Ціна 74 грн. + 3 подарунки
відправка Укрпоштою 40 грн.
Горох – один з найцікавіших представників сімейства бобових. Це смачна страва, в ній багато білка. Представляємо два рецепти горохових оладок — мексиканські та із нуту.
Особливості
Молодий горошок-улюблені ласощі як дітей, так і дорослих. По своїй калорійності його можна віднести до розряду дієтичних продуктів. Як правило горох в різних рецептах і кухнях використовується в якості додаткового ансамблю до основної страви. Вступає в прекрасний альянс як з рибою, так і з м’ясом. Зелений, заморожений екземпляр-гарне становить для приготування численних супів і салатів. Більшість дієтологів стверджують, що середньодобова норма споживання бобових культур для нормальної людини варіюється в діапазоні від 155 до 182 грамів. Такий же порядок цифр можна віднести безпосередньо до самого гороху. Калорійність даної культури варіюється. Все залежить від сорту і стану зерна. Молодий горох, наприклад, володіє самою мінімальною часткою калорійності – 45 кКал. Свіжий – 280 кКал, а в вареному вигляді – 340 кКал. Одним з важливих корисних властивостей є наявність самого легкого білка, який чудово засвоюється. Багатий зміст важливих амінокислот і клітковини, які сприятливо впливають на функціонування шлунково – кишкового тракту.
Оладки – досить поширене і улюблене блюдо сучасних людей. Більшість же звикло, що це десертне блюдо з солодкими добавками. Але це не так. Головний інгредієнт може бути абсолютно різноманітним. У даній статті будуть наведені кілька рецептів на основі вареного гороху.
Горохові оладки в мексиканському стилі
Для приготування цієї страви знадобляться наступні інгредієнти:
- 200 грамів гороху;
- 2 головки цибулі;
- 2 яйця;
- 80 грамів борошна;
- 150 мілілітрів соняшникової олії;
- 40 грамів зелені;
- 200 грамів помідорів;
- 2 зубки часнику;
- 2 перцю чилі;
- 15 грамів коріандру;
- 1 лайм;
- 15 грамів солі;
- 20 грамів чорного перцю;
- 15 грамів сухої паприки.
Процес приготування:
- Горох необхідно промити під холодною водою і замочити на 2 – 3 години. В ідеалі, потрібно даний процес зробити на ніч. Нехай набрякне. Потім покласти в каструлю, залити 3 літрами води і закип’ятити. Змінити воду кілька разів і розварити до утворення пюре.
- 1 цибулю очистити від шкірки. Даний процес може бути полегшений за допомогою попереднього замочування плода в холодній воді. Подрібнити дрібним кубиком. Розжарити сковорідку на плиті, влити 15 мл соняшникової олії. Цибулю покласти на розпечену поверхню і обсмажити до появи золотистого відтінку.
- Зелень (кінза, кріп, петрушка) помити, позбавиться від корінців. Їх можна не видаляти, а заморозити і використовувати в подальшому при приготуванні букета гарні для бульйону. Нарізати акцентними шматками.
- Попередньо необхідно прийняти рішення про ступінь гостроти страви. Це необхідно при обробці перцю чилі. Якщо хочеться гостріше, то насіння не видаляються, а плід дрібно нарізається.
- Всі вищеназвані інгредієнти необхідно змішати в окремій ємності. Посолити, приправити свіжомеленим перцем (використовувати для подрібнення необхідно млин, або ступку – чудове придбання для сучасної кухні). Насіння коріандру також попередньо розтерти і додати до продуктів. Вбити 2 яйця і ретельно перемішати до однорідності. Тесту дати 20-30 хвилин на відпочинок.
- Сковорідку поставити на плиту, розжарити і вогонь зменшити до середнього рівня. Влити 25 мілілітрів рослинного масла. Форму оладками допоможе надати мокра ложка. Розкласти на поверхню для смаження кілька напівфабрикатів. Обсмажити з нижньої сторони 7 хвилин. Перевернути і зробити аналогічний процес. Закрити кришкою, щоб дійшли.
- Позбавиться від зайвого масла на готовому виробі допоможуть паперові рушники або серветки. Дати 20 хвилин для відпочинку.
- Приготувати соус сальса. Проколоти 1 чилі перець виделкою в декількох місцях. 1 цибулю розрізати на кілька частин. Часник очистити від верхньої шкірки. Викласти все на суху розігріту сковорідку разом з помідорами. Довести до утворення коричневого відтінку. Час – 15-20 хвилин в залежності від потужності плити. Остудивши.
- Для більш легко змішування помідори попередньо розрізати на кілька частин. З перцю чилі необхідно видалити частину насіння. Всі обсмажені продукти додати в чашу блендера. Посолити, всипати свіжодроблені чорний перець горошком і коріандр. Побризкати соком 1 лайма (збалансує гостроту). Закрити кришку і перемішати до однорідності. Вилити в окрему ємність. По центру задекорувати декількома листочками петрушки і кінзи.
Готову страву подавати на яскравій тарілці разом із заздалегідь приготованим соусом. Незвичайний рецепт звичного страви для тих, хто втомився від різноманітності, любить гостроту і хоче справити хороше враження на гостей.
Ціна 74 грн. + 3 подарунки
відправка Укрпоштою 40 грн.
Горохові оладки з нуту
У єврейській кухні є аналог горохових оладок – це фалафель. Автор пропонує читачам спробувати модернізувати рецепт з деякими доповненнями. Акомпанементом будуть вершковий соус із зеленню і хумус, приготований в домашніх умовах.
Необхідно скористатися наступними продуктами для того, щоб подати страву:
- 600 грамів гороху «Нут»;
- 1 цибуля;
- 150 мілілітрів соняшникової олії;
- 150 мілілітрів оливкової олії холодного віджиму;
- 3 зубки часнику;
- 1 перець чилі;
- 25 грамів куркуми;
- 40 грамів зіри;
- 2 яйця;
- 90 грамів борошна;
- 40 грамів зелені;
- 150 грамів сметани або грецького йогурту без добавок;
- 25 грамів пасти тхіна;
- 40 мілілітрів лимонного соку;
- 25 грамів кедрових горіхів;
- 15 грамів солодкої підкопченої паприки.
Процес приготування:
Для початку необхідно приготувати оладки.
- Горох «Нут» попередньо замочити на 8 годин (на ніч). Розрахунок береться з того, що необхідно приготувати тісто для оладок і домашній хумус. Потім варити у воді, попередньо підсоленій, 3 години до утворення пюре. Злити і перекласти в ємність для спішування тіста.
- 1 цибулю почистити, подрібнити невеликим кубиком. Сковорідку розігріти, влити 20 мл рослинного масла, всипати подрібнений овоч і довести до золотистого відтінку. Додати до гороху.
- 3 зубки часнику очистити від верхнього шару, подрібнити ножем або за допомогою чеснокодавкі.
- 1 перець чилі нарізати кільцями, не видаляючи насіння. Даний рецепт має на увазі гостро-пряний смак.
- 40 грамів зелені (кріп, петрушка, кінза) нарізати дрібно з видаленням живців. Їх немає сенсу викидати – відправити в морозилку для подальшого використання при варінні бульйонів.
- Горохову масу з овочами необхідно посолити, приправити свіжомеленим чорним перцем, 25 грамів куркуми додадуть яскравий відтінок. 40 грамів зіри подрібнити в ступці і також додати до майбутнього тесту. 2 яйця розбити. 90 грамів борошна попередньо просіяти для насичення киснем. Все ретельно перемішати до утворення однорідної текстури. Дати відпочити приблизно 30 хвилин.
- Розжарити сковорідку на плиті, потім потужність полум’я зменшити до середнього значення, щоб готові вироби не пригоріли. Додати 20 мілілітрів соняшникової олії. Сформувати оладки руками. Обсмажити на нижній стороні 8 хвилин, перевернути. Також вчинити з верхньою стороною і закрити кришкою, щоб дійшли.
- Зайве масло видалити за допомогою серветок або паперових рушників. Дати час на відпочинок.
- Зробити вершковий соус. 100 грамів сметани, або грецького йогурту змішати з дрібно нарізаним часником і нарізаним кропом. Додати 10 грамів солі і 15 грамів свіжо подрібненого перцю горошком. Перемішати і перелити в окрему ємність.
В принципі блюдо можна подавати в такому вигляді, але автор пропонує здивувати гостей доповненням у вигляді домашнього хумусу з кедровими горіхами.
- Нут вже спочатку зварений. Додати в чашу блендера для подрібнення.
- 2 зубки часнику подрібнити дрібно. Аналогічно вчинити з Чилі перцем. Насіння не видаляються, або залишаються в мінімальній кількості. Відправити також в блендер. Далі йдуть 25 грамів пасти тхіна (готується зі смаженого кунжуту. Можна виготовити самостійно в домашніх умовах). Зелень петрушки порубати. Видавити сік 1 лимона (додасть страві невелику кислинку і знизить гостроту). Влити 100 мілілітрів оливкової олії. Посолити, присмачити перцем. Все ретельно перемішати.
- У глибоку тарілку викласти отриману горохову масу, прикрасити по краях червоною, підкопченою паприкою. Полити декількома краплями оливкової олії. Зверху посипати 25 грамами кедрових горіхів. По центру покласти кілька гілочок петрушки і кінзи.
Подавати готові оладки на яскравій тарілці разом з вершково – часниковим соусом і домашнім хумусом з кедровими горіхами.
Горох – дуже корисний продукт. Автор даної статті постарався поділитися кількома рецептами, які можуть стати однією з Ваших візитних карток як серед домочадців, так і у гостей, які раптово вирішили Вас відвідати.