Оладки — це завжди ситно та смачно. Для організму дуже корисна клітковина, якою багаті овочі. Кабачок сприяє виведенню з організму холестерину, покращує травлення. В ньому багато вітамінів А, С, мікроелементів. Картопля містить вітаміни В, фолієву кислоту, різноманітні органічны кислоти. Завдяку вмісту цих корисних речовин в організмі нормалізується обмін речовин. Представляємо рецепти картопляно-кабачкових оладок – класичні, пишні, грецькі.
Зміст
Класичні
Для приготування за класичним рецептом потрібні такі продукти:
- 1 куряче яйце
- 1 невеликий кабачок
- 2 картоплини
- 4 столові ложки пшеничного борошна
- щіпка солі
- половина склянки соняшникової олії, щоби посмажити.
Приготувати оладки за класичним рецептом зовсім не складно, ось що потрібно зробити:
- Вимиті і почищені кабачок і картоплини подрібнити в блендері чи на дрібній терці.
- Збити окремо яйце і влити його в подрібнені овочі.
- Додати борошно і посолити, весь час помішуючи.
- Розігріти сковороду. Налити стільки олії, щоби вона вкривала дно. Столовою ложкою викласти тісто. Обжарити на середньому вогні з кожного боку протягом однієї хвилини.
- Для кожної нової порції підливати ще трохи олії.
Знаючи базовий спосіб приготування, у подальшому можна міняти інгредієнти. Можна додавати дрібно нарізану петрушку, базилік, кінзу.
Пишні
Цей рецепт підійде для любителів хрусткої кірочки. Його секрет у додавання кукурудзяного борошна. Потрібні наступні продукти:
- 2 невеликих кабачка
- 2 середнього розміру картоплини
- 1 склянка скислого молока
- половина ріпчастої цибулі
- 1 яйце
- 1 склянка кукурудзяного борошна
- 2 маленьких зубчика часника
- щіпка соди
- сіль і перець за смаком
- соняшникова олія.
Готуємо оладки:
- Натираємо на дрібній терці кабачки и картоплю (можна перемолоти у м’ясорубці).
- Посолити овочі і залишити на 10 хвилин.
- В цей час окремо збити яйце з молоком, додати борошно і соду.
- Обсмажити дрібно нарізану цибулю і часник до золотистого кольору.
- З миски з натертими картоплею і кабачком злити сік.
- З’єднати всі підготовані інгредієнти, поперчити.
- На розігріту сковороду наливаємо трохи олії, викладуємо з тіста невеликі палянички і обжарюємо на несильному вогні, поки вони не стануть рум’яними.
У національній кухні середземноморських країн часто у тісто додають твердий або білий сир (творог).
Грецькі
Інгредієнти:
- 2 молодих кабачка
- 1 картоплина
- 1 цибулина
- 100 — 150 грамів тертого сиру
- 2 яйця
- 200 грамів паніровочних сухарів
- по 1 пучку петрушки та кропу
- декілька листочків м’яти
- щіпка солі та щіпка перцю
- 5 столових ложок соняшникової олії, щоб посмажити.
Цей варіант оладок потрібно готувати так:
- Натерти на терці кабачки та картоплю. Посолити і почекати 10 — 15 хвилин, поки овочі не пустять сік.
- Відкинути овочеву масу на сито, щоби рідина стекла, добре відтиснути.
- Постійно перемішуючи, додати натерту цибулю, дрібно нарізану зелень, паніровочні сухарі, яйця, тертий сир, посолити, поперчити.
- У процесі приготування у мисці з тістом буде з’являтися новий сік. Його потрібно обережно вичерпувати ложкою.
- На розігріту сковороду додати трохи олії. Столовою ложкою формуємо оладки, обжарюємо з двох сторін до золотистого кольору.
- Викласти на решітку або паперові салфетки, щоби вони увібрали лишній жир.