Якщо захочеться приготувати млинці, забруднивши якнайменше посуду, скористайтеся незвичайним способом – зробіть млинці в пляшці: міксер, миска й ополоник, яким наливається тісто на сковорідку, залишаться чистими, а пластикову пляшечку по закінченню приготування ми просто викинемо. Варіантів тесту для млинців у пляшці багато, рецепти підійдуть будь-які: у пластиковій пляшці його можна робити й пісним на воді, і для найніжніших млинців на кефірі, і для тонких млинчиків, які ідеальні для фарширування, на молоці. Позитивний момент полягає ще й у тому, що в ньому точно не буде грудочок, навіть якщо в господарки немає міксера. Нагодувати сім’ю млинцями легко можна й на дачі, де часто немає всього арсеналу міського посуду, а є тільки електроплитка й сковорідка, а діти з ароматними млинцями на свіжому повітрі із задоволенням з’їдять корисну городину і зелень із городу, які іноді їх важко змусити їсти.
Загальні правила приготування
Пластмасову пляшку від газування або мінералки треба чисто вимити й дати їй висохнути зсередини. Буде потрібна лійка для полегшення завдання закладки інгредієнтів.
Тісто краще робити рідким, щоб воно легко лилося з горлечка. Щоб воно не прилипло до стінок і вийшло без грудок, спочатку слід закладати сухі складові. У будь-який рецепт можна додавати небагато солі.
Після закладки всіх інгредієнтів спершу закривають кришечкою й енергійно струшують до утворення однорідної маси.
Виливати на розпечену сковороду, змазану жиром, потрібними порціями прямо з горла пляшки.
Щоб спекти ошатні ажурні млинці, треба наливати тісто на сковороду із пляшки, закритою кришечкою, у якій зроблений отвір, і струмком «малювати» будь-які візерунки.
Млинцеве тісто пряме в пляшці зберігається в холодильнику добу – воно не займе стільки місця, скільки в мисці або каструльці, і пекти свіжі гарячі млинчики потрібними порціями можна в міру необхідності. Перед черговим приготуванням ємність, вийняту з холодильника, струшувати.
Класичні
Класичне молочне тісто для млинців у пляшці готується за допомогою продуктів:
- 600 мілітірів молока;
- 150 грамів пшеничного борошна;
- 2 курячих яйця;
- 2 столових ложки цукрового піску;
- 1 столова ложка рослинної олії;
- щіпка соди.
Для приготування млинців у пляшці рецепт вимагає наступних простих кроків. За допомогою лійки засипати в чисту, суху пляшку борошно, соду й цукровий пісок, добре струснути, щоб продукти змішалися. Потім вбити яйця й влити масло й молоко, ретельно збовтати. Випікати можна й без масла, тому що воно є в складі млинцевій суміші: прилипати до сковороди не повинне.
Млинці вийдуть тонкими, із щільною еластичною текстурою, тому ідеальні для фарширування червоною рибою, печінкою, м’ясним фарше, обсмаженим з ріпчастою цибулею, з конфітюром і солодким і солоним сиром.
Кефірні
Млинці в пляшці на основі кефіру, інгредієнти:
- 0,5 літра кефіру (можна взяти як свіжий, так і злегка підкисший – млинець буде ще пишніший);
- 250 грамів пшеничного борошна;
- 1 куряче яйце;
- 3 столових ложки рослинної олії;
- 2 столових ложки цукру;
- 1 чайна ложечка без верху соди.
Помістити в пляшку борошно, соду й цукровий пісок, струснути, щоб сухі інгредієнти змішалися. Слідом влити злегка підігрітий кефір – не гарячий, близько 40 градусів, щоб він від високої температури не згорнувся сам, і в ньому не згорнулося сире яйце, це можна зробити в мікрохвильовці. Відправити в суміш масло, вбити яйце. Усе збовтати. Дати постояти 15 хвилин – відбудеться реакція теплого кефіру й соди. Ще раз збовтати й смажити.
Млинці на кефірі виходять рум’яними, товстенькими, м’якими, крупнопористыми, тануть у роті – це справжні ласощі. Будуть особливо смачні, якщо жарити на суміші рослинного й вершкового масла. Гарні із солодким згущеним молоком, варенням, медом і свіжими ягодами.
Пісні на воді
Пісні млинці в пляшці на воді, нам потрібні продукти:
- 600 мол води;
- 400 г борошна;
- 2 курячих яйця;
- 3 столових ложки рослинної олії;
- 1 столова ложка цукрового піску;
- 1 чайна ложечка без верху соди.
У пляшку засипати борошно, соду й цукровий пісок, струснути, щоб інгредієнти змішалися. Убити яйця, влити масло й воду, ретельно збовтати. Випікати на рослинній олії.
Млинці вийдуть тонкими. Будуть набагато цікавіші на смак, якщо замість пшеничного борошна побрати житню, лляну, гречану, а масло в тісто не соняшникове, а ароматне гірчичне або, що має яскравий смак маслинове першого віджиму. Можна вживати як самостійне блюдо, а також – з натуральним медом: липовим, квітковим. До млинців з житнього борошна влітку можна подати яблучне варення.
Десертні
Десертні фігурні млинці в пляшці, інгредієнти:
- 600 мол жирного молока;
- 350 г пшеничного борошна;
- 2 столових ложки крохмалю;
- 2 курячих яйця;
- 2 столових ложки рослинної олії;
- 3 столових ложки цукрового піску.
Усипати в пляшку борошно, крохмаль і цукровий пісок, струснути, щоб інгредієнти змішалися. Убити яйця, влити молоко, додати масло. Суміш добре збовтати.
У кришечці пляшки зробити отвір діаметром 3-5 мм, щоб струмок добре лився, і нею можна було малювати на сковороді візерунки. Пекти на розпеченій сковороді, змазаної рослинною олією: заздалегідь продумайте візерунок, тісто треба наливати швидко, щоб воно рівномірно пропеклося.
Ажурні млинці – це гарний делікатес, їх можна прикрасити завитками натертого на великій тертці шоколаду, присипати цукровою пудрою з корицею – вийдуть апетитні запашні сніжинки.
Зекономивши час на миття посуду, втілюйте кулінарний талант в експериментах з тістом і сервіровкою – і запрошуйте на млинці друзів.