Рецепт млинців з яловичим серцем

Страви із серцем готують рідко, вони можуть вважатися делікатесом, хоч цей продукт коштує дешевше звичайного м’ясного філе. З яловичого серця можна приготувати смачну й поживну начинку для млинців. Оскільки такі млинці готуються досить довго, вони підійдуть для ситного обіду, оригінальної вечері або навіть для святкового столу як холодна або тепла м’ясна страва.

Присмажені

Інгредієнти

Щоб приготувати тісто, нам потрібно:

  • 2 яйця
  • 1 літра молока
  • половина чайної ложки цукру
  • щіпка солі
  • 2 склянки борошна з гіркою
  • 1 столова ложка рослинної олії.

Щоб приготувати начинку, нам потрібно:

  • 0,5 кілограма яловичого серця
  • 1 ріпчаста цибуля середніх розмірів
  • 1 столова ложка рослинної олії.

Білкові

Приготування

Млинці із яловичим серцем — рецепт.

Готуємо начинку:

  1. Добре миємо серце, видаляємо все, що не стосується м’яса — плівку, жилки, сало.
  2. Нарізаємо маленькими шматками.
  3. Ставимо в невелику каструлю, наливаємо води так, щоб вона накривала м’ясні шматочки й ставимо на вогонь. Після того, як вода закипить, серце потрібно варити ще одну годину.
  4. Після того, як серцеве м’ясо звариться, його потрібно остудити при кімнатній температурі.
  5. Ріпчасту цибулю розмелюємо на м’ясорубці. Якщо є зелені цибулеві листочки, їх теж можна подрібнити разом з ріпчастою цибулею.
  6. Із серця робимо фарш, перемелюючи на м’ясорубці.
  7. Жаримо подрібнену цибулю на сковорідці, додавши трохи рослинної олії.
  8. Коли цибуля стане золотистою, додаємо серцевий фарш, солимо, перчимо, перемішуючи, тушкуємо біля п’яти хвилин.

Протеїнові

Готуємо млинці

  1. У мисці змішуємо два яйця, сіль, цукор, половину столової ложки соняшникової олії, добре перемішуємо.
  2. Додаємо молоко й знову мішаємо.
  3. Всипаємо півтори склянки борошна, знову мішаємо.
  4. Дивимося на тісто — якщо воно занадто рідке, доводимо, борошном, що залишилося, до стану сметани середньої густоти (півсклянки борошна в нас залишається на запас саме для поліпшення консистенції тіста).

Розігріваємо близько двох хвилин сковороду, змащуємо поверхню сковорідки тонким шаром рослинної олії й розподіляємо тісто по днищу. Випікаємо одну хвилину на одній стороні й півхвилини — на іншій. У готові млинці загортаємо начинку. Готові млинці можна присмажити на олії — відразу або коли потрібно розігріти (млинці можна якийсь час потримати в холодильнику).

Це цікаво

Серце — як і язик, печінка — це субпродукти. Хоч це субпродукти й першого ступеня, але все-таки вважаються доповненням до м’яса. Ціна серця відносно яловичини у два рази менша, але по якості — це фактично та ж яловичина. Оскільки яловиче м’ясо вважається одним із найкорисніших за рахунок наявності невеликої кількості жиру, то й коров’яче серце є настільки ж корисним. Так що це фактично недооцінений продукт, який вигідний як за ціною, так і за смаковими властивостями.

Вага серцевого м’яза становить до двох кілограмів. Це не чисте м’ясо — та частина, яка потовщена, має шар жиру, на якому може бути трохи кров’яних згустків. Звичайно, при приготуванні жир і кров потрібно видалити.

Щоб купити свіжий продукт, потрібно слідкувати за тим, щоб серце було пружним, після натиснення пальцем ямка на поверхні повинна зникати. Не повинно бути неприємного запаху, поверхневих плям, м’язових розривів.

Серце вважається низькокалорійним дієтичним продуктом. У ньому є багато вітамінів, але мало вуглеводів і жиру. Увесь жир, якщо він є, легко видалити, тому що він в основному збирається в одному місці — у потовщеній частині. Оскільки в живому продукті багато крові, то у м’ясі є багато заліза, так що серцевою дієтою лікують анемію ( як доповнення до лікування, це ж не ліки).

З начинкою

Калорійність — близько ста кілокалорій на 100 грамів відвареного продукту. Є вітаміни А, В, С, Е, Н, РР, різні корисні мікроелементи, серед яких найбільша концентрація заліза, магнію, калію, фосфору. Основна корисна речовина — не різні метали, а звичайний білок, або протеїн, як зараз модно говорити, особливо в спортивному середовищі. Серце можна вживати практично при будь-яких хворобах (тому воно дієтичне) кілька разів на тиждень (постійно й без перерв м’ясо вживати шкідливо). Особливо воно корисне при фізичних навантаженнях організмам, що ростуть, наприклад дітям, а також для підтримки сил, наприклад при хворобі.

Шкідливі властивості:

  1. Пуринові основи можуть погано відобразитися на обміні речовин, через пуринові основи може накопичуватися сечова кислота, хоча ці властивості стосується будь-якого м’яса взагалі. Негативні наслідки надлишку м’ясних продуктів — проникність капілярів порушується, може розвинутися подагра, остеохондроз.
  2. Занадто багато білка — це навантаження для нирок. Оскільки для переробки білка використовується кальцій, при його нестачі цей мікроелемент може вимиватися з костей (або недостатньо постачатися костям), що робить їх слабкими.
  3. Надлишок холестерину, який є в серцевому м’язі може шкодити гіпертонікам, сердечникам, у тому числі й людям похилого віку, які часто мають ослаблену серцево-судинну систему.

Так що навіть корисних продуктів повинне бути в міру. Харчування повинно бути збалансованим — м’ясо, риба, овочі, фрукти, вітаміни повинні бути присутніми у розумних пропорціях.

Ссылка на основную публикацию