Рецепт староруських млинців

Млинці. Їх готовили віддавна, уже сотні років вони радують українців, росіян, білорусів простотою приготуванням і чудовим смаком. У стародавні часи приготування млинців було жіночою справою. Розповісти рецепт давньоукраїнських (старороруських) млинців могли один одному кращі подруги, а також спосіб готування передавався від поколінь до покоління, від матері до доньки. Спосіб приготування готування непростий, продуктів потрібно буде чимало. Якщо не боїтеся труднощів, приступайте до випікання смачної традиційної страви.

Традиційні

Що потрібно

До складу млинчиків, приготовлених по стародавньому руському (давньоукраїнському) рецепту, входить 11 інгредієнтів. Староруські млинці — для рецепту потрібні наступні продукти:

  • 0,5 л молочної сироватки – надає тісту еластичність, млинці не рвуться в момент перевертання на сковорідці;
  • 1/4 чайної ложки солі;
  • стільки ж ванільного цукру;
  • 3 яєчних білка;
  • 1 столова ложка смальцю – свинячого сала, розтопленого із сіллю;
  • 1 столова ложка згущеного молока;
  • 1 столова ложка майонезу – краще використовувати домашній;
  • 20 г рослинної олії;
  • 2 склянки пшеничного борошна;
  • 1 чайна ложка соди;
  • 1/3 склянки окропу.

Усі продукти доступні. Згущене молоко надає млинцям солодкий смак. Майонез використовується для збереження країв млинців від висушування при випіканні. Заміс не вимагає багато часу.

Святковий стіл

Приготування

Щоб млинці вийшли смачними, ароматними, ажурними, необхідно дотримуватися певної технології. Ця технологія досить проста навіть для господинь, які не мають достатньо досвіду.

У місткий скляний посуд вилити сироватку. Насипати сіль, ванільний цукор. Розбити в рідину яйця: у тісто йдуть тільки білки, жовтки можна використовувати для інших страв.

Смалець розтопити на сковороді, додати в сироватку. Смалець додає тісту м’якості. Наступний крок – покласти по ложці згущеного молока, майонезу, рослинної олії. До суміші додати просіяне пшеничне борошно.

Харчову соду погасити окропом. У тісті вона потрібна для того, щоб млиці мали невеликі дірочки, вуглекислий газ, який виділяється із соди, надає млинцю м’якості завдяки пористій структурі. Гашену соду покласти в тісто. Починається етап замішування до однорідної консистенції. За давніх часів предки використовували для цих цілей звичайну вилку, вінчик. Господині XXI століття мають у своєму арсеналі функціональні кухонні машини — блендер або міксер.

Спеціальна насадка-вінчик, ручка перемикання швидкостей міксера – основне, що потрібно для одержання однорідної маси. Млинці по цьому рецепту краще приготувати з тесту, збитого вручну, однак можна збивати і міксером або блендером, проте на мінімальній швидкості, оскільки сильно збите тісто може давати після випікання в результаті млинці з твердою структурою. Однорідна маса по консистенції повинна сметану, але не густу, вона повинна вільно розтікатися на сковорідці. Унікальне тісто складається з 11 компонентів, бажано їх всіх використовувати, не забираючи і не змінюючи продукти, вказані у рецепті.

На заключному етапі використовується чавунна сковорода, у якій топився смалець. Невелику кількість тіста рівномірно розлити по дну. Коли поверхня стане матовою (тісто блистить, а готовий млинець — ні), акуратно підважити млинець дерев’яною лопаткою, перевернути. Лицьовою стороною нагору (та, яка жариться в останню чергу) викладати апетитні ласощі на плоске блюдо.

Ідеальний рецепт, технологічний процес дозволяють стопку ажурних (з дірочками) тонких млинців. Подавати зі сметаною, вершковим маслом, варенням, джемом.

Ссылка на основную публикацию