Якщо в млинці не загортати начинку, а випікати разом з нею, страва називається млинці з яблучним припіком — рецепт такої страви дуже простий. Як правило, тісто роблять звичайне, а начинку ставлять на сковороду, змащену олією, і заливають зверху млинцевою сумішшю. Інгредієнти для припіку потрібно дрібно нарізати, і, оскільки млинці готуються швидко, продукти повинні встигнути прожаритися.
Інгредієнти
Для млинців з припіком можна взяти будь-які продукти — гриби, ковбасу, але ми сьогодні будемо готувати своєрідний десерт. Нам потрібно:
- 3 крупних яблука
- 2 склянки борошна (без гірки)
- 1 літр молока
- 4 яйця
- половина чайної ложки солі
- півтори столових ложки цукру
- 4 столових ложки соняшникової олії
- пакетик ванільного цукру.
Приготування
Рецепт млинців з яблуками, приготування:
- У глибокій мисці потрібнл змішати одну склянку теплого молока, яйця, цукор, ванільний цукор, посолити. Збити вилкою або міксером.
- Борошно ввести маленькими порціями в яєчно-молочну суміш, при перемішуванні розбивайте грудочки. Дрібні грудочки можна залишити, вони добре прожарюються і не впливають ні на зовнішній вигляд млинців, ні на смак.
- Додайте в тісто соняшникову олію, знову перемішайте.
- Влийте решту молока. Перед випіканням млинцеву суміш краще залишити на півгодини, після такого настоювання млинці повинні стати м’якими (завдяки різноманітним процесам — борошно вбирає вологу, тісто стає більш однорідним).
- Змащуємо сковороду олією і нагріваємо її на середньому вогні.
- Натираємо на крупній терці яблука (без шкірки). Можна також нарізати кружальцями, соломкою, але чим більше будуть шматочки «припіку», тим важче їх буде пізніше згорнути.
- Щоб яблука не темніли при контакті з повітрям, їх потрібно або натирати (або нарізати) поступово, порція за порцією, або збризнути лимонним соком.
- Викладіть яблука на сковороду, бажано в один шар, щоб вони добре прогрілися у процесі приготування млинців.
- Налийте на яблука млинцеве тісто так, щоб воно повністю накрило «припік».
- Випікайте на одному боці одну хвилину, на іншому — 30 секунд.
Замість яблук як «припік» можна використовувати ковбасу, твердий сир, а також інші інгредієнти.
Користь
Яблука у таких млинцях виходять запеченими, особливо якщо їх перед випіканням млинців (перед тим, як наливати тісто) одну хвилину потримати на розпеченій сковороді. Користь печених яблук:
- використовуються у дієтах, а також в легкому (низькокалорійному чи продуктами, що легко засвоюються) харчуванні, коли травній системі потрібно дати відпочити;
- яблука при термічній обробці втрачають частину своїх корисних властивостей, але у випадках із млинцями їх можна нагрівати протягом нетривалого часу, тим більше, що млинці випікаються швидко;
- три запечені яблука (у тому числі у складі млинцевого «припіку», а також дві склянки яблучного соку, дають організму одержує добову дозу вітамінів Е, G, фоліевої кислоти, а також значну частину добової дози вітаміну В;
- у шкірці яблук є волокна, які допомагають організму виводити холестерин;
- якщо яблука кислі, вони можуть підняти кислотність, якщо солодкі — їх можна вживати при підвищеній кислотності (у невеликих кількостях), але не бажано при цукровому діабеті;
- печені яблука добре засвоюються, тому їх їдять після хірургічного втручання, коли організму потрібні калорії, а сили потрібно берегти.
Кілька слів про протипоказання при вживанні печених яблук — клітковина шкірки може нашкодити людям, які схильні до колітів. Шкірку не бажане вживати людям, у яких є проблеми із травленням. Обережно потрібно їсти яблука людям, які хворіють на виразку, а також гастрит.