Рецепт млинцевого тіста

Млинці та оладки — ці страви завжди вважалися характерною особливістю української та російської кухні. Якщо зібрати всі можливі рецепти, за якими можна приготувати тісто для млинців, вийде об’ємна кулінарна книга. Сучасним господиням, не зважаючи на наявність побутової техніки та спрощення ведення господарства в цілому, не захочеться тратити багато часу на заміс тіста для млинців. Деякі вирішують питання кардинально — млинці для них випікає найближча кулінарія. Але більшість віддає перевагу домашньому готуванню — це смачно, швидко та недорого. Тому як основу візьмемо класичний рецепт і розповімо, як легко замішати тісто для млинців, а також змінювати і підганяти його за своїм смаком.

Інгредієнти

Особливості

Наші прабабусі готували смачні ласощі з найпростіших продуктів, які завжди були в господарстві. Борошно і вода — ось такий найпростіший рецепт використовували у важкі для сам’ї часи, а коли з продуктами труднощів не було, використовували яйця, молоко, кисляк (скисше молоко, простокваша), вершкове масло, робили різноманітні начинки.

Молочні

Склад рецепта тесту для млинців, яким користувалися в давнину, можна назвати універсальним, у ньому можна міняти інгредієнти на свій розсуд, а результат однаково вийде хорошим. Якщо буде можливість, спробуйте роздобути для приготування справжні сільські продукти, різниця в смаку буде відчуватися з першого млинця (особливо, якщо натуральне молоко). Якщо такої можливості немає, звичайні продукти із супермаркету теж цілком годяться для готування тіста для млинців.

Інгредієнти

Для того, щоб замістити тісто для майбутніх ніжних, рум’яних і смачних млинців, потрібно взяти:

  • борошно – 2 повних склянки;
  • яйця – 3 штучки;
  • свіже коров’яче молоко – 2 склянки;
  • сіль, цукор і рослинуа олію — за смаком.

По тому, які інгредієнти й у якій кількості входять до складу тіста вже видно, що рецепт припускає різні варіанти. Саме за рахунок заміни одних продуктів іншими, а також за рахунок зміни пропорцій і досягається величезна різноманітність можливих смаків.

Приготування

  1. Сіль, цукор і масло – це найпростіші продукти, коригуючи кількість яких, ми можемо отримати різні варіанти смаку. Для солених і ситних м’ясних начинок у тісто можна додати трохи більше солі, а якщо млинці будуть подаватися із солодкими джемами й фруктовими начинками, то збільшити потрібно кількість цукру. Жир можна використовувати різний – соняшникову, кукурудязну, оливкову олію, вершкове масло.
  2. Борошно для млинців є головним компонентом, від його властивостей  залежить зовнішній вигляд і смак готового продукту. Традиційно прийнято використовувати пшеничне борошно, біле, розсипчасте – вона надає млинцям знайомий з дитинства смак і відмінно підходить для всіх типів домашньої випічки. Дуже цікаві млинці готують на гречаному і кукурудзяному борошні, з використанням борошняних сумішей і грубого помолу. Головною умовою вдалого приготування млинців є обов’язкове просіювання борошна через дрібне сито. Це насичує борошно киснем, а млинці виходять легкі й повітряні.
  3. Що стосується яєць, те цей інгредієнт впливає на щільність консистенції і товщину готової випічки. Для тих, хто любить ажурні млинчики із дрібними дірочками, рекомендується або замішувати тісто без додавання яєць, або зменшити їхню кількість до 1 штуки. Оскільки яйця бувають різні, завжди потрібно відштовхуватися від середнього розміру. Маленьких яєць потрібно взяти в півтора рази більше, дуже великих — в півтора рази менше. Хоча це не так вже й суттєво, млинці можуть вийти хорошими, навіть якщо трохи відхилитися від зазначених у рецепті пропорцій.
  4. Молоко є найцікавим компонентом рецепта. За рахунок заміни цього інгредієнта в складі тіста можна змінювати смак страви. Замість молока можна брати окріп, кефір, кисляк (скисше молоко), мінеральну воду, а також комбінувати ці інгредієнти. Головною умовою хорошого рецепту є співвідношення рідини й борошна 1:1. При правильному співвідношенні тісто виходить у міру в’язким, але не щільним.

Ще однією важливою умовою того, щоб тісто вийшло вдалим — всі інгредієнти повинні бути однієї температури, за винятком того випадку, в тісто додають окріп. Перед тем, як замісити тісто, рекомендується потримати продукти на кухні приблизно 10-15 хвилин.

Приготування

Тепер саме час довідатися, як готувати тісто з тих продуктів, які дбайливо дістали з холодильника.

  1. Потрібно підготувати широку й простору миску достатнього об’єму, у яку помістяться всі інгредієнти з рецепту.
  2. У першу чергу розбиваємо в миску яйця й цукор. Ці компоненти потрібно добре перемішати, оскільки ретельно замішані складники тіста забезпечують йому легкість і м’якість.
  3. Після того, як на поверхні утворюється пишна піна, вливаємо рідину й продовжуємо збивати. Деякі господині для полегшення праці користуються міксером, це цілком виправдано, але хоча б раз спробуйте зробити це вручну (вінчиком), щоб відчути різницю в консистенції тіста. Перевагою ручного способу перед замішуванням за допомогою механічних приладів є більш тривале перемішування, при цьому інгредієнти можуть краще розчинитися у молоці (чи воді, у залежності на чому готувати).
  4. Борошно додається в тісто в останню чергу. Головне ретельно змішати борошно з іншими інгредієнтами, щоб не було грудок. Від того, наскільки ретельно вимішаєте тісто, залежить смак готових млинців, тому поспішати й лінуватися в цьому випадку не варто.
  5. Готове тісто потрібно забрати в тепле місце на 10-15 хвилин, щоб воно «відпочило», тобто щоб усі компоненти стали одним розчином. У цей час, поки тісто відпочиває, можна підготувати начинки й приправи для млинців.
  6. Перед тим, як почати жарити млинці, у тісто додається олія й ще раз ретельно розмішується (бажано ложкою, а не міксером). Це допоможе уникнути прилипания, а також суттєво полегшить процес перекидання на другу сторону при випікані.
  7. За класичним рецептом млинці печуть на сковороді, хоча зараз випікають на електрогрилі, в скороварці, також можна випікати в печі, у духовці. Сковорода найбільше підходить чавунна, вона забезпечує рівномірне нагрівання й добре випікає. Перевертати млинці зручніше широкою дерев’яною лопаткою, хоча можна перевертати і широким ножем.
  8. Для початківців складним моментом є точний розрахунок кількості тіста на кожний млинець. Це досить просто визначити практичним шляхом. Зручніше за все використовувати суповий ополоник. На сковороду наливається приблизно половина стандартного ополоника, а для більш точного розподілу млинцевої суміші потрібно крутити нахиляти сковорідку. Робити це потрібно швидко, оскільки млинцеве тісто швидко густіє й зажарюється. За першим млинцем можна визначити, скільки тіста потрібно наливати, щоб паляничка була потрібного нам розміру і товщини.

Вправність приходить із досвідом, з досвідом приходить розуміння оптимального складу тіста і потрібну кількість інгредієнтів.

На сковорідці

Начинки

Класичний рецепт  – це перевірена часом і не раз випробувана багатьма господинями технологія. Урізноманітити цей простий рецепт за допомогою начинок неважко.

  1. Найпростіше намащувати свіжоспечені млинці згущеним молоком, медом, фруктовими і ягідними джемами, сметаною. Можна просто макати у солений соус чи солодке варення.
  2. Млинці можуть стати основою смачної й ситної вечері, особливо якщо нафарширувати їх м’ясною начинкою, цибулею і яйцями, рисом і рибою, шинкою й сиром. Фаршировані млинці можуть бути й солодкими, наприклад, хорошою начинкою стане сир із фруктами, ягодами або бананова суміш.
  3. Для дітей можна зробити міні-млинці, а також скористатися різними формочками й урізноманітити їхню форму.

Найсмачніші — свіжі, теплі млинці. Якщо вони охололи, їх можна піджарити на сковорідці, або запекти у духовці.

Ссылка на основную публикацию