Рецепти оладок на кислому молоці — на скислому молоці, на кисляку (молоко, яке скисло до стану кефіру), без яєць, дріжджові, у духовці, фруктові.,
Зміст
На скислому молоці
Для приготування оладок на кислому молоці нам потрібні такі продукти:
- трохи скисле молоко – 500 мілілітрів
- борошно пшеничне вищого сорту – 2,5 склянки
- цукор – 50-75 грамів
- яйце куряче
- сода харчова 5 грамів
- 1 пакетик ванільного цукру.
Оладки на кислому молоці, приготування:
- Вибираємо глибоку й широку посудину (велику миску або невелику каструлю) для приготування тіста. Збиваємо яйце із цукром за допомогою вилки, підливаємо кисле молоко й добре вимішуємо масу. Додаємо соду. Всипаємо невеликими порціями борошно. Ще раз усе ретельно перемішуємо. Залишаємо тісто «відпочити» хвилин на 15.
- Для випікання оладок необхідно добре розжарити сковороду. За допомогою столової ложки набираємо тісто й кладемо на сковороду, обсмажуємо із двох боків.
На кисляку
Для приготування ще одного варіанта оладий на скислому молоці нам потрібні такі продукти:
- борошно – 300-350 грамів
- цукор – 50 грамів
- кисляк – 2 склянки
- 2 яйця
- сода – чверть чайної ложки
- сіль – чверть чайної ложки.
Оладки на кислому молоці, приготування:
- У миску з високими бортами вбиваємо яйця, всипаємо цукор, солимо, перемішуємо вінчиком.
- Вливаємо в яєчну масу злегка підігріте скисле молоко. Ще раз перемішуємо.
- Всипаємо невеликими порціями борошно. Можна скористатися спеціальним кухлем-ситом, і висипати борошно відразу через нього, борошно буде попадати в тісто невеликими порціями, і відразу просіється (у борошні можуть бути сторонні включення). У процесі додавання борошна мішаємо тісто ложкою.
- Додаємо соду й знову мішаємо. Залишаємо тісто на чверть години й готуємо сковороду.
- На сильному вогні підігріваємо невелику кількість рослинної олії. На розпечену олію викладаємо столовою ложкою невеликі оладки. Прожарюємо з двох боків.
Без яєць
Можна спробувати приготувати на скислому молоці оладки без використання яєць. Для приготування цього варіанта страви нам потрібні такі продукти:
- 1 склянка сметани 15%
- 500 грамів борошна
- 1 склянка скислого молока
- 3 столових ложки цукру
- 0,5 чайної ложки солі
- 10 грамів розпушувача тіста.
Оладки на кислому молоці, приготування:
- У широкий посуд ложем сметану всипаємо туди цукор, сіль, розпушувач і борошно. Перемішуємо.
- Вливаємо в тісто гаряче кисле молоко, постійно помішуючи тісто. Молоко не можна занадто сильно підігрівати, тому що воно може згорнутися. Перед приготуванням тісто повинне охолонути.
- Жаримо на суміші соняшникового й розтопленого вершкового масла.
Дріжджові
Є також варіант приготування цієї страви, але з додаванням дріжджів. Для приготування оладок на кислому молоці на дріжджах нам потрібні такі продукти:
- борошно – 600 грамів
- цукор – 100 грамів
- сіль
- кисле молоко – 500 мілілітрів
- дріжджі сухі – 1 пачка.
Оладки на кислому молоці, приготування:
- Молоко для тіста повинно бути теплим. У підігріте молоко висипаємо цукор, дріжджі й борошно, солимо.
- Ставимо тісто в тепле місце на 1 годину.
- Під час випікання тісто не можна мішати. Жаримо оладки із двох сторін.
У духовці
Для приготування оладок на кислому молоці в духовці нам потрібні такі продукти:
- половина склянки скислого молока
- 1,5 склянки борошна
- 3 столові ложки цукру
- 2 яйця
- 100 грам вершкового масла
- 1 пачка (25 грам) сухих дріжджів.
Оладки на кислому молоці, приготування:
- У тепле молоко всипаємо пачку дріжджів. Окремо в мисці змішуємо борошно й цукор.
- Вершкове масло заздалегідь викладаємо з холодильника, воно повинне бути м’яким.
- Яйця так само в окремому посуді збиваємо вінчиком або ручним міксером.
- Змішуємо молоко, яйця й вершкове масло. Після додаємо в цю масу борошно із цукром. Ретельно вимішуємо тісто й ставимо в тепле місце на 45 хвилин.
- Розігріваємо духовку на 220 градусів. Запікати оладки звичайно краще за допомогою спеціальної форми для запікання, але з поглибленнями. Якщо такої форми немає, можна використовувати силіконові форми для кексів. Форму для випікання змазуємо соняшниковим або вершковим маслом. Готуються оладки в духовці 15-20 хвилин.
Фруктові
Дуже смачними виходять оладки з наповненням у вигляді фруктів. Для приготування оладок на кислому молоці з бананом (можна замінити на яблуко, грушу, вишню, ківі, сухофрукти) нам потрібні такі продукти:
- кисле молоко 300 мілілітрів
- не перестиглі банани середнього розміру 4 штуки
- борошно пшеничне – 2 склянки
- 2 столові ложки натурального меду
- розпушувач тіста — 15 грамів
- 2 яйця.
Приготування:
- У широку миску виливаємо молоко й всипаємо туди всі інші інгредієнти, крім бананів. Тісто виходить досить густим. Добре перемішуємо масу.
- Банани чистимо, ріжемо кружальцями й додаємо в окреме тісто (потрібно виділити трохи тіста, щоб його змішати з бананами).
- Нагріваємо соняшникову олію на сковороді. Столовою ложкою наливаємо тісто на сковороду й зверху ставимо тісто з порізаним бананом
- Жаримо млинець одну хвилину на одній стороні, на іншій стороні також жаримо одну хвилину.