Гарбуз має корисні властивосі. Він виводить воду й сіль із організму, тому його призначають людям, що страждають нефритами й пієлонефритами. Завдяки високому змісту каротину гарбуз рекомендується для людей зі слабким зором, клітковина надає допомогу в переварюванні їжі, із за допомогою заліза підвищується гемоглобін у крові, магній благотворно впливає на посудини. Гарбуз також містить у собі багато органічних кислот і вітамінів. У ньому багато цукру, тому гарбуз не рекомендуються до споживання діабетикам. Печений гарбуз добре впливає на травлення (цей овоч створює живильну для середовище мікрофлори, яка допомагає в травленні), тому його можна їсти при будь-яких дієтах (крім діабетичної). Представляємо рецепти гарбузових дієтичних оладок — класичні, із сиром, курячі, на кефірі, яблучні.
Класичні
Для приготування класичних гарбузових оладок нам потрібні продукти:
- яєць курячих – 2 штуки;
- гарбуза – 500 грамів;
- борошна пшеничної – 5 столових ложок;
- солі – ½ чайної ложки;
- приправи – за смаком (можна використовувати корицю, ваніль, кардамон)
Оладки з гарбуза, приготування:
- Натерти гарбуз на грубій терці.
- З’єднати всі продукти, має вийти щільне тісто.
- Посмажити на сковорідці з двох боків.
- Оладки вживати гарячими або холодними, поливши сметаною.,
Із сиром
Для приготування дієтичних гарбузових оладок із сиром нам потрібні продукти:
- гарбуза – 200 грам;
- сиру знежиреного — 200 грам;
- яєць курячих – 1 штука;
- пшеничного борошна – 4-5 столових ложок;
- солі – ½ чайної ложки;
- цукру – одну столову ложку;
- рослинна олія для випікання.
Приготування:
- Гарбуз – свіжий або відварений – дрібно нашаткувати.
- Гарбузову масу посолити, додати цукру, а потім перетерти із сиром.
- Можна приправити за смаком, використовуючи кардамон, мускатний горіх або корицю (найкраща приправа для цієї страви – кориця).
- За консистенцією тісто буде нагадувати густу сметану.
- Руками, змоченими у воді, формуємо оладки.
- Оладки готовити на сковорідці до рум’яного кольору.
- Вживати страву можна гарячою або холодною зі сметаною, медом, джемом.
Оладки по цьому рецепту можна приготувати, замінивши деякі інгредієнти, і, зменшивши таким чином, калорійність блюда:
- вівсяні пластівці або висівки замінять пшеничне борошно;
- жарити можна буде на сухій сковороді, якщо в тісто налити ложку рослинної олії;
- від цукру можна відмовитися, або замінити його сухофруктами.
Курячі
Для приготування дієтичних гарбузових оладок з куркою нам потрібні продукти:
- куряче філе – 300 грамів;
- пшеничне борошно – 4 столових ложки;
- гарбуз – 500 грамів;
- яйця курячі – 4 штуки;
- цибуля шалот – 1 штука;
- щіпка солі;
- зелень.
Приготування:
- Філе курки відварити в солоній воді зі спеціями (на ваш розсуд – паприкою, кмином, коріандром).
- Відварене м’ясо й лук нарізати дуже дрібно.
- Гарбуз натерти на тертці.
- З’єднати всі інгредієнти.
- Обсмажувати із двох сторін, накривши сковороду кришкою.
- Подавати на стіл зі сметаною й зеленню.
На кефірі
Для готування дієтичних гарбузових оладок на кефірі нам потрібні продукти:
- гарбуза – 400 грамів;
- борошна пшеничному – ¾ склянки;
- яєць курячих – 2 штуки;
- кефіру – 100 милілітрів;
- цукру – 2 столові ложки;
- пакетик ванільного цукру;
- апельсинової цедри – 1 – 2 чайних ложки;
- солі – одну щіпку;
- трохи соняшникової олії.
Готуємо оладки:
- Натерти на дрібній тертці сирий гарбуз.
- Поставити його в мікрохвильовку на 3-4 хвилини для розм’якшення.
- З’єднати яйця, кефір, цукровий пісок, ванілін.
- Отриману суміш збити міксером.
- Додати в збиту масу борошно, сіль, цедру й перемішати.
- З’єднати отримане тісто з гарбузом.
- Розігріти сковороду й викладати на неї тісто.
- Готувати на сковорідці до рум’яного кольору.
- Їсти варенням, медом або сметаною.
Яблучні
Для приготування дієтичних гарбузових оладок з яблуками нам потрібні продукти:
- гарбуза – 300 грамів;
- невелике яблуко – 1 штука;
- борошна пшеничному – 4 столових ложки;
- яєць курячих – 1 штука;
- кориці – ½ чайної ложки
- рослинна олія для того, щоб посмажити.
Оладки з гарбуза з яблуками, приготування:
- Нарізати гарбуз кубиками й запекти в духовці до м’якості.
- Яблуко потрібно очистити й дрібно нашаткувати.
- З гарбуза зробити пюре за допомогою блендера.
- Гарбузову масу посолити, додати в неї борошно, яйце, яблуко й приправити корицею.
- Усі інгредієнти добре перемішати.
- Обсмажити з двох боків до утворення рум’яної скоринки.
- Подавати до столу з варенням, медом або сметаною.