Рецепт майонезних оладок

Дорослі й діти із задоволенням їдять смачні й повітряні оладки. А коли це блюдо прийшло на наші столи? Уперше термін «оладки» з’являється в кулінарних рукописах із середини 16 століття. Цікаво що, у російській мові до 1938 року не було єдиного правила написання, тому можна було зустріти й «алади», і «оладки». Якщо вдаватися в подробиці, то основа цього слова — «олеум», що означає — «олія». Так називали невеликі пишні млинці з кислого тіста, які обсмажувалися на маслі.В давні часи блюдо готували на основі масла і яєць. Пізніше господині стали експериментувати, додаючи в тісто різні інгредієнти. Так з’явилося багато рецептів цього кулінарного виробу. Крім солодких, є овочеві й навіть рибні оладки.

Смачні

Секрети приготування

Щоб отримати пишні й смачні оладки, потрібно знати кілька секретів:

  • щоб оладки вийшли повітряними, борошно перед використанням краще просіяти, це допоможе йому насититься киснем;
  • тісто потрібно замішувати до однорідної консистенції, без грудочок і достатньо густим, щоб не розтікалося по сковороді;
  • якщо в тісто додається начинка, наприклад, яблука, то не варто їх класти занадто багато, інакше оладки не піднімуться;
  • додати більше аромату допоможе ванілін;
  • для випікання  краще використовувати сковороду з товстим дном. Вона добре утримує температуру, а оладки пропікаються рівномірно;
  • процес випікання: спочатку розігріваємо суху сковороду, потім наливаємо олію, після того, як олія гарно розігріється, обсмажуємо оладки.

Смаження

Класичний варіант

Класичний варіант – це оладки, приготовані на кефірі. Як же приготувати страву на майонезі? Рецепт досить простий, а результат порадує всіх домашніх.

Щоб приготувати страву нам потрібні продукти:

  • борошно — 2 склянки;
  • майонез — 4 столові ложки;
  • газована мінеральна вода — 2/3 склянки;
  • сіль на кінчику чайної ложки;
  • цукор — 1 столова ложка;
  • дріжджі сухі швидкорозчинні -1/2 чайної ложки;
  • олія рослинна для випікання.

Для смачних оладок на майонезі — наш рецепт приготування:

  1. Борошно, сіль, цукор і дріжджі насипаємо в миску.
  2. Додаємо майонез, добре все перемішуємо.
  3. Виливаємо газовану воду й замішуємо тісто до консистенції густої сметани.
  4. Накриваємо тісто, закутуємо його в ковдру, й поміщаємо його в тепле місце на 30 – 40 хвилин.
  5. Коли тісто добре підніметься, обсмажуємо оладки на розпеченій сковороді із двох сторін.
  6. Щоб дати стекти зайвому жиру, оладки можна викласти на паперовий рушник, а потім уже на тарілку.
  7. Подаємо оладки з улюбленим варенням або джемом.

Оладки на майонезі без молока і яєць готуються й швидко. Вони виходять пишними й повітряними, не прилипають до сковороди, і швидко з’їдаються.

З яблуком

Необхідні продукти:

  • борошно 100 грамів
  • цукор 1 столова ложка
  • майонез 3 столових ложки
  • яйце 1 штука
  • яблуко 1 штука
  • сіль по смакові
  • рослинна олія для випікання.

Спосіб приготування:

  1. У глибоку миску розбиваємо яйце, додаємо цукор і майонез. Ретельно збиваємо вінчиком.
  2. Яблуко миємо, очищаємо від шкірки, тремо на дрібній терці. Щоб у процесі приготування яблуко не потемніло, поверхню, очищену від кожури, можна збризкати лимонним соком.
  3. Додаємо яблуко в яєчно-майонезну суміш і знову все перемішуємо.
  4. Потім невеликим порціями вводимо борошно й вимішуємо тісто, щоб не було грудочок. Додаємо сіль за смаком (хоча можна обійтися й без неї). Якщо тісто виходить густим, його можна розбавити кип’яченою водою.
  5. Ложкою акуратно викладаємо тісто на гарячу сковороду й обсмажуємо оладки до темно-золотавого кольору.
  6. Подавайте зі сметаною або медом.

Оладки з яблуками – це не тільки смачне, але й корисне блюдо. Не даремно говорять, що людина, що з’їдає хоча б одне яблуко в день, буде здорова.

З яблуками

На майонезі із цукатами

Необхідні продукти:

  • борошно 3 склянки
  • майонез 300 грамів
  • дріжджі пресовані 1 чайна ложка
  • цукор 3 столові ложки
  • яйця 2 штуки
  • цукати 100 грамів
  • рослинна олія для випікання.

Цукати

Спосіб приготування:

  1. Дріжджі розчиняємо в теплій воді. Додаємо цукор, 2 ложки борошна, перемішуємо, ставимо в тепле місце на 15 хвилин.
  2. Поки тісто підходить, готуємо цукати — якщо вони занадто великі, ріжемо на маленькі шматочки.
  3. Яйця збиваємо з майонезом, вливаємо в підготовлене тісто. Добре замішуємо.
  4. Поступово вводимо борошно. Додаємо цукати.
  5. Розігріваємо сковороду й обсмажуємо оладки із двох сторін до золотавого кольору.
  6. Викладаємо на блюдо, посипаємо цукровою пудрою або кокосовою стружкою.

Цукати — це багате джерело вітамінів тому їх їсти корисно.

Як вибрати

Давайте розберемося на що слід звернути увагу при покупці майонезу, щоб оладки вийшли дійсно смачними.

Майонез для оладок краще приготувати в домашніх умовах. Мінімум витрат і часу — і смачний майонез без консервантів і шкідливих додатків! Для рецепта знадобиться яйце, рослинна або оливкова олію, гірчиця, сік лимона, сіль і спеції по смакові. Якщо ви все-таки вирішили придбати майонез у магазині, запам’ятайте декілька правил, які допоможуть вибрати якісний продукт:

  1. Зупиніть свій вибір на майонезі в скляних банках, так ви зможете визначити його густоту й колір.
  2. Обов’язково вивчіть склад. Рослинна олія, оцет, яєчний жовток, гірчиця, цукор — це складові класичного рецепта натурального, високоякісного майонезу. .
  3. Жирність майонезу повинна бути не менш як 55 %.
  4. Як відомо, строк зберігання продуктів підвищується за рахунок додавання консервантів і стабілізаторів, тому вибирайте майонез, який зберігається не більше 3-х місяців.
  5. Яскраво-жовтий колір майонезу говорить про те, що в ньому багато барвників. Натуральний майонез білого або світло-кремового відтінку.
  6. По консистенції майонез повинен бути не занадто густим, але й не водянистим, без наявності грудочок і пухирців повітря. Надмірна густота вказує те, що в нього додане занадто багато крохмалю. Занадто рідка консистенція — ознака того, що в майонезі багато води.

Не забувайте — майонез дуже смачний, але в принципі шкідливий продукт, тому його вживання потрібно обмежити. Найкраще, щоб це була святкова їжа, нечасте споживання майонезу нешкідливе для людини, особливо якщо це домашній продукт, виготовлений без шкідливих додатків.

 

Ссылка на основную публикацию