Оладки – мабуть одне з найпопулярніших страв у всьому світі. Воно може виступати як в якості десерту, так і у вигляді повноцінної страви. Така страва має більш низьку калорійність, має багато клітковини, корисних вітамінів і мінералів. Представляємо вашій увазі 3 рецепта оладок, приготованих з цільнозернового борошна.
Класичний рецепт
Почнемо з класичного рецепт, на приготування якого витратиться мінімум часу і сил. Такі оладки чудово підійдуть людям, що стежать за своєю фігурою, адже в їх складі абсолютно відсутній цукор, а також міститься багато білка і складних вуглеводів.
Потрібно:
- Цільнозернове борошно – 250 грамів.
- Кефір – 400 мілілітрів.
- Сода – половина чайної ложки.
- Рослинна олія – столова ложка.
- Сіль – за смаком.
Приготування:
- Підігрійте кефір за допомогою мікрохвильової печі до кімнатної температури.
- Додайте в кефір соду, сіль і борошно.
- Ретельно збийте.
- Додайте в тісто ложку рослинного масла (краще використовувати кокосове або лляне) і перемішайте.
- Розігрійте сковорідку і ложкою сформуйте оладки.
- Обсмажте з обох сторін на повільному вогні до появи золотистої скоринки.
Оладки готові! Вони чудово підійдуть в якості сніданку, додадуть вам сил і енергії на весь день!
Пишні оладки
Оладки, приготовані за цим рецептом виходять дуже смачними, пишними, повітряними. Дивно, що їх приготування зовсім нескладне!
Потрібно:
- Цільнозернове борошно – 500 грамів.
- Курячі яйця – 2 штуки.
- Кефір – 300 мілілітрів.
- Цукровий пісок або замінник цукру (можна взяти мед) – 1 столова ложка.
- Сода харчова – половина чайної ложки.
- Сіль – половина чайної ложки.
- Рослинне масло – для смаження (можна використовувати сковороду з антипригарним покриттям, тоді масло не знадобиться).
Приготування:
- Підігрійте кефір в мікрохвильовці протягом 30 – 40 секунд.
- Розбийте в кефір яйця і ретельно збийте.
- Всипте сіль і цукровий пісок, перемішайте.
- Просійте в миску з тістом цільнозернове борошно і збийте до однорідної маси, уникаючи грудочок.
- Додайте соду, перемішайте.
Порада: з цього моменту тісто більше заважати не рекомендується!
- Залиште тісто настоятися на 10 – 15 хвилин.
- Нагрійте сковороду і при необхідності змастіть її рослинним маслом.
- Умочуючи ложку у воді, викладіть нею оладки на сковороду.
- Смажте на повільному вогні до рум’яної скоринки.
Красиві, пишні, а головне – смачні і корисні оладки готові! Приємного апетиту!
Оладки на молоці з медом
Не знаєте, як порадувати домочадців з ранку? Побалуйте їх смачними оладки на молоці, які зарядять вас силою і енергією на весь день! Такі оладки виходять дуже смачними і ароматними, а приготування не займе багато часу з ранку!
Потрібно:
- Цільнозернове борошно – 300 грамів.
- Курячі яйця – 2 штуки.
- Молоко (можна взяти рослинне) – 250 мілілітрів.
- Розпушувач – пакетик (5 грам).
- Мед – 2 столові ложки.
- Рослинне масло – для смаження (можна не використовувати при наявності антипригарного покриття).
Приготування:
- Молоко підігрійте до злегка гарячого стану.
- Розчиніть в молоці мед.
Порада: якщо мед твердий, то спочатку рекомендується розтопити його на водяній бані до рідкого стану.
- Розбийте в молочно – медову суміш яйця і ретельно збийте до однорідності.
- Додайте сіль, розпушувач.
- Повільно всипте борошно, при цьому постійно помішуючи віночком.
- Тепер необхідно приготувати оладки. Є 2 способи приготування: на сковороді і в духовці.
На сковороді:
Розігрійте сковороду і при необхідності змастіть її невеликою кількістю рослинного масла. Викладіть за допомогою столової ложки невеликі оладки і обсмажте з обох сторін.
У духовці:
Розігрійте духовку до 180 градусів. Застеліть деко пергаментним папером або просто змастіть невеликою кількістю масла. Сформуйте оладки і випікайте 10 – 15 хвилин.
Оладки, приготовані в духовці виходять більш пишними і ніжними, ніж варіант на сковороді.
Дуже смачний сніданок готовий! Подавайте з медом або сметаною.