Оладки із кабачків — рецепт

Кабачок – некалорійний і корисний овоч. Одне з найпоширеніших страв з нього – оладки. В першу чергу, визначитеся з метою – як і за яких обставин ви хочете подавати дану страву? Що це дасть? Саме відповідь на це питання дозволить коректно здійснити вибір інгредієнтів. Представляємо рецепти оладок з кабачків – десертний варіант, солоний варіант, з припіком.

Овочеві

Десертний варіант

Для приготування кабачкових оладок (різновид десерту) скористайтеся інгредієнтами, зазначеними нижче:

  • Кабачок – 1 кілограм готової маси (приблизно 2 – 3 овоча);
  • Сир – 1 пачка;
  • Борошно млинцеве – приблизно 50 – 75 грамів;
  • 1 яйце;
  • Олія соняшникова для приготування;
  • Сіль, спеції, цукор – приблизно по кілька щіпок (довіртеся своєму смаку);
  • Сметана (для подачі).

Процес приготування:

  1. Необхідно взяти кабачок, попередньо вимитий проточною водою, очистити від шкірки. Для чого це робиться? Шкірка овочів, вирощених влітку, володіє грубуватою структурою, що в підсумку може надати фінальній страві гіркуватий смак. Якщо в наявності молоді екземпляри, то немає необхідності проводити той процес, які описаний трохи вище. Прокрутіть через м’ясорубку. Для позбавлення від небажаної вологи необхідно скористатися друшляком. Помістіть в нього прокручену масу, посипте сіллю і залиште на мить, нехай стече. Залишки виділеного соку відіжміть виделкою.
  2. В окремій ємності розімніть за допомогою вилки 1 пачку сиру (жирність залежить тільки від Ваших смакових пристрастей). Додайте сіль, невелику кількість перцю, спеції (також, необхідно відзначити – ваш смак), цукор (даний інгредієнти є опціонним, так як найчастіше, виробники млинцевого борошна в її склад вже додають певну кількість цукру). Моя мама найчастіше використовує ванільний цукор і корицю – up to You.
  3. Додайте кабачок, вбийте 1 куряче яйце. Отриману масу розмішайте до однорідності.
  4. Попередньо просійте борошно – приблизно грамів сімдесят. Все умовно. Довіртеся інтуїції. Але єдина порада: не додавайте її багато, так як може надати крутість тесту, що позначиться на фінальному результаті. Консистенція повинна Вам нагадувати жирну сметану.
  5. Забудьте про тест приблизно на півгодини. Нехай продукти вступлять в спільну реакцію і подружаться.
  6. Увімкніть плиту і розігрійте сковорідку. Як тільки температура виявиться прийнятною для смаження, зменшіть вогонь до середнього рівня. На поверхню сковороди необхідно налити соняшникову олію і дати час, щоб воно досить прогрілося. Починайте випікати. Форму оладок ви зможете надати за допомогою ложки. По одному оладку викладайте на поверхню для приготування. Дайте нижньому шару підрум’янитися. Після цього переверніть на іншу сторону, закрийте кришку і доведіть до повної готовності.
  7. Для того щоб позбутися зайвого масла на виробі, скористайтеся серветками або паперовими рушниками. На поверхні кухонних або обробній дошці розстеліть кілька штук і покладіть на пару хвилин оладки на них. Не варто їх вживати моментально. Дайте деякий час відпочити.
  8. Для подачі використовуйте сметану або інші соуси на Ваш вибір: джем, конфітюр, шоколадна або арахісова пасти, розтоплений гіркий або молочний шоколад. Перераховувати можна до нескінченності.
  9. Для подачі готового виробу скористайтеся красивою, керамічною тарілкою з химерним орнаментом (традиція нашої сім’ї).

Сметана

Солоний варіант

Даний вид кабачкових оладок – хороший акомпанемент до свіжозвареної кави або свіжозвареного чаю.

Цей спосіб приготування відмінно підійде для тих, хто незабаром планує приймати гостей.

Для приготування необхідно взяти наступні компоненти:

  • Кабачок – підсумкова, протерта маса повинна скласти приблизно 1 кілограм (кілька середніх овочів):
  • Морква – кілька середніх штук;
  • Цибуля ріпчаста – 1 невелика головка (різновид вибирайте самостійно, грунтуючись на вашому смаку);
  • Часник – якщо молода, то обмежтеся парою зубчиків; якщо в інші пори року – 2 – 3 зубки (все залежить від того, яку гостроту любить кінцевий споживач);
  • Зелень (петрушка і кріп. При бажанні можна замінити на невелику кількість кінзи, якщо хочеться присутності кавказьких ноток) – кілька гілочок;
  • Борошно (пшеничне вищого сорту) – половина склянки (приблизно 70 – 80 грамів);
  • Картопля – 1 середній бульба;
  • Сіль, спеції – пару невеликих щіпок (Орієнтир – особистий смак);
  • Рослинна олія;

Для соусу необхідно:

  • Сметана – близько 100 грамів;
  • Зелень (немає обмеження: петрушка, кріп – стандартний смак; кінза – додаємо нотки Кавказького колориту; базилік – переносимося в Італії) – кілька верхніх листочків;
  • Сіль, приправи.

Визначилися з інгредієнтами. Давайте готувати.

  1. Візьміть кабачки, помийте їх і очистіть ножем, або скористайтеся так званою економкою, а простіше кажучи овочечисткою. Чому не варто використовувати цей овоч з шкіркою для приготування? Шкірка літніх екземплярів володіє грубуватою структурою, що згубно може позначитися на смаку остаточної страви. Якщо Вам пощастило знайти сезонні кабачки, то, можна сказати, Вам крупно повезло – немає необхідності проводити процес, зазначений трохи вище. Прокрутіть овочі через м’ясорубку або скористайтеся сучасним гаджетом: блендером. Любіть фізкультуру – натріть на тертці. Для того щоб позбутися від зайвої вологи, візьміть друшляк і помістіть в нього перетерту масу кабачка. Посипте кількома шепотками солі. Залиште хвилин на двадцять – нехай стікає. Сік, що залишився видаліть виделкою.
  2. Приготуйте піджарку. Для цього необхідні наступні інгредієнти: цибуля ріпчаста, морква, при бажанні часник. Для початку, безумовно, вимийте продукти, очистіть від шкірки. Наріжте їх невеликим кубиком. Любіть акцентну цибулю в готовій страві – наріжте півкільцями. Не хочете лити сльози при нарізці – холодна вода Вам в допомогу (промийте сам овоч і ніж для різання). Швидко очистити часник допоможе тильна сторона ножа: покладіть кілька зубків на дошку, трохи придавіть, і небажана шкірка зніметься без зусиль. Якщо Вам необхідно начистити велику кількість, то попередньо замочіть його в холодній воді. Моркву натріть на тертці. Отримані овочеві маси обсмажте на сковороді до появи золотистого відтінку. Готову зажарку змішайте з натертими кабачками.
  3. В отриману масу додайте сіль, мелений перець (використовуйте для цього млин або ступку) – він набагато пахучіше, ніж той, який знайдете в пакетиках. Також додайте улюблені спеції (в маминому випадку – суміш з італійських трав і трохи солодкої паприки. Як вже неодноразово зазначалося – ґрунтуємося на своїх смакових пристрастях. Якщо хочеться ноток Кавказу, то додайте пару шепіт хмелі – сунелі).
  4. Наріжте зелень. Щоб не зіпсувати структуру готового страви, величезне прохання використовуйте тільки верхні листочки без корінців. Корінці володіють грубою структурою, що абсолютно ні до чого. Не варто сумувати. Якщо хочете їх зберегти, то приберіть в морозилку і потім зможете їх легко використовувати при приготуванні бульйону.
  5. Фішка даного рецепта – відсутність яєць. Чим же будемо скріплювати тісто? Картопля Вам на допомогу. Очистіть 1 невеликий бульба, натріть на тертці і додайте в кабачково – овочеву масу. Потім поступово введіть 100 грамів попередньо просіяного борошна і добийтеся однорідності тесту. Слідкуйте за кількістю доданої борошна, тісто може стати крутим, і остаточне блюдо придбає гумовий присмак, а цього ніхто не хоче.
  6. Забудьте про тісто на певний час. Нехай відпочине і подружить всі інгредієнти між собою.
  7. Розколіть на плиті сковорідку. Як тільки вона досягне потрібної температури, зменшіть вогонь до середнього рівня і додайте рослинне або оливкове масло. Використовуйте ложку для додання форми майбутнім оладкам. Викладіть напівфабрикати на поверхню для приготування. Як тільки нижній шар підрум’янився, перевертайте і закривайте кришкою до повної готовності. Помітили надлишки жиру – скористайтеся паперовими рушниками або серветками для його видалення, попередньо розстеливши на тарілці або робочої поверхні.
  8. Приготуйте соус. Для цього використовуйте сметану – покладіть її в окрему миску для змішування. Наріжте зелень. У ємність з кисломолочним продуктом додайте подрібнену зелень, посоліть і здобріть спеціями (все залежить від смакових уподобань): ніяк не обійтися без свіжомеленого чорного перцю (для подрібнення використовуйте млин або ступку). Забудьте про заводський варіант – відсутній смак; мама також додає суміш італійських трав і трохи копченої, червоної паприки (не варто захоплюватися, якщо не бажаєте в підсумку отримати червоний колір добавки). Перемішайте до однорідності. Для фінальної сервіровки на столі раджу скористатися соусником – красиво і естетично.

Порада: для подачі візьміть красиву тарілку, розкладіть готову страву, поставивши поруч соусник. Дані оладки – хороший варіант сніданку і хороший варіант, якщо на порозі неждано, негадано з’явилися непрохані гості. Зазначу, оладки смачні як в холодному, так і в гарячому вигляді. Вибирати тільки Вам.

Вище представлені широко відомі рецепти, які модифікуються кулінарами під свої смакові уподобання. Нижче хотілося б представити досить оригінальний рецепт кабачкових оладок. За своєю формою і змістом більше нагадують пиріжки.

Солоні

Оладки «пиріжки» з припіком з кабачка

Для приготування цієї страви нам з Вами знадобляться наступні продукти:

Тісто:

  • Кабачок – 2 – 3 штуки (загальний обсяг протертої маси повинен скласти приблизно 1 кілограм);
  • 1 Яйце;
  • Кефір – 1 стакан (250 мілілітрів приблизно);
  • Манна крупа – 100 – 110 грамів;
  • Сіль, цукор, спеції – де кілька щіпок. Покладіться на свій смак.

Начинка:

  • Фарш домашній – 250 грамів;
  • Білий лук – 3 невеликі головки;
  • Часник – сезонний, молодий (парочка штук); в інші пори року – 4 – 6 зубків буде достатньо;
  • Масло вершкове – 65 грамів;
  • Спеції і сіль – смакові переваги, на око.

Соус:

  • Грецький йогурт або мацоні – 75 грамів;
  • Зелень (петрушка, кріп – стандартний вибір; кінза – запахло Сходом; свіжий базилік – Здрастуй Італія – матінка;
  • Часник – за бажанням;
  • Спеції – на око.

Тепер необхідно почати готувати. Уперед.

Процес приготування:

  1. Візьміть кабачок, очистіть його від верхнього шару шкірки і перейдіть через м’ясорубку. Невелика порада: якщо для приготування ви використовуєте літні варіанти кабачків, то очищення шкірки необхідно, так як її структура грубувата. А якщо в хід йдуть молоді екземпляри, то у Вас немає особливої необхідності проводити дану процедуру – відправляйте в м’ясорубку прямо в первозданному вигляді, природно, не забувайте їх помити. Після цього відкиньте отриману масу на друшляк, пересипте невеликою кількістю солі з метою видалення непотрібної вологи. Дайте можливість їй стекти. Після цього візьміть вилку і відіжміть залишки виділився соку.
  2. Начинка. Візьміть ріпчасту цибулю, часник. Очистіть їх від шкірки. Є кілька невеликих лайфхаків для даного процесу. Щоб не лити сльози при очищенні цибулі – промийте його і ніж під холодною, проточною водою. Щоб часник легко відокремити від його верхнього шару – використовуйте тильну сторону ножа. Покладіть зубчик на обробну дошку, придавіть його ножем і звільніть від шкірки. Якщо Вам належить використовувати великий обсяг даного продукту при готуванні – попередньо замочіть його в холодній воді. Вуаля – скоротили час. Поставте на плиту розігріватися сковорідку. Влийте невелику кількість рослинного масла. Паралельно розпустіть 75 грамів вершкового масла. Цей процес дозволить зрадити начинці м’який, злегка вершковий смак. Додайте дрібно нарізаний часник і цибулю на розігріту поверхню. Доведіть до золотистого кольору. В пасеровку додайте фарш, який необхідно довести до готовності. Порада: не варто перемішувати м’ясо відразу після того, як воно виявилося в сковорідці. Дайте йому пару хвилин схопитися. Обсмажуйте приблизно хвилин 20. Готову суміш посоліть, поперчіть і додайте улюблені спеції. Моя мама в даному випадку використовує суміш італійських трав і трохи червоної паприки. Все залежить тільки від Ваших смакових уподобань. Отриману начинку зніміть з вогню.
  3. В окремій ємності змішайте кабачкову масу. Не забувайте посолити і присмачити спеціями. Вбийте одне куряче і 1100 грамів манної крупи (замінник борошна для загущення). Отриману масу перемішайте до однорідності. Консистенція повинна бути трохи густіше сметани. Не переборщіть, будь ласка, з борошном, тісто не повинно бути досить крутим.
  4. Залиште тісто приблизно на 30 хвилин. Нехай всі компоненти подружаться разом.
  5. Сформуйте оладки за допомогою ложки, викладіть на розігріту поверхню. Підсмажте нижній шар до утворення золотистого відтінку. Потім покладіть невелику кількість м’ясної начинки на один край вийшов вироби і накрийте другим. Переверніть на іншу сторону і закрийте кришку для того, щоб доготувати.
  6. Покладіть на тарілку кілька паперових серветок або паперових рушників. Готові вироби покласти на них, щоб стек зайвий жир. Дайте їм відпочити кілька хвилин.
  7. Соус. Візьміть кілька столових ложок грецького йогурту або мацоні, помістіть в окрему ємність для змішування. Наріжте улюблену зелень (петрушка, кріп – європейський варіант; кінза – нотки Кавказу); натріть на тертці або дрібно поріжте зубчик часнику. Не забудьте присмачити спеціями. Всі інгредієнти перемішайте. Перелийте в красивий соусник для подачі.
  8. Готовий виріб помістіть на красиве, сервірувальне блюдо.

Вийшло блюдо подавайте з соусом. Варто відзначити, що дане блюдо добре як в гарячому, так і в холодному вигляді.

У даній статті автор постарався поділитися декількома рецептами задоволених простих страв, які можна використовувати в багатьох життєвих ситуаціях: подати до сніданку; пригостити несподіваних гостей. Ще досить багато варіантів, які Ви зможете виявити самостійно.

Пиріжки

Ссылка на основную публикацию