Як вибрати сковороду для млинців

Приготувати смачні тонкі мереживні млинці зможе не кожна господиня. Незважаючи на всю простоту рецепта млинців, ця страва дається не всім. Багато чого залежить не від господині, а від сковороди, яку вона використовує для випікання млинців. Якщо вона обрана вдало, то приготування піде, як по маслу. Сковорідки бувають алюмінієвими, чавунними, з антипригарним покриттям, керамічні, мармурові, електричні, для випікання млинців є млинцеві сковороди.

З низькими бортиками

Правила вибору

Млинцева сковорода повинна бути:

  • с низькими бортиками (не вище 1 сантиметра)
  • товстостінна
  • з рівною поверхнею без ушкоджень
  • с довгою ручкой, яка не нагрівається
  • с діаметром 20-25 сантиметрів.

В основному усі сковорідки для млинців відрізняються одна від одної тільки покриттям. Кожна господиня вибирає сама, з якою млинцевою сковорідкою їй зручніше працювати.

З довгою ручкою

 

Особливості

Чавунна сковорода для млинців довговічна, рівномірно нагрівається, у неї товсті стінки, тому ця сковорода довго тримає тепло,. Завдяки пористій структурі при додаванні олії утворюється плівка, через це легко перевертати млинці. З недоліків можна відзначити те, що чавунна млинцева сковорода важка й вимагає особливого догляду. Перед застосуванням їх необхідно нагріти загартувати – змастити олією та розжарити. Після приготування сковорідку необхідно остудити, вимити з миючим засобом і насухо витерти рушником. Через тривалу присутність вологи чавунний посуд може почати іржавіти.

Алюмінієва млинцева сковорода, на відміну від чавунної, дуже легка. Сковорідки з алюмінію легко деформуються.

Спеціальна млинцева сковорода зручна завдяки антипригарному покриттю, для смаження на ній потрібно додавати трохи олії (зовсім без жиру на тефлоновій сковороді жарити небажано). Але при використанні цих сковорідок необхідно дотримуватися температурного режиму. Їх не можна нагрівати вище, ніж 200 — 220С, при цій температурі тефлон починає виділяти токсини. Часто такі сковорідки роблять із термодатчиком, який міняє колір при сильному перегріві. Також рекомендується для перевертання млинців використовувати дерев’яні або пластикові лопатки, щоб не зашкодити тефлонову поверхню.

Керамічна млинцева сковорода вважається більш безпечною для здоров’я, ніж тефлонова. Кераміка зроблена із природних матеріалів (пісок, камінь і вода) і при сильному нагріванні не виділяє токсичних речовин. Також ці сковорідки мають хороші антипригарні властивості. Перед приготуванням їх необхідно прогріти із невеликою кількістю олії і після цього при приготуванні жир можна не додавати. З мінусів керамічних сковорідок для млинчиків можна виділити дорожнечу й крихкість від різких перепадів температур. Також такий посуд не можна довго тримати немитою, від цього її термін служби може значно скоротитися.

Мармурова млинцева сковорода – це хороша альтернатива керамічній. Вона також безпечна й не виділяє при нагріванні токсини. Покриття виконане з мармурової й гранітної крихти. Це покриття, як і керамічне, утворює антипригарний шар, який дуже стійкий до ушкоджень. Така сковорідка — це хороший варіант для початківців, адже вона не вимагає спеціальної підготовки перед використанням. На таких сковорідках млинцы добре випікаються з невеликою кількістю олії або взагалі без неї. Мармурові сковорідки досить дорогі, але при правильному використанні вони служать довго.

Мідні сковорідки для млинців користуються попитом у професійних кухарів. Мідний посуд вимагає спеціального догляду і дуже дорогий. Для побутового приготування їжі такий посуд ні до чого. У процесі приготування млинців на таку сковорідку завжди необхідно додавати олію. За теплопровідністю мідна сковорідка така сама, як і чавунна, хоча в кілька разів за неї легша.

Усі сковорідки з перерахованих вище матеріалів іноді виготовляють зі знімними ручками. Зроблене це для зручного зберігання. Однак для млинцевої сковороди це не найкращий варіант, для неї рекомендується довга й міцна ручка, адже млинці постійно перевертають під час приготування. Професійні кулінари навіть перевертають млинці підкиданням. Знімна ручка буде тільки заважати й може призвести до травми.

Також на сучасному ринку представлена електрична млинцева сковорода. Вона нагрівається від електрики й має антипригарне покриття. Призначена тільки для випічки млинців. Вона дуже зручна, але коштує недешево.

Особливості випікання

Млинці – улюблена страва в багатьох родинах. Для приготування цієї страви бажано мати особливу сковорідку з низькими бортиками для зручного перекидання. Сковорідка повинна бути з довгою ручкою, адже олія зі сковорідки може почати бризкатися і можна отримати опік. Ручка не повинна бути пластиковою, інакше вона може розплавитися. Сковорідки для млинців в основному всі круглої форми, але є й квадратні. Випікають квадратні млинці в основному для фарширування. Також, якщо в родині є діти, можна придивитися до різних формочок (сердечка, тваринки).

Млинці слід випікати на рослинній олії, або на суміші рослинної олії та вершкового масла. Рослинної олії повинне бути небагато, щоби млинці не вийшли жирними.

Тісто по сковорідці повинне розподілитися рівномірно. Якщо поверхня буде нерівною, із прогинами або ушкодженнями, млинець може бути нерівномірної товщини, у ньому можуть бути отвори.

Ссылка на основную публикацию