

Картопля – смачний, поживний і корисний продукт. Представляємо шість рецептів приготування картопляних оладок.

Без начинки

Зміст

Перший варіант

Класичний рецепт картопляних оладок досить простий. Він складається з ряду покрокових дій, дотримання яких допоможе приготувати соковиті і ситні оладки. Для приготування класичних картопляних оладок потрібно:

  1. Картопля – 8 штук.
  2. Яйце куряче – 3 штуки.
  3. Сіль, перець, приправи – за смаком.
  4. Часник – 1 зубчик.
  5. Олія рослинна (для смаження оладок).

Кількість інгредієнтів розрахована в середньому на 15 оладок, а сам процес готування займе біля 40 хвилин. Для цього необхідно виконати лише 5 дій:

  1. Зварити 5 картоплин з додаванням солі (за смаком). До готовності додають в киплячу воду розчавлений зубчик часнику.
  2. Натріть 3 картоплини, які залишилися, на тертці. Зазвичай використовують дрібну тертку, особливо для приготування оладок з вареною картоплею. Вичавіть всю вологу з тертої картоплини за допомогою сита. Так блюдо буде містити менше крохмалю.
  3. Подрібніть відварну картоплю до пюре і з’єднайте обидва склади. До отриманої маси додають сіль, спеції і перець.
  4. До готової однорідної маси додають курячі яйця, а потім вже перемішують суміш до однорідності. Яйця більше скріплюють терту і готову картоплю.
  5. Смажать отриману суміш на середньому вогні до золотистої, хрусткої скоринки. Потім вже готовий продукт можна викласти на деко і на дрібному вогні довести до готовності протягом декількох хвилин. Так блюдо довго зберігає свою соковитість. Подають оладки в складі зі сметаною, зелень (найчастіше кріп).

Вечеря

Другий варіант

Ситність страві може додати і начинка. Рецепт дещо складний. В якості начинки можна використовувати різні види м’яса. Для того, щоб рецепт був простий, а витрати на приготування оладок мінімальні, використовують готове м’ясо. Оладки з начинкою включають в себе:

  1. Картопля – 6-10 штук.
  2. Яйце – 1 штука.
  3. Сосиски курячі – 1 кілограм.
  4. Твердий сир – 200-300 грамів.
  5. Борошно пшеничне – 3 столові ложки.
  6. Сіль, перець, спеції – за смаком.
  7. Олія рослинна (для смаження) – 20 мілілітрів.

Процес приготування трохи схожий з рецептом класичних картопляних оладок, однак і він має свої особливості:

  1. Весь картопля натерти на тертці (не має значення, Великої або дрібної). Вичавіть всю вологу з натертої картоплі за допомогою сита.
  2. Додаємо борошно, яйце, сіль і спеції. Все ретельно перемішуємо до однорідного стану. Для того, щоб сам процес не був настільки трудомістким, яйця і борошно додаємо поступово, постійно розмішуючи отриману масу.
  3. Начинку у вигляді сосисок і сиру подрібнити. Хорошим варіантом буде натерти весь склад на крупній тертці.
  4. Готуємо оладки для смаження. Розкочується картопляне тісто качалкою на рівній поверхні, трохи посипаною борошном. З тіста найчастіше скляним склянкою вирізують невеликого розміру круги.
  5. В середину отриманого кола викладаємо начинку. Формуємо картопляне тісто з начинкою в оладку.
  6. Смажимо картопляні оладки на гарячій сковорідці з олією до утворення хрусткої скоринки. Найчастіше подають в складі зі сметаною і зеленою цибулею.

Зі сметаною

Третій варіант

Є варіант і більш ситних і смачних оладок з начинкою. Час приготування збільшується, але це того варте. Для цього необхідно:

  1. Картопля – 8 штук.
  2. Яйце куряче – 2 штуки.
  3. Фарш (бажано курячий, він простіше і швидше готується) – 500 грам.
  4. Борошно пшеничне вищого сорту – 3 столові ложки.
  5. Олія рослинна-3 столові ложки.
  6. Сіль, перець, спеції – за смаком.

Рецепт мало чим відрізняється від попередньої версії оладок з начинкою, проте має свої особливості. Він включає в себе наступні дії:

  1. Обсмажити фарш на сковорідці, попередньо додавши в нього одне куряче яйце, сіль, перець і спеції. В цьому випадку фарш не варто доводити повністю до готовності, процес обсмажування відбувається на середньому вогні протягом декількох хвилин. Особливість фаршу така, що його необхідно обсмажувати трохи більше, ніж картопля.
  2. Натерти картоплю на тертці. Потім в готову суміш додають 2 курячих яйця, сіль і спеції за смаком.
  3. Перемішуємо фарш і натерту картоплю в єдину масу.
  4. Смажимо картопляні оладки на розігрітій сковорідці, попередньо додавши туди трохи олії. Є варіант додавати на розігріту сковорідку щіпку улюблених спецій, щоб блюдо було ароматні.

Четвертий варіант

Часом не тільки котлети готують в паніровці. Дещо незвично, але і картопляні оладки можна робити в паніровці. Це досить поширений рецепт, хоча і не зовсім класичний. Картопляні оладки в паніровці включають в себе:

  1. Картопля – 400 грам.
  2. Яйце куряче – 2 штуки.
  3. Сухарі панірувальні – 5 столових ложок.
  4. Масло вершкове (для картопляного пюре) – 40 грам.
  5. Олія рослинна (для смаження) – 5-6 столових ложок.
  6. Сир твердий – 50 грам.
  7. Сіль, спеції – за смаком.

Рецепт багато в чому схожий з приготуванням звичайних оладок і класичних курячих котлет:

  1. Очистіть картоплю від шкірки і варіть в злегка підсоленій воді до готовності.
  2. Із вареної картоплі блендером готуємо картопляне пюре з додаванням вершкового масла. Можна масло замінити і на молоко, близько 50 мілілітрів. Ще в пюре додають сіль і спеції.
  3. У готове пюре необхідно додати натертий на велику тертку сир і курячі яйця. Так з пюре буде легко сформувати картопляні оладки.
  4. Руками формуємо картопляні оладки. Отриманий склад необхідно обваляти в панірувальних сухарях.
  5. Смажимо на невеликій кількості соняшникової олії, на середньому вогні до золотистої скоринки з обох сторін.
  6. Подають у складі зі сметаною і улюбленими соусами.

П’ятий варіант

У картопляних оладок висока калорійність за рахунок смаження на рослинному маслі та інгредієнтів, що входять до складу. Високої калорійності можна уникнути навіть зі спекотною на сковороді. В цьому випадку трохи змінюється склад рецепта:

  1. Картопля – 500 грам.
  2. Пшеничне борошно – половина склянки.
  3. Свіжі дріжджі – 25 грам.
  4. Рослинна олія – 2 столові ложки.
  5. Сіль, перець, спеції – за смаком.

Як помітно, в рецепті відсутні курячі яйця. Проте, за рахунок дріжджів картопляне тісто добре ліпиться в оладки. Приготування картопляних оладок з дріжджами включає в себе наступні дії:

  1. Очищену картоплю натираємо на дрібній тертці. Робимо це відразу ж після чищення, щоб уникнути потемніння картоплі. Це не тільки шкідливо, але і смак змінюється в гіршу сторону у потемнілого картоплі.
  2. У миску з картопляним тістом додаємо дріжджі, попередньо розвідані чвертю склянки теплої води. Додаємо борошно, сіль і спеції за смаком. Все ретельно розмішуємо до отримання однорідної маси.
  3. Смажимо на попередньо розігрітій сковороді до появи золотистої хрусткої скоринки з обох сторін.
  4. Подають до столу зі сметаною, соусом або невеликим шматочком масла.

Шостий варіант

Рецепт картопляних оладок добре поєднується з кабачками. Рецепт трохи складний, але в поєднанні з овочами не настільки шкідливий. Фактично цей рецепт включає в себе класичні картопляні оладки і кабачки. Для нього буде потрібно:

  1. Картопля – 200 грам.
  2. Кабачки – 200 грам.
  3. Цибуля – 40 грам.
  4. Яйце куряче – 1-2 штуки.
  5. Борошно пшеничне – 50 грам.
  6. Сіль, перець – за смаком.

Сам процес приготування складається з чотирьох послідовних дій:

  1. Натираємо кабачок і картоплю на дрібній тертці.
  2. Щоб отримана суміш швидко не потемніла, відразу ж додаємо яйце, сіль і перець, ретельно перемішуємо.
  3. Тільки після цього поступово додаємо борошно, постійно помішуючи склад.
  4. Формуємо з отриманої суміші коржі у формі оладок. Смажимо на розігрітій сковорідці до хрусткої скоринки. До столу подається ще гарячими, в складі зі сметаною і соусами.

Ссылка на основную публикацию