Рецепт оладок із житнього борошна

Оладки – одна з найпопулярніших страв. Ми звикли готувати його з пшеничного борошна. Сьогодні ми пропонуємо вам приготувати оладки з житнього борошна.

Сніданок

Класичний рецепт

Оладки з житнього борошна багате мінералами і вуглеводами блюдо. Такі оладки дуже смачні, корисні і прості в приготуванні.

Нам потрібно:

  1. Житнє борошно – 300 грамів.
  2. Куряче яйце – 1 штука.
  3. Кефір – 300 мілілітрів.
  4. Цукор – 50 грамів.
  5. Сіль – половина чайної ложки.
  6. Сода – половина чайної ложки.
  7. Рослинна олія – для смаження.

Приготування:

  1. У глибоку миску розбийте куряче яйце і гарненько збийте віночком або виделкою.
  2. Всипте до яйця цукровий пісок і сіль, знову добре перемішайте.
  3. Влийте в миску кефір кімнатної температури (його можна трохи підігріти в мікрохвильовій печі). Перемішайте до однорідності.
  4. Просійте в миску борошно, при цьому паралельно помішуйте віночком, щоб уникнути поява грудочок.
  5. Розчиніть в тесті соду і залиште тісто на 10 – 15 хвилин.
  6. Змастіть дно сковороди невеликою кількістю рослинного масла, поставте на середній вогонь.
  7. Столовою ложкою викладіть трохи тіста на сковороду і обсмажте з обох сторін до рум’яної скоринки.

Оладки готові! Подавайте до столу зі сметаною!

Пишні оладки з житнього борошна

Житні оладки багаті вуглеводами і корисними речовинами, тому прекрасно підходять в якості сніданку. Таке блюдо підійде також для людей, що стежать за своєю фігурою, адже приготовлено воно на мінімальній кількості рослинного масла. Пропонуємо вам приготувати пишні оладки з житнього борошна.

Нам потрібно:

  1. Житнє борошно – 350 грамів.
  2. Куряче яйце – 1 штука.
  3. Молоко – 450 мілілітрів.
  4. Цукор – 100 грамів.
  5. Сіль – половина чайної ложки.
  6. Харчова сода – половина чайної ложки.
  7. Лимонний сік – столова ложка.
  8. Рослинна олія – для смаження.

Приготування:

  1. У глибоку миску розбийте куряче яйце, всипте сіль і цукровий пісок, збийте до піни.
  2. Влийте молоко і розмішайте до однорідної маси.
  3. В окремій ємності погасіть соду лимонним соком. Дайте рідини трохи пошипіти, а потім перелийте в яєчно – молочну суміш і ретельно перемішайте.
  4. Порціями введіть просіяне житнє борошно в рідку суміш, паралельно помішуючи вінчиком, щоб запобігти утворенню грудочок.
  5. Сковороду злегка змастіть рослинною олією (краще використовувати пензлик) і поставте на середній вогонь.
  6. Сформуйте з тіста невеликі коржі і пропечіть з двох сторін до утворення рум’яної скоринки.

Подавати оладки краще відразу після приготування з улюбленим варенням або джемом!

Шоколадно – бананові оладки

Класичні житні оладки мають досить специфічний смак і подобаються далеко не кожному. Пропонуємо приготувати солодкий варіант житніх оладок, які точно оцінять ваші домочадці.

Нам потрібно:

  1. Житнє борошно – 250 грамів.
  2. Куряче яйце – 1 штука.
  3. Цукор – 50 грамів.
  4. Сіль третина чайної ложки.
  5. Банан – 1 штука.
  6. Шоколадна паста – 70 грамів.
  7. Сода – половина чайної ложки.
  8. Лимонна кислота – половина чайної ложки.
  9. Молоко – 250 мілілітрів.
  10. Рослинна олія – для смаження.
  11. Какао – порошок – 2 столові ложки.

Приготування:

  1. У глибоку миску просійте борошно, всипте цукровий пісок, сіль, соду, какао – порошок і лимонну кислоту, перемішайте.
  2. Порціями введіть молоко, іноді помішуючи, щоб запобігти появі грудочок.
  3. Після введення молока добре збийте тісто за допомогою міксера.
  4. В окремій мисці збийте яйце до пишної піни і перелийте його в тісто, перемішайте.
  5. Тісто накрийте і дайте настоятися 15 хвилин.
  6. Поки тісто настоюється, займемося начинкою, банан очистіть від шкірки і наріжте кружечками. Шоколадну пасту трохи підігрійте при необхідності. Якщо шоколадної пасти під рукою не виявилося, просто розтопіть плитку шоколаду на водяній бані.
  7. Сковороду трохи змастіть рослинним маслом і поставте на вогонь. Дайте сковороді трохи прогрітися.
  8. Столовою ложкою зачерпніть трохи тіста і вилийте на сковороду, формуючи невелику коржик.
  9. Після того, як тісто трохи схопитися, покладіть в центр оладка ложку шоколадної пасти і пару кружечків банана, зверху накрийте другим шаром тесту.
  10. Пропечіть оладки з двох сторін до рум’яної скоринки.

Житні оладки на дріжджах

Дріжджові оладки з житнього борошна – блюдо вже більш енерговитратне, але і виходить воно більш пишним і ароматним.

Нам потрібно:

  1. Житнє борошно – 500 грамів.
  2. Курячі яйця – 2 штуки.
  3. Молоко – 250 мілілітрів.
  4. Вода – 200 мл.
  5. Цукор – 70 грамів.
  6. Сіль – третина чайної ложки.
  7. Дріжджі – маленький пакетик.
  8. Рослинна олія – для смаження.

Приготування:

  1. Приготування дріжджових оладок прийнято починати з опари.

Трохи підігрійте 200 мілілітрів і вилийте в миску.

Висипте у воду, дріжджі, сіль, додайте столову ложку цукрового піску і добре перемішайте, щоб всі сухі інгредієнти повністю розчинилися.

  1. Додайте в опару 2 столові ложки борошна і добре перемішайте. Залиште опару на півгодини.
  2. В окрему миску розбийте курячі яйця, всипте цукровий пісок, добре збийте і влийте в опару. Перемішавши.
  3. Молоко підігрійте в мікрохвильовій печі до злегка теплого стану і влийте в опару.
  4. Просійте борошно і порціями введіть її в рідку суміш, паралельно помішуючи віночком. Замісити тісто.
  5. Тісто по консистенції має нагадувати густу сметану. Накрийте його рушником і поставте в тепле місце на півтори години.
  6. Сковороду змастіть рослинним маслом і поставте на плиту.
  7. Зачерпніть столовою ложкою трохи тіста і вилийте на сковороду.
  8. Обсмажте оладки з обох сторін до появи злегка золотистої скоринки.
  9. Покладіть на блюдо паперові серветки і перекладіть на нього готові оладки. Залиште ненадовго, щоб з страви стек зайвий жир.
  10. Після перекладіть оладки на блюдо.

Ссылка на основную публикацию