Лляні оладки

Оригінальні оладки темного кольору можна зробити із лляного борошна, вони по зовнішньому вигляду схожі на шоколадні. Страва багата на мікроелементи й клітковину, має оригінальний смак.

Дієтичні

Інгредієнти

Щоб приготувати оладки із лляного борошна, підготуйте:

  • 1 яйце
  • 1 склянка лляного борошна (160 грамів)
  • чверть склянки пшеничного борошна
  • 1/2 літра кислого молока
  • 1 столова ложка рослинної олії для тіста
  • 1 столова ложка рослинної олії для випіканя
  • 1 столова ложка цукру
  • щіпка солі.

Зерно

Приготування

Готуємо:

  • в одне яйце додаємо цукор, сіль, рослинну олію, перемішуємо
  • додаємо кисле молоко, знову мішаємо
  • сиплемо пшеничне борошно, замішуємо рідке тісто
  • додаємо лляне борошно, перемішуємо до густого тіста

Жаримо на рослинній олії.

Це цікаво

Льон у нас асоціюється з міцним і корисним одягом. Але також із цієї рослини роблять борошно й олію. Борошно з льону не так популярне, як із пшениці, оскільки воно є продуктом, який в основному використовують при різних дієтах. Але його можна використовувати й просто так, заміняючи пшеничну або ж додаючи в продукт, який ми готуємо, суміш лляного і пшеничного борошна. З борошна також роблять лицьові маски в косметології, використовують у дієтичному харчуванні, яке спрямовано на схуднення.

Вирощування

Потрібно відрізняти перемелене насіння й борошно, адже льон — це не пшениця, у зернах біля половини від об’єму становить лляна олія. Якщо насіння перемолоти в домашніх умовах, таке борошно буде жирним й не може зберігатися довго. Борошно з магазину знежирене, його можна застосовувати у випічці й воно призначене для тривалого зберігання.

Користь борошна:

  • калорійність борошна — 270 кілокалорій проти 360 кілокалорій пшеничної, виходить, якщо в страві зробити заміну, воно буде менш ситним,
  • є вітаміни А, Е, групи В, у тому числі фолієва кислота,
  • мікроелементи — калій, цинк, магній і інші,
  • вуглеводи, які містяться в борошні, більш підходять для вживання діабетиками, ніж ті, що в інших злаках,
  • у борошні багато білка,
  • клітковина допомагає в травленні,
  • є жирні кислоти, антиоксиданти.

Випічка із цього борошна темного, шоколадного кольору, але якщо його додати у невеликих кількостях, це борошно буде перешкоджати черствінню хлібо-булочного виробу й не занадто вплине на зовнішній вигляд.

Дієтичний продукт

Вплив на організм:

  • корисно впливає на роботу травної системи, борошно з льону їдять при гастритах, виразках, вживають при дієтах, пов’язаних зі схудненням,
  • селен, що міститься в продукті, перешкоджає розвитку пухлин, тому борошно вживають як дієтичну добавку при лікуванні онкологічних захворювань (однак воно не лікує, це не ліки),
  • магній і калій допомагають працювати серцевому м’язу, тому льон вживають, якщо є загроза серцево-судинних захворювань,
  • борошно допомагає знизити рівень холестерину, тому його використовують для профілактики тромбозу,
  • зміцнюються кровоносні судини — для цього організм використовує наявні у продукті жирні кислоти,
  • борошно вживають діабетики,
  • для схуднення борошно додають у випічку (вона стає менш калорійною), а також вживають у сирому виді, змішуючи з кефіром.

Використання в кулінарії — каші, запіканки, млинці, оладки, випічка, котлетне панірування.

Протипоказання — камені в жовчному міхурі, камені в нирках. Потрібно пам’ятати, що борошно — не ліки, а всього лише дієтична добавка, тому не займайтеся самолікуванням, а використовуйте як корисний для здоров’я продукт.

Ссылка на основную публикацию