Представляємо рецепти дріжджових оладий на кефірі – пишні, звичайні, класичні.
Зміст
Пишні
Для приготування повітряних оладок, необхідні продукти:
- кефір – 1/2 літра;
- борошно — 450 грамів;
- вода –1/3склянки;
- дріжджі – 1,5 чайної ложки;
- яйця – 2 штуки;
- цукор – 3 столові ложки;
- сіль – 1/3 чайної ложки без гірки;
- рослинна олія.
Приготування:
- Беремо дріжджі 1,5 чайних ложки, 1 столову ложку цукру й 3 столових ложки борошна, заливаємо це 1/3 склянки теплої води. Ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок. Наша опара виходить рідкою. Накриваємо її харчовою плівкою й ставимо в тепло на 15 хвилин для активізації дріжджів.
- Маса повинна збільшитися об’ємі у декілька разів і трохи пінитися.
- Підігріти кефір у мікрохвильовій печі до кімнатної температури. Якщо в опару додати холодний кефір, сповільниться шумування дріжджів, і тісто буде довго підходити.
- У тісто (кефірно -дріжджову масу) починаємо додавати по одному яйцю й збиваємо вінчиком або міксером. Додаємо цукор.
- В однорідну масу, що вийшла, частинами додаємо просіяне борошно. Перемішуємо. Тісто буде густе, як сметана. Накрити харчовою плівкою й залишити настоюватися на 40 хвилин у тепле місце. Об’єм тіста тесту збільшиться в декілька разів, тісто стане більш пухким за консистенцією.
- На сковорідку, у якій будуть жаритися наші оладки, наливаємо олію. Вони краще піднімуться й пропечуться, якщо будуть оточені з усіх боків киплячим маслом.
- Викладаємо тісто на розігріту сковороду. Перемішувати тісто не потрібно, щоб не порушити консистенцію.
- Смажити оладки на середньому вогні біля двох хвилин на кожному боці.
- Після приготування, бажано перекласти на паперові рушники, щоб забрати залишки жиру.
Звичайні
Інгредієнти:
- кефір — 400 мілілітрів;
- дріжджі сухі — 12 грамів;
- куряче яйце — 2 штуки;
- борошно пшеничне — 350 грамів;
- цукор – 60 грамів;
- сіль -2 грама;
- масло рослинне — 100 мілілітрів.
Приготування:
- Заздалегідь дістати всі продукти з холодильника, щоб вони прогрілися.
- У теплий кефір додати цукор і дріжджі, перемішати.
- В отриману суміш ввести яйця із щіпкою солі, збити до однорідної маси.
- Просіяти борошно і змішати з масою. Ретельно перемішати, тісто повинно бути однорідним, без грудок. Тісто повинно вийти густим, воно повинно повільно стікати з вінчика.
- Накрити харчовою плівкою. Залишити в теплі на півгодини. Тісто збільшиться за обсягом, стане дуже легким і повітряним. Не перемішувати.
- На розігріту сковорідку додаємо рослинну олію і столовою ложкою формуємо оладки.
- Жарити на середньому вогні, кришкою не накривати, до появи золотавого кольору із двох сторін.
- Після випікання можна викласти на серветку, щоб вона увібрала зайвий жир.
Класичні
Продукти:
- кефір 1% — 250 мілілітрів;
- борошно — 240 грамів;
- куряче яйце — 1 штука;
- дріжджі свіжі — 8 грамів;
- цукор — 2 чайних ложки;
- щіпка морської солі;
- рослинна олія.
Дріжджові оладки на кефірі, приготування:
- Підігріваємо кефір, щоб був теплим, але не гарячим.
- У глибокій мисці змішуємо яйце, сіль, цукор і дріжджі. Перемішуємо до однорідної маси, поки не розчиняться дріжджі.
- Всипати просіяне борошно в отриману масу.
- Ретельно перемішати тісто, прикрити й поставити в тепло на 25 хвилин. За цей час тісто збільшується в об’ємі в декілька разів.
- В розігріту сковороду налити олію, щоб покрила дно, і викладати тісто, формуючи оладки. Жарити з двох боків до хрусткої золотої скоринки.
- Готові оладки потрібно викласти на паперову серветку, щоби вона увібрала надлишки масла. Усього повинно вийди біля 20 оладок.