Представляємо рецепти оладок без олії – на кисляку (скисле молоко), кефірні, кабачкові, картопляні, ванільні.
Зміст
На кисляку
Оладки без олії на кисляку (скисле молоко). Інгредієнти:
- 1склянка кисляку
- 160 грамів борошна
- 1 яйце
- 2 столові ложки горячої води (окріп, відразу після закипання)
- половина чайної ложки солі
- 2 чайні ложки цукру
- половина чайної ложки соди.
Приготування:
- Змішуємо кисляк, яйце, сіль, цукор, перемішуємо, поки цукор не розчиниться.
- Додаємо до кисляка борошно, перемішуємо, комки розтираємо ложкою.
- Змішуємо соду і дві столові ложки окропу, виливаємо в тісто, перемішуємо. Сода вступає в реакцію з кисляком, починають виділятися пухирці вуглекислого газу, який робить оладки м’якими.
Жаримо з двох сторін на сковороді з антипригарним покриттям.
Кефірні
Оладки на кефірі. Інгредієнти:
- півтори склянки кефіру
- щіпка солі
- 3 столові ложки цукру
- 1 чайна ложка соди
- півтори склянки борошна
- 2 яйця.
Готуємо оладки на кефірі:
- Змішуємо кефір, яйця, цукор, соду, борошно, сіль.
- Жаримо на сковороді з двох сторін.
Кабачкові
Інгредієнти:
- 1 кілограм кабачків (стільки важить середній кабачок)
- 3 яйця
- 1 ріпчаста цибулина
- 1 морквина
- 1 помідор
- 1 зубчик часника
- щіпка солі
- щіпка перцю.
Приготування:
- Чистимо кабачок від шкірки та серцевини, натираємо на крупній терці, солимо і залишаємо на півгодини.
- Віджимаємо кабачок, зливаємо сік.
- Очищуємо морквину, натираємо на крупній терці.
- Дрібно нарізаємо цибулю, часник, помідор. Часник можна подрібнити на часникодавці.
- Змішуємо всі інгредієнти в широкій мисці або в каструлі, солимо, перчимо, перемішуємо.
- Розігріваємо духовку до 200 градусів.
- Застелямо деко (протвень) пергаментним папером або фольгою.
- З допомогою столової ложки викладаємо на деко невеликі млинці.
- Випікаємо протягом 25 хвилин.
Подаємо зі сметаною.
Картопляні
Інгредієнти:
- 500 грамів молодого кабачка
- 1 яйце
- 1 ріпчаста цибулина
- 1 морквина
- 100 грамів картоплі
- щіпка соди
- щіпка солі
- щіпка чорного меленого перцю.
Приготування:
- Кабачок, морквину, картоплю миємо, чистимо, натираємо на крупній терці, залишаємо на 20 хвилин, віджимаємо і зливаємо сік.
- Чистимо цибулину, дрібно нарізаємо і додаємо до натертих кабачків.
- Додаємо яйце, соду, перемішуємо.
Жаримо на сковорідці з антипригарним покриттям. Одну сторону жаримо протягом 5 хвилин без кришки, іншу – три хвилини під кришкою.
Ванільні
Оладки на кефірі з додаванням ванільного цукру. Інгредієнти:
- 1 склянка борошна
- півтори склянки кефіру або кисляка (скислого молока)
- 3 яйця
- 2 столові ложки цукру
- 1 пакетик ванільного цукру
- 1 пакетик порошку для печива (розпушувач)
- щіпка солі.
Готуємо ванільні оладки на кефірі:
- Розділяємо яєчні жовтки і білки.
- Додаємо до жовтків одну столову ложку цукру, солимо, збиваємо.
- Додаємо до жовтків ванільний цукор.
- Виливаємо до жовтків кефір.
- Додаємо борошно, розпушувач, перемішуємо.
- Додаємо до білків столову ложку цукру, збиваємо.
- Акуратно перемішуємо білки з тістом, білки не повинні втратити свою повітряну структуру.
Жаримо оладки на кефірі на антипригарній сковороді під кришкою протягом 5 хвилин з одного боку, з іншого боку потрібно жарити три хвилини. З цими солодкими оладками можна подавати мед, варення, згущене молоко.