Чим замінити соду в оладках

У більшості рецептів оладок в якості розпушувача рекомендують використовувати соду. Але як бути, якщо її не виявилося під рукою? Чим можна замінити соду в оладках і порадувати сім’ю цими пишними і рум’яними коржами на сніданок?

Сніданок

Замінники

Є 4 варіанти, що можна покласти замість соди в оладки:

  1. Як відомо, соду потрібно гасити оцтом. Але якщо його немає можна використовувати розпушувач. У готовому розпушувачі сода міститься з лимонною кислотою.
  2. Дріжджі. Вони надають не тільки пишність, але і приємний аромат і присмак. Єдиний мінус-час випічки збільшиться, адже тесту потрібно піднятися.
  3. Мінеральна вода або кефір. Якщо вибір припав на такий варіант заміни соду в оладках то важливо пам’ятати, що мінеральна вода повинна бути сильногазованої, а кефір – теплим. Це дозволити зробити випічку ще більш пишною.
  4. Спеціальний пекарський порошок. В його основі міститься вуглекислий амоній. Він добре підніме тісто, але тільки при строгому дотриманні пропорцій. Інакше випічка може стати занадто пухкої або не пропектися зовсім.

Класичні

Класичний рецепт дріжджових оладок на молоці.

  • Молоко – 200 мілілітрів
  • Сухі дріжджі 5 мілілітрів
  • Цукор – 2 столові ложки
  • Солі
  • Борошно

Сухі дріжджі, цукор, сіль і приблизно 200 грам просіяного борошна розводимо в теплому молоці. Закриваємо отримане тісто, використовуючи для цього рушник або харчову плівку, і залишаємо в теплому місці приблизно на 30 хвилин. За цей час воно повинно збільшитися в обсязі. Потім додаємо ще близько 150-200 грам борошна і ретельно перемішуємо. Смажимо на розпеченій сковороді з маслом.

На кефірі і мінеральній воді

Пишні оладки на кефірі і мінеральній воді.

  1. Цукор 2 столові ложки
  2. Кефір 150 мілілітрів
  3. Мінералка 100 мілілітрів
  4. Яйце 1 штука
  5. Розпушувач 1 чайна ложка
  6. Сіль
  7. Борошно

Збиваємо яйце з дрібкою солі і цукром. Поступово вводимо сильногазовану мінеральну воду і кефір. Додаємо просіяне борошно, щоб тісто по консистенції стало схоже на сметану. Викладаємо тісто столовою ложкою на розпечену сковороду з маслом і випікаємо до рум’яної скоринки з кожного боку.

Панкейки

Тонкі оладки-панкейки.

  • Борошно 1.5-2 склянки
  • Молоко 2 склянки
  • Яйця 2 штуки
  • Цукор 2 столові ложки
  • Ванілін
  • Сіль

Підігріваємо молоко до кімнатної температури, вбиваємо в нього яйця. Додаємо всі сухі інгредієнти (сіль і ванілін кладемо за смаком). Все ретельно перемішуємо і випікаємо, використовувати можна оливкова або соняшникова олія.

На воді

Низькокалорійні оладки на воді.

  • Вода 500 мілілітрів
  • Борошно 2 склянки
  • Цукор 3 столові ложки
  • Дріжджі свіжі 20 грамів
  • Сіль
  • Ванілін

Для початку необхідно зробити воду кімнатної температури. Потім розвести в ній дріжджі, цукор, ванілін і сіль. Після цього додаємо поступово просіяне борошно. Прибираємо в тепле місце, приблизно на 30-40 хвилин, щоб тісто підійшло. Готуємо на середньому вогні на розпеченій сковороді з рослинним маслом.

Дріжджі в цьому рецепті можна замінити розпушувачем.

Бананові

Оладки з бананом.

  • Банан 2 штуки
  • Цукор 1 столова ложка
  • Борошно 150 грам
  • Вода 250 мілілітрів
  • Рослинна олія 1.5 столові ложки
  • Сіль 0.5 чайної ложки

Банани пюріруем, використовуючи блендер або вилку. Всипаємо сіль і цукор, додаємо масло. Далі додаємо борошно і воду кімнатної температури. Все ретельно перемішуємо і відправляємо на сковороду.

Яблучні

Яблучні оладки на кефірі.

  • Яйце 1 штука
  • Цукор 3 столові ложки
  • Кефір 170 мілілітрів
  • Борошно 160 грам
  • Яблука 2 штуки
  • Розпушувач 1 чайна ложка
  • Кориця
  • Сіль

Збиваємо яйця з цукром і дрібкою солі. Потім вливаємо кефір і знову збиваємо. Додаємо борошно з розпушувачем і корицею (за смаком), перемішуємо до однорідності. Яблука очищаємо від шкірки, натираємо на крупній тертці і додаємо в тісто. Все ще раз ретельно перемішуємо. Викладаємо столовою ложкою на сковороду і обсмажуємо з двох сторін.

Поради

Декілька порад, які допоможуть зробити оладки пишними:

  1. Борошно необхідно обов’язково просівати при замішуванні тіста. Це робиться для того, щоб вона наситилася киснем.
  2. Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури. Для цього хвилин за 30 до початку готування дістаньте їх з холодильника.
  3. Змішувати борошно з молоком, кефіром або водою потрібно до консистенції жирної сметани.
  4. Якщо для заміни соди в рецепті вибір припав на розпушувач – беріть його в 2 рази більше. Так, наприклад, на 500 грам борошна соди знадобиться 5 грамів, а розпушувача -10 грамів.
  5. Сковороду для смаження бажано вибирати з товстим дном. Перед приготуванням її потрібно дуже добре розігріти, щоб оладки не прилипали.
  6. Викладати тісто на сковороду потрібно на відстані один від одного. Адже в процесі смаження воно буде збільшуватися.
  7. Не смажте оладки відразу, як замісити тісто. Йому потрібен час, для того, щоб піднятися. Зазвичай це близько 30 хвилин. Після закінчення часу ще раз перемішувати тісто не варто.

Ссылка на основную публикацию