Чи можна їсти оладки при вагітності і годування немовлятка

Алергія, порушення травлення — це можливі наслідки неправильного харчування. На особливому контролі повинні бути вагітні, годуючі мами, а також малята до одного року. Потрібно стежити не тільки за якістю готових продуктів, але й за інгредієнтами, щоб дитина й мама почували себе добре й не мали проблем зі здоров’ям. Жінки і їх люблячі чоловіки задаються питанням — чи можна годуючій мамі оладки? Будучи калорійними, приготованими з різних інгредієнтів, оладки вважаються дієтичним продуктом, але їх можна також зробити безпечними за рахунок добору якісних складових.

Зі сметаною

Продукти

Розглянемо складові оладок, спробуємо розібратися, як за допомогою комбінації інгредієнтів зробити їх ще смачніщими і кориснішими:

  1. Борошно для оладок краще готувати із суміші 1/5 гречаного, 1/5 житнього і 3/5 пшеничного борошна, таку суміш можна приготувати самому або ж вона продається за назвою млинцевої. Таке борошно більш корисне, а також має білий колір, що дозволяє залишатися оладкам і млинцям на вигляд цілком звичайними. У борошні є вітаміни групи В, потрібні для здоров’я шкіри й волосся. Зараз мода пішла на безглютенове борошно. Але глютена не потрібно боятися, тому що алергію на нього мають близько одного відсотка людей, а так це цілком корисний інгредієнт пшеничного зерна.
  2. Щоб грудне вигодовування було максимально корисним маляті, не потрібно знижувати калорійність оладок за допомогою заміни молока на сироватку. Кефір і молоко містять кальцій, білок, який потрібний організму матері й дитину.
  3. Звичайно при готуванні оладок дріжджі не використовують, але вони мають вітамін В, тому якщо вони потрібні по рецепту, від них відмовлятися не варто.
  4. У тісто можна додати сир (трохи, щоб не перетворити продукт в сирники), це збільшить користь блюда й зробить смак особливим.
  5. Можна додати вівсяні пластівці, які потрібно завчасно на декілька хвилин замочити в теплій воді. Овес дасть вітаміни А, D, а також клітковину, яка поліпшує травлення.
  6. Яйця потрібно обов’язково використовувати, адже їхній білок потрібний зростаючому організму, крім того, вони роблять колір оладок золотавим. Курячі яйця можна замінити перепелиними — вони більш корисні, а смакові і зовнішній вигляд оладок залишаються такими ж.
  7. Не потрібно занадто упереджено ставитися до рослинної олії, без потреби її заміняючи вершковим маслом. Олія має у своєму складі речовини, які допомагають нормалізувати обмін речовин, вітамін Е. Соняшникову олію можна замінити оливковою або іншою рослинною, але від цього зміниться і смак продукту. Якщо потрібно використовувати олію із соняшника — капніть трохи, не пересмажуйте, не вживайте смажені страви занадто часто й шкоди організму не буде ніякого (якщо використовувати якісну олію).

Продукти

Якщо потрібна низькокалорійна їжа, вживайте її окремо, оладки ж нехай будуть калорійними, смачними й корисними. А якщо боїтеся поправитися, просто подивіться, скільки фізичного навантаження довкола — прибирання, готування їжі, гра з малям, прогулянки на свіжому повітрі, і ніякого фітнесу не потрібно.

Рецепт

При грудному вигодовуванні можна приготувати кефірні оладки, для цього нам потрібно:

  • три склянки борошна
  • половина літра кефіру
  • два яйця
  • пакетик ванільного цукру
  • одна столова ложка цукру
  • третина чайної ложки солі
  • половину чайної ложки соди погасити чайною ложкою оцту, або замість цього використовувати пакетик розпушувача
  • трохи рослинної олії для жаркі.

Дієтичні

 

Готуємо:

  1. Вінчиком або вилкою збиваємо яйця одну хвилинку із сіллю, потім ще одну хвилинку — з додаванням цукру.
  2. Кефір потрібно попередньо поставити в кімнаті, або підігріти в теплій воді, вливаємо невеликими порціями в яєчну сумішшю, перемішуючи.
  3. Додати невеликими порціями борошно, погашену соду, ванільний цукор. Тісто повинно неспішно капати з ложки. Густоту суміші можна регулювати невеликою кількістю борошна або ж додаванням кефіру, дивлячись який результат нам потрібний — густіше тісто чи рідше.

Столовою ложкою викладаємо на розігріту сковороду, але тримаємо дистанцію між оладками, оскільки під час випікання оладки будуть збільшуватися в розмірах. Жарити від двох до трьох хвилин з кожної сторони. Подавати зі сметаною або з будь-якою солодкою поливкою — варенням, медом.

Правила харчування

Мамі, що годує, можна:

  • каші з будь-якої крупи, але при запорах не можна з рису;
  • нежирні риба й м’ясо в тушкованому, вареному й запеченому виді;
  • твердий сир, але потрібно дивитися, щоб не був сирний продукт (не беріть твердий сир, який готувався з додаванням рослинних жирів);
  • кисломолочні продукти, у тому числі йогурти без добавок;
  • морква й буряк у вареному виді, салати з овочів із соняшниковою чи оливковою олією;
  • макарони без соусів;
  • курку, індика, бажано дивитися, щоб не бройлерні породи, тому що їм дають хімікати для кращого росту;
  • котлети, вареники, сирники, оладки, млинціз м’ясною й сирною начинкою, пельмені;
  • яйця потрібно споживати через день (не щодня), можна робити омлети;
  • трохи вареної ковбаси;
  • невелика кількість горіхів;
  • запечені яблука, не більше одного банана в день;
  • напої — нежирне молоко, його можна додавати в чай, також можна пити компоти із сухофруктів, мінеральну воду без газу;
  • домашнє печиво.

Не можна:

  • нічого хімічного, продукти у яких є синтетичні барвники, консерванти, эмульгатори;
  • гострі страви й приправи до них;
  • жирне;
  • солоні маринади;
  • продукти, які можуть викликати алергію;
  • газовані напої;
  • продукти, які можуть викликати здуття — горох, капусту, огірки, виноград;
  • бульйони;
  • торти, тістечка;
  • у перший місяць (іноді до трьох місяців) не можна ягоди червоного кольору;
  • риб’ячу ікру;
  • копчене.

Правильне харчування — дуже важливий компонент дитячого розвитку, але потрібно творчо підходити до цього питання, адже навіть дозволені продукти можуть бути сумнівної якості, а заборонені можна зробити дозволеними, наприклад, при забороні десертів можна самому приготувати легке сирне тістечко або сирний торт.

Ссылка на основную публикацию