Кабачок – овоч, який легкий в засвоєнні, в ньому багато вітаміну С, магнію, калію. Представляємо рецепти приготування кабачків з сиром і часником – класичні, безглютеїнові, картопляні, з помідорно-сирною начинкою.
Корисні поради
Перед вивченням варіацій рецептів, необхідно звернути увагу на деякі особливості і правила приготування цієї страви:
- Використовуйте молодий кабачок-він ніжніше, солодше і без твердого насіння.
- Якщо не можете знайти на прилавках молодий плід, можете замінити його на цукіні.
- Кабачок – овоч, який швидко вбирає в себе масло під час смаження, що може приглушити його смак і дуже знизити корисні властивості. Щоб цього уникнути і оладки не підгоріли через малу кількість масла, рекомендуємо смажити їх на малому вогні.
- Щоб краще позбутися від зайвої вологи в кабачках слід перед тим як його віджати додати дрібку солі.
Класичні
Для приготування кабачкових оладок з сиром і часником нам будуть потрібні такі інгредієнти:
- 500 грамів молодих кабачків або цукіні
- 150 грамів твердого сиру
- 2 великих зубчики часнику
- 1 цибулина ріпчастої цибулі
- 1 яйце
- 165 грамів борошна пшеничного вищого сорту
- 3-4 щіпки солі на свій смак
- спеції (чорний мелений перець, орегано, кінза, чебрець)
- половина чайної ложки харчової соди, яку потрібно погасити оцтом
- рослинна олія
- Готуємо всі продукти, миємо, чистимо. Часник рубаємо дрібно ножем або використовуємо прес для часника. Кабачок і цибулю натерти на крупній тертці. В окрему ємність натираємо сир.
- Додайте маленьку дрібку солі в кабачок з цибулею і залиште на 20 хвилин постояти. Коли кабачок пустить сік, відіжміть зайву воду через дрібне сито.
- Яйце вбиваємо в тертий сир і трохи збиваємо за допомогою вилки.
- В яєчно-сирну суміш додаємо кабачок з цибулею і ретельно перемішуємо.
- Додаємо гашену оцтом соду.
- Просіваємо борошно, додаємо сіль і улюблені спеції.
- Невелика кількість масла розігріваємо на сковороді. Викладаємо столовою ложкою тісто.
- Смажимо оладки приблизно 2-4 хвилини з обох сторін. Як тільки утворюється рум’яна скоринка — можна знімати з вогню.
- Рекомендується спершу викласти готові оладки на паперовий рушник, щоб позбутися від зайвого масла після смаження.
Безглютенові
Якщо страждаєте алергією на глютен (таких людей біля одного відсотка), замініть пшеничне борошно на рисову чи вівсяну. Пропорції і спосіб приготування залишаються незмінними.
Картопляні
Продукти:
- 150 грамів картоплі
- 250 грамів молодих кабачків або цукіні
- 2 зубчики часнику
- 3 столові ложки пшеничного борошна
- 120 грамів твердого сиру
- 1 яйце
- 25 грамів попередньо обсмаженого бекону (або 5 смужок)
- сіль (за смаком)
- бажані спеції (чорний мелений перець, мускатний горіх, орегано, кінза, чебрець)
- половина чайної ложечки харчової соди гашеного оцтом
- рослинна олія
Технологія і спосіб приготування не відрізняються від основного рецепта. Бекон повинен бути попередньо обсмажений, а потім нарізаний дрібним кубиком. Додаємо його в момент перед тим, як дати соду.
З помідорно-сирною начинкою
Інгредієнти на тісто:
- 500 грам молодих кабачків
- 2 яйця
- 100 грам твердого сиру
- 1 середня цибулина ріпчастої цибулі
- 6 столових ложок борошна
- 3-4 щіпки солі (за смаком)
- спеція
- рослинна олія
Для начинки:
- 3 великих зубчики часнику
- 3 невеликих помідора
- 50 грам твердого сиру
- 70 грам м’якого сиру (може бути рікотта)
- сіль, перець за смаком
- Кабачок разом з сиром і цибулею натираємо на дрібній тертці.
- Злегка підсолити і дати постояти близько 15 хвилин. Відцідити сік, що виділився.
- Водимо по одному яйця і ретельно перемішуємо. Додаємо сіль і спеції.
- Просіваємо борошно до кабачків поступово, щоб уникнути грудочок.
- Облийте помідори окропом, — так буде простіше очистити шкірку. Акуратно наріжте їх кільцями.
- Твердий сир для начинки ріжемо тонкими пластинками.
- Часник трьом на дрібній тертці або пропускаємо через прес і з’єднуємо з м’яким сиром. Підсоліть і поперчіть за смаком.
- Коли рослинне масло розігріється на сковороді, починаємо смажити оладки. Викладаємо 1 столову ложку на сковорідку, розрівнюємо тісто. Поверх кладемо начинку в наступній послідовності: помідор, часниково-сирна суміш, твердий сир.
- Запечатуємо начинку другою ложкою тесту.
- Оладки обсмажити на слабкому вогні приблизно 4 хвилини з кожного боку до золотистої кірки.
- Видалити зайве масло за допомогою паперових рушників.
З кабачковими оладками добре будуть поєднуватися наступні види соусів:
- Вершковий грибний соус з печериць;
- Сирний соус на базі голландського сиру;
- Соус з грецьким йогуртом (або сметаною) з зеленню і часником.