Рецепт нежирних оладок

Оладки можна їсти зі сметаною, медом або ложечкою улюбленого варення. Апетитно й, без сумніву, смачно, але багато людей не готують собі такий снідано по одній простій причині: часто ця страва вбирає в себе занадто багато жиру, від чого втрачається смак і страва стає менш корисною, бо жирні страви створюють додаткову нагрузку на внутрішні органи, наприклад на печінку. Є кілька перевірених рецептів оладок, в яких використовується мінімум жиру. Один з них, нежирні оладки на кефірі, ми й пропонуємо вашій увазі.

Кефірні

Інгредієнти

Отже, вам знадобиться:

  • кефір й борошно — по 2 склянки,
  • 1 яйце,
  • 2,5 столових ложки цукру,
  • по третині чайної ложечки солі й соди,
  • 2-3 столових ложки рослинної олії,
  • пакетик ванільного цукру.

Інгредієнти

Приготування

Кефір повинен бути ледь теплим. Можна для підігріву скористатися мікрохвильовкою, але краще вжити провірений старий метод — поставити склянку з кефіром у теплу воду. Так він прогріється, не втративши своїх властивостей.

У ємність із кефіром розбиваємо яйце й ретельно перемішуємо вінчиком. Потім всипаємо всі сухі інгредієнти, крім борошна. Кількість борошна  залежить від густоти кефіру, тому відразу додавати все борошно не варто. Якщо переборщити, оладки вийдуть «збитими». Консистенція тіста повинна бути як у густої сметани. Усі грудочки, що утворилися, необхідно старанно розбити вінчиком. Щоб тісто вийшло більш повітряним і точно однорідним, можна використовувати блендер.

Рослинна олія додається в тісто в саму останню чергу. Олію ми додаємо для того, щоб не було необхідності змазувати жиром сковороду. Отже, оладки зайвого жиру під час випікання не наберуть. Тепер ємність із тістом можна відставити в сторону на якийсь час і зайнятися приготуваннями сковороди й тарілки для готових оладок.

Сковорода повинна бути дуже добре прогріта. Викладати порції тіста на сковороду краще звичайною столовою ложкою. Так оладки вийдуть майже однакового розміру. Прожарюється таке тісто досить швидко, так що перевертати перший оладок можна практично відразу після того, як сковорода буде заповнена маленькими паляничками.

На столі

Подавати на стіл такий сніданок можна зі сметаною, варенням, згущеним молоком або медом. Можна також полити їх розтопленим на водяній бані шоколадом або просто використовувати будь-який топінг (солодку поливку), куплений у магазині.

Якщо ви не занадто довіряєте рецептам з додаванням рослинної олії, то можна готувати без додавання олії в тісто. Тільки слід мати у виді, що якщо просто наливати рослинну олію в сковороду, оладки вберуть зайвий жиро, який доведеться забирати, попередньо викладаючи їх не на тарілку, а на паперовий рушник. Але й це не дасть гарантії того, що оладки повністю позбудуться зайвого жиру. Краще буде тільки трохи змащувати сковороду олією за допомогою силіконового пензлика перед кожною новою порцією оладок. Цікаво, що наші прабабусі змащували гарячу сковороду шматочком сала, тож і ми можемо скористатися цим досвідом, оскільки від шматочка сала на поверхні сковорідки залишається тоненький шар жиру і оладки вберуть його мінімальну кількість.

Ссылка на основную публикацию