Як приготувати пишні оладки

Пишні рум’яні оладки із хрусткою скоринкою – улюблене блюдо не тільки дорослих, але й дітей. Це блюдо прекрасне підійде для ситного сімейного сніданку. Оладки – це круглі або овальні млинціневеликого розміру. В основі «правильних» оладок – кисле або дріжджове тісто, але також до складу цього блюда вводять багато інших інгредієнтів. Одночасно на сковорідці можна посмажити до 10 оладок. Часто трапляється, що оладки обпадають після випікання або стають схожими на гуму. Чому оладки не виходять пишними? Щоб уникнути того, що ці борошняні вироби будуть твердими, і приготувати смачні оладки, щоб вони добре на сковороді піднімалися й виходили повітряними, потрібно дотримувати деяких правил у процесі приготування.

Випікання

Особливості приготування

Кожна господарка готує оладки по-своєму, але кожна прагне одержати в результаті пишні рум’яні оладки. У приготуванні слід використовувати дріжджове або кисле тісто. Щоб оладки були пишними, у рідкому тісті повинна відбутися реакція бродіння (шумування). Далеко не всі знають, що слід додати в рідку масу дріжджі або соду. Якість борошна також відіграє важливу роль у приготуванні цього блюда.

Для того, щоб правильно приготувати дріжджові оладки, температура повітря у приміщенні повинна бути не нижче 25 градусів. На процес шумування (бродіння) також впливає й густота теіста. Чим рідше тісто, тем швидше пройде процес, і тим краще в результаті піднімаються готові вироби.

Для оладок можна використовувати кефір або кисляк (простокваша). Легкість бездріжджовому тісту в цьому випадку додасть сода. Виділення вуглекислого газу при взаємодії соди з кислим середовищем викликає пористість млинчиків, повітря допомагає їм піднятися, і палянички не обпадають. Соду можна гасити не тільки оцтом, але й окропом (киплячою водою) з розрахунку: 0,5 чайної ложки соди на 1 літр кисломолочного продукту. Можна не гасити соду, якщо кефір дуже кислий.

Пишні

Як зробити вироби м’якими

Часто трапляється, що господарка робить усі згідно з рецептом, але оладки чомусь не виходять пишними, а стають «гумовими» і плоскими.

Щоб цього не трапилося важливо враховувати наступні моменти:

  1. Не варто довго збивати тісто. Слід акуратно розмішати його до однорідної консистенції й залишити на 10-15 хвилин у спокої. Коли на поверхні з’являться пухирці – настав час приступати до приготування, у результаті виходить м’який оладок.
  2. Не слід додавати велику кількість яєць. Зловживання цим інгредієнтом спричинить «гумовість» оладок.
  3. Важливо додати в рідку масу оптимальну кількість соди або дріжджів. Тісто від цих інгредієнтів, звичайно, піднімається, однак, не слід переборщувати, інакше смак цих інгредієнтів буде дуже сильно відчуватися в оладках.
  4. Консистенція тіста не повинна бути занадто густою. Густу оладкову масу слід розбавити кисломолочними продуктами.

Щоб рівномірно пропікалися

Тісто на оладки не повинне бути занадто рідким, інакше воно не підніметься, а коржі залишаться сирими усередині. Однак воно не повинне бути надмірно густим. Оптимальна консистенція — як у жирної сметани (тісто повинно повільно сповзати з ложки). Найкраще для випікання оладок підходить чавунна сковорода, яка в наш час стала рідкістю. Якщо немає чавунної сковорідки, можна будь-яку, з товстим дном. Товсте днище потрібно для того, щоб посудина добре тримала тепло, оскільки, вливаючи холодне тісто, ми знижуємо і температуру сковорідки. Товсте днище допомагає мінімізувати різницю температур до наливання тіста і одразу після загрузки оладкової суміші.

Процес приготування:

  • добре прогріти суху сковорідку (але так, щоб вона не пригоріла) і налити в неї трохи олії;
  • вогонь довести до максимуму, щоб загартувати (прокалити) олію, однак важливо олію не перегріти, інакше кулінарний виріб буде гірчити;
  • набрати тісто в велику ложку й акуратно викласти його на сковорідку, залишивши трохи місця між млинцями, потім зменшуємо вогонь, щоб млинці випікалися рівномірно і не пригоріли;
  • знизу виріб повинен присмажитися, а зверху з’являються пухирці, перевертаємо корж на інший бік;
  • досмажуємо оладки під кришкою протягом двох хвилин;
  • готові оладки викладають на тарілку в один шар, якщо складати їх гіркою (один на одний), вони обпадуть.

Якщо дотримувати всіх наведених вище порад по приготуванню, оладки вийдуть дуже смачними й повітряними.

Ссылка на основную публикацию