Як правило, оладки готуються із простого борошна із пшениці вищого ґатунку, а рецепти, представлені нижче будуть трохи відрізнятися від традиційних страв. Оладка із млинцевого борошна виходять невеликими, але пишними. Млинцеве борошно — це вже готова борошняна суміш, у складі якої є всі основні інгредієнти: сіль, цукровий пісок, пекарський порошок, суха яєчна суміш, а також сироватка в сухому виді, тому оладки з цього продукту готуються швидко. Представляємо декілька простих і різноманітних за складом інгредієнтів рецептів оладок з млинцевого борошна — домашні, на кефірі, з додаванням манки.
Домашні
Спершу нам знадобляться наступні доступні кожної господарці продукти, які завжди можна знайти в холодильнику.
Оладки із млинцевого борошна, інгредієнти:
- 1 яйце куряче;
- 600 грам пшеничного борошна;
- 50 грамів розпушувача;
- 2 столові ложки харчової соди;
- 1 чайна ложка солі;
- 50 грамів цукру;
- 250 мілілітрів теплого молока;
- 15 грамів вершкового масла.
Готовимо млинцеве борошно.
Для початку необхідно з’єднати наші підготовлені інгредієнти:
- звичайне борошно;
- розпушувач;
- сода;
- сіль;
- цукор ( при бажанні можна замінити цукровою пудрою).
Тісто. Якщо все правильно зробити, тісто вийде за консистенцією приблизно як густа сметана.
З борошняної суміші, вийде приблизно п’ятнадцять млинців.
Рецепт приготування:
- беремо наше млинцеве борошно;
- додаємо яйце, воду й тепле молоко;
- перемішуємо, щоб не було грудочок;
- приєднуємо ложку попередньо розтопленого вершкового масла.
Масло нам потрібно для того, щоб покращити смак блюда й уникнути липкості під час процесу випікання, наявність вершкового масла зробить їх продукт елатичним і не дозволить млинцям розірватися при перекиданні.
Процес випікання:
- беремо трохи тіста й наливаємо його на сковороду;
- одну сторону випікаємо одну хвилину, другу — півхвилини;
- щоб розпізнати момент готовності до перевертання — стежте за пухирцями, які з’являються на поверхні млинця: коли пухирців стане багато — значить настав час перевертати.
Подача до стола. Коли наші млинці готові, їх можна подавати з варенням, джемом, кленовим сиропом, медом, згущеним молоком, сметаною й просто посипавши зверху цукром. А також зробити начинку на вибір: солодкий сир, ягоди, запечений гарбуз або натерте на грубій терці яблуко.
На кефірі
Щоб приготувати страву, нам потрібно:
- 1 склянка кефіру;
- 500 грам млинцевого борошна;
- 2 столові ложки цукру;
- 3 курячих яйця середнього розміру;
- половина склянки рослинної олії.
Рецепт приготування:
- кефір повинен бути теплим (у зимовий час можна заздалегідь витягти кефір з холодильника й покласти його на батарею), можна злегка підігріти його в каструльці на плиті протягом декількох хвилин, постійно помішуючи;
- яйця збити вінчиком до однорідної консистенції й додати їх в кефірну масу;
- цукор з’єднати з рідкою частиною поступово додаючи, добре все перемішати;
- всипати частинами млинцеве борошно;
- усе перемішати до густої однорідності;
- у готове тісто додати рослинну олія, приступаємо до процесу готування наших млинців;
- столовою ложкою викладаємо тісто на попередньо змащену олією розігріту сковороду (при наступних порціях жир можна не додавати, оскільки олія є в тісті).
Декілька корисних порад:
- готуючи тісто, потрібно стежити за кількістю борошна, тісто повинно мати консистенцію, як густа сметана, якщо тісто більш рідке, потрібно додати борошна, якщо більш рідке — можна додати молоко або кефір;
- додавання в тісто олії є необов’язковим кроком у процесі приготування млинців, можна змащувати сковороду при кожному випіканні, однак млинці тоді можуть бути жирними;
- змащувати сковороду олією можна силіконовим кулінарним пензликом, це дозволить зменшити кількість олії і страва буде менш калорійною.
З манки й млинцевого борошна
Наступний нескладний рецепт підійде більше для дитячої аудиторії. З манкою оладки часто готують в Центральній Росії.
Інгредієнти:
- 300 мілілітрів кефіру кімнатної температури;
- 3 столових ложки манної крупи;
- 2 столові ложки млинцевого борошна;
- 1 чайна ложка харчової соди;
- 3 – 4 чайних ложок цукру:
- 2 невеликих яйця;
- 1 столова ложка рафінованої рослинної олії;
- кількість солі — на око, для смаку.
Приготування:
- у глибокій ємності яйця добре збиваємо із цукром до повного розчинення;
- додаємо сіль, кефір і соду (вона загаситься безпосередньо в самому кефірі, без необхідності використовувати оцет);
- потім треба додати манку, просіяне борошно, рослинну олію, перемішуємо.
Жаримо по одній хвилині з кожного боку.