Айранські оладки

У тюркських народів популярний кисломолочний продукт айран. Його п’ють улітку, охолодженим, фактично це стародавній рецепт йогурту, у який додають сіль, кріп, яблука й інші додатки. Айран можна цілком використовувати для готування оладок, як правило, цим екзотичним продуктом у рецепті заміняють сметану.

Напій

Інгредієнти

Що б приготувати оладки на айрані, нам потрібні інгредієнти:

  • 1 склянка айрану (можна замінити звичайною сметаною)
  • 2 склянки борошна
  • половину склянки цукру
  • 3 яйця
  • половину чайної ложки соди
  • половину чайної ложки солі
  • 3 столових ложки соняшникової олії.

Кисломолочний продукт

Приготування

  1. Збиваємо яйця із цукром, додаємо айран (або сметану) і солимо.
  2. Додаємо в збиті яйця просіяне борошно й соду, залишаємо тісто на півгодини. Тісто повинне трошки рідким — щільним струменем стікати з ложки.
  3. Жаримо на соняшниковій олії, бажано, щоб сковорода була максимально нагрітою, але не настільки, щоб оладки пригоряли.

Подавати можна зі сметаною, медом, ягідним або фруктовим пюре. Запивати можна айраном.

З вершками

Приготування напою

Айран можна приготувати різним способом, от два прості рецепти.

Інгредієнти для домашнього айрану:

  • половина літра йогурту
  • склянка мінеральної води
  • щіпка солі
  • подрібнена зелень (кріп, петрушка, кінза).

Йогурт потрібно збити із сіллю, поки він трохи не підросте, при збиванні додаємо подрібнену зелень. Потроху додаємо мінеральну воду й мішаємо.

Корисний продукт

Інгредієнти для айрану з молока:

  • склянка молока
  • три столові ложки сметани для закваски.

Спочатку кип’ятимо молоко на слабкому вогні, бажане прокип’ятити близько десяти хвилин. Потрібно охолодити до температури 40 градусів, додаємо всю сметану (можна замінити кефіром, кисляком (кисляк — скисле молоко)) і залишаємо щільно закритим на шість годин. Айран готовий, його можна розвести водою (кип’яченою або мінеральною з газом або негазованою), посолити й додати зелень. Айран бажано випити відразу, хоча його також можна якийсь час зберігати в холодильнику.

Це цікаво

Айран відомий уже півтори тисячі років, цей напій придумали тюрки. Кочівники мали в надлишку молока, і їм потрібний був напій, який угамовує спрагу й одночасно калорійний. Вони помітили, що якщо в кип’ячене молоко додати скисле, через якесь виходить напій, який дуже смачний і його можна довго зберігати. Такий винахід став надбанням усього Кавказу, сьогодні це національне блюдо готовлять черкеси, балкарти й інші кавказькі народи. Рецептів цього напою багато, його готують із молока корови, кози, вівці, закваску роблять із кисляку (скислого молока) або інших кисломолочних продуктів, наприклад, катика або сюзьми. Напій виступає інгредієнтом для супів, шашликових маринадів або ж ним просто приправляють страви з м’яса. Додаючи в айран пряні трави, готують соуси.

Користь айрану визнана наукою, він стимулює роботу системи травлення, у першу чергу завдяки тому, що формує корисну мікрофлору й добре засвоюється організмом. Це, а також наявність аскорбінової кислоти, зміцнює імунітет. Уже не говорячи про те, що напій смачний і вгамовує спрагу краще за воду, оскільки приводить у норму водно-сольовий баланс. Також айран поліпшує кровообіг, завдяки чому м’язи краще працюють.

Кавказ

Напій використовують у дієтах для схуднення. Кисломолочні бактерії беруть участь в очищенні організму від бактерій гнильного типу, виводяться токсини, різні непотрібні й шкідливі людині речовини. Людина поправляється через порушення обміну речовин, а айран допомагає привести цей процес у норму. Напій має специфічний смак, але вважається більш смачним, ніж інші кисломолочні продукти.

Можна кілька днів поголодувати, п’ючи тільки цей напій, таким чином можна скинути кілька кілограмів ваги без сильно помітного дискомфорту, оскільки цей низькокаллорійний, але поживний продукт прекрасно вгамовує голод. Тільки не можна проводити розвантажувальні дні більш як три дні (максимум — п’ять днів для екстремалів), оскільки тривале голодування це може привести до порушення роботи травлення.

Кавказькі гори

Незважаючи на те, що напій робиться солоним, його можна також підсолодити, додаючи ягоди, фруктове пюре. Напій стане вітамінним, хоча в такому виді (з ягодами) його краще довго не зберігати, а випити відразу. Але й для десертів айран цілком може згодитися.

Є й протипоказання — його не можна вживати при гастриті, шлунковій виразці, якщо кислотність підвищена, а також якщо молочні продукти не можна вживати через те, що організм їх не переносить (таке трапляється рідко). Також потрібно бути обережним із сіллю, оскільки що напій традиційно є солоним. Можливо, організм має непереносимість солі, це особливо відчувається гіпертоніками, для яких простий надлишок солі може привести до гіпертонічного кризу. Але трошки солі потрібно всім, тому що ця хімічна сполука бере участь у важливих процесах в організмі, питання стоїть тільки в дозуванні.

Ссылка на основную публикацию