Кріп — дуже корисна рослина. Його головне призначення — бути духмяною приправою, яка робить смачнішою будь-яку страву, в тому числі і сирні млинці. Ефірні масла кропу наповнюють літнім запахом всю кімнату. Приготувати такий делікатес просто — випікаємо млинці і додаємо начинку, яка готується простим перемішуванням декількох інгредієнтів.
Інгредиенти
Продукти:
- соняшникова олія — 100 грамів (півсклянки)
- пшеничне борошно — 4 столових ложки
- цукор — одна чайна ложка
- твердий сир — 300 грамів
- 4 яйця
- 1 літра молока
- 1 чайна ложка соди, потрібно погасити оцтом, або взяти чайну ложку магазинного розпушувача
- щіпка солі
- щіпка перця
- десять гілочок кропу
- декілька зубчиків часника.
Приготування
Щоб приготувати млинці з сиром і кропом, потрібно по рецепту здійснити декілька простих кроків:
- Додайте в яйця сіль, цукор і рівномірно, але не надто сильно і короткочасно (не дуже довго) збийте вінчиком або міксером.
- Додайте молоко і поступово всипайте борошно, постійно перемішуючи, щоб не утворилися грудки. Потім перемішайте міксером.
- Дрібно поріжте кріп і натріть на терці з маленькими отворами сир, додайте ці інгредієнти в тісто. За бажанням можна додати щіпку перцю і дрібно порізаний часник (часник можна видавити на часникодавці).
- Додати 2/3 соняшникової олії і трохи збити вінчиком, перемішуючи, додати розпушувач.
- Розігріти на сковороді решта олії і влити млинцеве тісто, піджарити млинці з одного боку до золотавого кольору, з іншого випікати десять секунд.
Такі млинці подаються зі сметаною або з вершками, але з них також можна зробити млинці з м’ясною та іншими соленими начинками.
Користь і шкода
Корисні речовини в 100 грамах кропу (енергетична цінність – 38 кілокалорій), два з половиною грама білків, півграма жирів і шість грамів вуглеводів. Офіційна назва цієї рослини — городній або пахучий кріп, у далеких південних азіатських країнах це звичайна дика рослина, яка здавна вважалася важливою пряністю.
Склад:
- органічні речовини — вітамін С, нікотинова й фолієва кислота, каротин, флавоноїды;
- мікроелементи — фосфор, кальцій, калій, залізо;
- ефірні масла становлять близько шостої частини від загальної ваги, до їхнього складу входять різні органічні кислоти; ефірне масло в чистому виді має кминний запах, який і надає кропу пряних властивостей.
Завдяки своєму складу, кріп має наступні корисні властивості:
- знижує артеріальний тиск;
- добре впливає на серце, що, у свою чергу, позитивно позначається й на судинах;
- допомагає шлунково-кишковому тракту справлятися з навантаженнями, також підвищує апетит;
- завдяки ефірним оліям полегшує протікання хвороб сечостатевої системи, має сечогінну дія, а також полегшує відтік жовчі;
- матері, що годують, за допомогою кропу збільшують лактацію (але потрібно дивитися, щоб у дитини не було алергії);
- уживання кропу допомагає заспокоїться й заснути.
Кріп відноситься до дієтичних продуктів, його застосовують у ході лікування різних захворювань — ожиріння, гепатити, гастрит, здуття кишечника. Кріп можна додавати в усі солоні блюда, у тому числі й млинці із кропом.