Рецепти бездріжджових оладок – олексіївські, класичні, на воді, яблучні, кабачкові, турецький куймак, ягідні, фруктові, кокосові, шоколадні.
Зміст
Олексіївські
Для приготування цих оладок нам будуть потрібні продукти:
- борошно — 100 грамів
- кефір — 220 грамів
- куряче яйце — 1 штука
- розпушувач тіста — 10 грамів (1 пакетик) або 1 чайна ложка
- цукор — 60 грамів
- один пакетик ванільного цукру
- манка — 100 грамів.
Приготування:
- Збити вінчиком або міксером яйце і цукор.
- Влити кефір, помішувати.
- Додати борошно і розпушувач, почекати біля 30 хвилин.
- Після очікування додати манку, перемішати. Консистенція борошна повинна бути схожою на густу сметану. Якщо не вистачає густоти, то додати борошна.
- Додати один пакетик ванільного цукру.
- На розігріту сковорідку з рослинною олією або вершковим маслом викласти тісто столовою ложкою. Обсмажити з двох боків.
- При подачі полити солодким медом, варенням або джемом.
Класичні
Для того, щоб приготувати оладки нам будуть потрібні наступні продукти:
- яйце
- борошно
- цукор – 1 ложка
- пара щіпок солі
- сода
- оливкова олія
- оцет.
Приготування:
- Ретельно збити виделкою яйце, цукор і сіль
- Додати трохи борошна, трохи перемішати.
- Всипати столову ложку борошна. Перемішати.
- Тепер додати ще 1 ложку борошна. Перемішати. Тісто повинно бути без грудочок.
- Наступний крок — додавання соди. В столову ложку насипати трохи менше половини соди без гірки і додати туди пару крапель оцту. Нехай трохи пошипить. Додати до тіста і перемішати.
- Покласти ще ложку борошна, трохи оливкової олії. Перемішати. Грудочок бути не повинно.
- Смажимо кожну паляницю рівномірно з двох сторін.
- Можна подавати з медом, згущеним молоком або варенням.
Оладки на воді
Щоб приготувати ці оладки нам будуть потрібні продукти:
- сік лимона (одна чайна ложка)
- пакетик ванільного цукру
- вода (120 грамів)
- вершкове масло
- цукор
- сода.
Приготування:
- Змішайте в мисці або в будь-який інший ємності ванілін, цукор, сіль і теплу воду. Розмішати до повного розчинення.
- В ложці погасити соду лимонному соком і додати у воду.
- Поступово всипати борошно маленькими порціями і інтенсивно перемішувати, щоб уникнути грудочок.
- Тісто повинно стікати з ложки, не бути сильно густим. Тісто далі перемішувати не потрібно.
- Смажимо оладки на вершковому маслі. Обов’язково потрібно спробувати першу партію на смак. При потребі додати солі або цукру.
- Для смаку можна посипати зверху цукровою пудрою або додати мелену корицю.
Яблучні
Для їх приготування нам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- велике яблуко або декілька маленьких
- склянка борошна
- склянка молока
- цукор
- сіль
- яйце
- розпушувач тіста (одна четверта чайної ложки).
Приготування:
- В будь-якій глибокої ємності змішати яйце з цукром і сіллю. Збивати не обов’язково, можна просто перемішувати до розчинення продуктів
- Яблука очистити від шкірки, натерти на терці. Додати яблучне пюре до яєчної суміші. Перемішати.
- Просіяти склянку борошна і розпушувач прямо над мискою. Борошна можна додати більше, якщо хочеться, щоб оладки були пишнішими.
- У кінці додати борошно, замісити до консистенції густої сметани.
- Залишити на 15 хвилин, щоб борошно набухло.
- Смажити краще в певному порядку, наприклад, викласти тісто за годинниковою стрілкою і в такому ж порядку його перевертати.
- З яблуком добре поєднується кориця, тому її можна додати у тісто в процесі приготування.
Солодкі кабачкові оладки
Інгредієнти, які будуть потрібні для приготування:
- очищені кабачки (можна взяти патисони або цукіні) – 400 грамів
- склянка борошна
- цукор (4 чайні ложки)
- яйце
- сода.
Рецепт:
- Очистити насіння із кабачків, дрібно натерти на терці
- В кабачкову суміш додати куряче яйце, борошно, сіль, цукор, перемішати. Суміш практично не повинна мати грудочок.
- Рівномірно обсмажити з двох боків.
- Подавати з домашньою сметаною.
Турецький куймак
Необхідні інгредієнти:
- одна чайна ложка солі
- яйце (4 штуки)
- вершкове масло
- борошно (одна склянка)
- вода (половина склянки).
Рецепт:
- В каструлю просіяти борошно.
- Трохи підігріти воду в чайнику або у мікрохвильовій печі, розчинити у ній сіль.
- Додати солону воду в борошно.
- Яйця збити і, акуратно перемішуючи, поступово влити в борошно з водою.
- Збити вінчиком, виделкою або міксером.
- Куймак підсмажити з обох сторін на середньому вогні. Один бік 2 хвилини і другий також дві хвилини.
- Подаючи до столу, полити вершковим маслом і посипати зеленню.
Ягідні
Для створення цих оладок нам знадобляться:
- склянка молока
- борошно (півтори склянки)
- рослинна олія
- яйце
- сода
- цукор
- сік лимона
- сіль
- ягоди
Рецепт:
- В глибокий посуд налити молоко.
- Туди вичавити сік лимона об’ємом в 1 столову ложку, вбити яйце і додати столову ложку рослинної олії.
- Збити вінчиком або виделкою і залишити на 10 хвилин.
- В іншій посуді змішати сіль, соду, борошно, цукор. Розмішати.
- Додати борошняну суміш і перемішати. Так консистенція ближче всього буде нагадувати сметану, грудочок ніяких не залишиться.
- Додати ягоди. Можна заморожені або свіжі: чорницю, вишню, смородину, малину, ожину, полуницю.
- Перемішати ще раз.
- Посмажити оладки.
Фруктові
Для того, щоб приготувати фруктові оладки, нам будуть потрібні наступні продукти:
- півтори склянки борошна
- яйце
- склянка кефіру
- половина чайної ложки соди
- половина чайної ложки солі
- одна столова ложка цукру
- склянка фруктів, порізанних на шматочки
- один пакетик ванільного цукру.
Рецепт:
- Збити разом: цукор, яйце, ванілін і сіль.
- Наступний крок — налити кефір та насипати соду. Її не буде потрібно гасити, тому що у кефірі є молочна кислота, яка погасить соду.
- Тепер потрібно всипати борошно і перемішати.
- Додати в суміш фрукти.
- Смажимо і перевертаємо, як тільки підрум’яниться одна зі сторін.
Кокосові
Щоб приготувати кокосові оладки нам знадобляться:
- одна склянка кокосової стружки (200 мл)
- чайна ложка розпушувача для тіста
- два курячих яйця
- щіпка солі
- три столових ложки цукру
- склянку пшеничного борошна (200 мл)
- дві столові ложки кефіру.
Приготування:
- Змішати два яйця і кефір
- Додати цукор і сіль, розмішати
- Додати кокосову стружку, перемішати.
- Додати розпушувач тіста і просіяне борошно, перемішати.
- Тісто повинно бути густе, інакше оладки будуть плоскі і зовсім не повітряні.
- Кожен оладок прожарювати на середньому вогні 3 хвилини з одного боку і лише 1 хвилину потрібно прожарювати з іншого боку.
- Смак кокоса добре поєднується зі згущеним молоком, яким можна полити десерт.
Шоколадні
Щоб приготувати, потрібно трохи часу, терпіння, а також наступні інгредієнти:
- три яєчних жовтки
- дві склянки борошна
- дві чайні ложки какао-порошку
- один пакетик ванільного цукру
- сіль
- цукор
- дві склянки теплого молока.
Готуємо шоколадні бездріжджові оладки:
- Відокремити яєчний жовток від білка
- В глибоку ємність влити тепле молоко і відправити туди три жовтка, збити.
- Тепер насипати какао-порошок. Додати цукру, солі та один пакетик ванільного цукру.
- Додавати борошно поступово, не забуваючи помішувати.
- Смажити з двох боків.