Кавказькі оладки з додаванням мацоні

На Кавказі багато блюд роблять із молока. Поширені кисломолочні продукти — найвідоміший айран, менш відомий, але не менш смачний — мацоні . Мацоні за смаком нагадує кисляк (скисле молоко) або негустий йогурт. Цей напій роблять із кип’яченого молока корови, рідше — з козячого, овечого, буйволиного молока. Місцева грузинська й вірменська назва — мацун. Як і із усіх кисломолочних напоїв, на основі цього напою можна зробити смачні оладки на мацоні.

Напій

Інгредієнти

На чотири порції потрібно наступні продукти:

  • три столові ложки мацоні (йогурту, сметани, кефіру, ряжанки, можна трохи змінити рецепт і взяти більш поширені і доступні кисломолочні напої),
  • 16 столових ложки борошна
  • 4 яйця
  • одну столову ложку цукру
  • дві щіпки солі
  • дві чайні ложки розпушувача (або сода з оцтом)
  • трохи рослинної олії.

Приготування

Мацоні можна приготувати в такий спосіб — у літр кип’яченого молока, охолодженого до температури 50 градусів, додаємо чотири ложки сметани, окраєць чорного хліба й залишити в теплі на 4 години, після чого ще 8 годин протримати в холодильнику. З мацоні можна приготувати напій тан, рецепт якого простий — розвести водою й трохи посолити.

Готуємо оладки по рецепту:

  1. У мисці перемішуємо яйця цукор, сіль, мацун (так ще називають мацоні).
  2. Борошно змішуємо з розпушувачем і з’єднуємо з яєчною сумішшю, перемішуємо вінчиком.
  3. Жаримо на рослинній олії, поки оладка не отримає рум’янець.

На кисломолочному продукті

Подаємо зі сметаною або варенням.

Також до оладок можна приготувати легкий літній суп — холодник (окрошку) на мацоні за простим рецептом. На один літр мацоні беремо 4 картоплини, 200 грамів вареної ковбаси, пучок зеленої цибулі, один огірок, 8 редисок, одну чайну ложку солі, чотири яйця. Варимо яйця близько восьми хвилин, нарізаємо кубиками. Також кубиками нарізаємо огірок, варену ковбасу. Картоплю варимо половину години й ріжемо соломкою. Дрібно нарізаємо цибулю, ріжемо редиску кубиками (редиску можна замінити редькою). Змішуємо з мацоні, виходить холодник (окрошка) з особливим смаком.

Це цікаво

Мацоні, як і багато кисломолочних продуктів, покращує обмін речовин. Він сприятливо діє на травлення, що, у свою чергу, піднімає імунітет. Це допомагає боротися організмові із запаленням і вірусами. На Кавказі не занадто опікувалися про те, яку користь приносить цей продукт, людям подобалося насамперед те, що в умовах гірського життя цей напій добре вгамовував спрагу, одночасно вгамовував і голод, адже він дуже ситний.

Сучасні дієтологи цінують мацоні за те, що він діє заспокійливо, допомагає організму виводити холестерин і токсини. Мацоні популярний у спортивнім харчуванні, адже він має у своєму складі мікроелементи, вітаміни, білок (або протеїн, як прийнято говорити в спортивному середовищі).

Шкоду мацоні може принести тому, у кого нестерпність лактози.

Кавказ

Мацоні не тільки п’ють, з нього роблять сир, масло, він є інгредієнтом супів і приправ, його додають у тісто хачапурі. Ним заливають м’ясні страви, які є традиційними для Кавказу, використовують як маринад для шашликів. Напоєм тан з мацоні запивають практично всі страви — коржі, овочі, фрукти, горіхи.

Надзвичайно смачним виходить шашлик на мацоні. Його приготувати дуже просто — рецепт розрахований на кілька хвилин зусиль. На 500 грамів свинини потрібно одну столову ложку мацоні, половину чайної ложки перцю горошком, два лаврові листи, одну столову ложку оцту. Можна додати цибулю, трохи зелені. Нарізаємо свинину невеликими шматками, перемішуємо з інгредієнтами, залишаємо не менш, як на три години, але краще на ніч, тоді м’ясо на ранок розм’якне й шашлик буде дуже смачним.

Ссылка на основную публикацию