Рецепт оладок із гречаного борошна

Представляємо рецепти оладок із гречаного борошна – на кефірі, дієтичні, на дріжджах, сирні, з бананами, з кабачком.

Корисні

Користь

Про користь гречки відомо дуже давно. Вона ситна, завдяки великому вмісту в ній вуглеводів, у теж час вона є дієтичним продуктом. Її можна варити або запарювати в окропі, а також варити на парі. Страви із цієї крупи корисні і дітям, і дорослим. Гречка прирівнюється до м’яса по кількості вмісту білка у складі (у гречці 13 грамів білка на 100 грамів продукту, у м’ясі — 26 грамів білка на 100 грам продукту), однак у порівнянні з м’ясом вона містить набагато менше жирів.

Гречка містить у собі велику кількість заліза, яке необхідне для підтримки достатнього рівня гемоглобіну в крові. Калій, що зміцнює судини в організмі людини, так само міститься в гречці в достатній кількості. Антиоксиданти, що є в гречці, знижують рівень холестерину в організмі, а також борються з вільними радикалами.

Гречка – хороший продукт для людей із цукровим діабетом, тому що клітковина, яка міститься в гречці у великій кількості, допомагає організму регулювати рівень цукру в крові. Ця крупа є хорошим продуктом харчування для тих, хто дотримується дієти для схуднення, корисна вона й вагітним жінкам.

За корисними властивостями гречане борошно не відрізняється від гречаної крупи. З неї можна приготувати багато різноманітної смачної й ароматної випічки. Гречане борошно добре засвоюється організмом, тому що містить малу кількість клейковини. Воно має такий самий склад, як і гречана крупа. Борошно із зеленої, не обсмаженої гречки більш корисне для організму й має у своєму складі менше калорій,ніж обсмажена крупа.

Гречане борошно для приготування оладок купують або готують самостійно в домашніх умовах. Досить помолоти гречану крупу за допомогою кавомолки або кухонного комбайна. Добитися однорідності борошна можна, просіявши його через сито.

Вечеря

На кефірі

Для приготування оладок із гречаного борошна на кефірі знадобляться продукти:

  • 2 яйця
  • 200 грам нежирного кефіру
  • 1 склянка гречаного борошна
  • 40 грам цукру
  • 1 пакетик розпушувача для тіста
  • 1 чайна ложка солі
  • рослинна олія для випікання.

Оладки із гречаного борошна на кефірі, приготування:

  1. Змішати борошно з розпушувачем для тесту, додати кефір. Усе перемішати, поки маса не стане однорідною.
  2. Яйця розбити в глибокий посуд, додати цукор, посолити й збити.
  3. Отримані суміші з’єднати й знову добре перемішати.
  4. Розпечену сковороду змазати маслом. Тісто викладати на неї порціонно, використовуючи мокру ложку.
  5. Обсмажувати оладки з двох боків до готовності.
  6. Подавати оладки зі сметаною, чаєм або компотом.

Дієтичні

Для приготування дієтичних оладок із гречаного борошна знадобляться продукти:

  • 200 грамів гречаного борошна
  • 3 яйця
  • 15 мілітрів маслинового масла
  • 50 мілілітрів меду
  • 400 мілілітрів теплої води
  • 2 грама харчової соди.

Приготування:

  1. До розчиненого у воді меду додати гречане борошно, яйця, харчову соду й добре перемішати.
  2. Додати оливкову олію й знову перемішати до отримання однорідної маси.
  3. Жарити оладки на розпеченій сковороді з двох боків до готовності.
  4. Оладки подавати теплими із сметаною.

На дріжджах

Для приготування дріжджових оладок із гречаним борошном потрібні продукти:

  • 150 грамів пшеничного борошна
  • 150 грамів гречаного борошна
  • 1 чайна ложка сухих дріжджів
  • 40-50 мілілітрів рослинної олії
  • 1 яйце
  • 15 грам цукру
  • 5 грам солі.

Оладки із гречаного борошна на дріжджах, приготування:

  1. У підігріте молоко додати дріжджі й цукор. Посолити й дати настоятися приблизно 10 хвилин.
  2. Поступово додати жовток, їдальню ложку рослинної олії, просіяне пшеничне й гречане борошно. Усі продукти ретельно змішати, не допускаючи утворення грудочок.
  3. Накрити тісто рушником і помістити в тепле місце, щоб воно піднялося й збільшилося в об’ємі приблизно на 1 годину.
  4. Білок збити й акуратно вмішати в тісто.
  5. На розігріту, змащену рослинною олією сковороду, порційно викласти оладки.
  6. Обсмажувати із двох боків до золотавого кольору. Подавати зі сметаною.

Сирні

Для приготування сирних оладок із гречаним борошном знадобляться продукти:

  • 200 грамів сиру середньої жирності
  • 3 яйця
  • 30 грамів гречаного борошна
  • цукор
  • щіпка солі
  • рослинна олія для випікання.

Приготування:

  1. Сир ретельно протерти через сито.
  2. Білки акуратно відокремити від жовтків.
  3. Збити отримані білки до утворення густої піни за допомогою міксера або вінчика й акуратно змішати із сиром.
  4. До отриманої суміші додати цукор, гречане борошно, посолити. Усі інгредієнти добре перемішати.
  5. Розігріти й змастити олією сковороду.
  6. Оладки викладати порційно й жарити з двох боків до готовності. Подавати оладки зі сметаною.

З бананами

Для приготування цієї страви потрібні продукти:

  • 250 грамів гречаного борошна
  • 50 мілілітрів теплої мінеральної води
  • 1 банан середніх розмірів
  • рослинна олія для випікання
  • щіпка харчової соди
  • половина чайної ложки оцту
  • цукор
  • сіль.

Приготування:

  1. Гречане борошно залити мінеральною водою й дати настоятися протягом півгодини, поки воно не набрякне.
  2. Банан очистити й розім’яти вилкою до стану пюре.
  3. До пюре з банану додати розмочену в мінеральній воді гречане борошно, погашену оцтом харчову соду, цукор і сіль.
  4. Усі інгредієнти перемішати так, щоб вийшло однорідне тісто без грудочок.
  5. Жарити оладки на розігрітій змащеній олією сковороді до появи золотавої скоринки.

З кабачком

Для приготування цієї страви потрібні інгредієнти:

  • 2 молодих кабачка
  • 2 столові ложки гречаного борошна
  • 4 яйця
  • 1 цибулина
  • пучок зелені (кріп, петрушка або кінза)
  • перець і сіль по смакові
  • рослинна олія для випікання.

Приготування:

  1. Кабачок очистити від шкірки, натерти на тертці або подрібнити за допомогою кухонного комбайна. Зайву вологу віджати.
  2. Цибулю і зелень дрібно нарізати.
  3. До кабачка додати гречане борошно, яйця, нарізані зелень і цибулю, посолити, поперчити й перемішати.
  4. Залишити тісто настоятися протягом 15 хвилин.
  5. Обсмажувати оладки на сковороді, змащеній рослинною олією на середньому вогні до повної готовності. Подавати оладки теплими, додавши сметану.

Якщо немає можливості приготувати або дістати гречане борошно, оладки можна приготувати із гречаної каші. Такі оладки стануть хорошим варіантом низькокалорійного дієтичного сніданку. З обсмаженої крупи оладки виходять із більш насиченим смаком, а з каші, звареної із зеленої гречки оладки більш корисні.

Ссылка на основную публикацию