Рецепт млинцевого пирога

Млинцеві пироги (торти) є хорошою стравою як для святкового стола, так і смачною і ситною стравою на щодня, наприклад, як варіант хорошої ситної вечері. Таку страву можна доводити до готовності в духовці або в холодильнику. Готують їх із уже спечених тонких млинців, чергуючи їх з начинкою. Представляємо рецепти пирогів із млинців – із грибами й сиром, лазанья із млинців, млинцевий пиріг-піца, млинцевий пиріг «хачапурі», з курагою, варенням і збитими білками.

З кукурудзою

Особливості

Начинка млинцевого пирога може бути різна. Для солоних пирогів як правило використовують рибний або м’ясний фарш із цибулею, гриби, шинку, сир, овочі, паштети.

Пироги із млинців можна приготувати й солодкі. Вони торт і послужать смачним доповненням до десертного столу. Їх можна змащуватисолодким кремом або згущеним молоком, чергуючи із фруктами, шоколадом, цукатами, горіхами, намазувати конфітюром або джемом.

Млинцевий пиріг з начинкою із сиру стане гарною альтернативою запіканці. Тут усе залежить від смакових переваг. Технологія приготування так само не являє собою нічого складного. Готові млинці вкладають у круглу форму для випічки, змащуючи кожен шар улюбленою начинкою. Висота готового пирога звичайно не становить більш як десять сантиметрів. Боки й верхній млинець пирога, який готують на святковий стіл, можна змазати будь-яким соусом, сметаною, або кляром і поміщають у духовку максимум на 10 хвилин. Коли на пирозі з’явилася золотава скоринка – страва готова.

Можна проявити фантазію й робити млинцеві пироги не у вигляді класичного торта круглої форми, а, наприклад, загортати начинку в рулетики, і викладати їх гіркою, шарами, по колу у вигляді равлика або ж розрізаючи готові рулетики із млинців з начинкою на частини та укладати їх вертикально у форму, перемащуючи між собою соусом. Так само млинцеві пироги можна готувати, коли з учорашньої вечері залишилося декілька млинців.

Для запікання пирогів із млинців у духовці знадобиться будь-яка кругла форма для випічки, але все-таки краще використовувати саме форму, яка відкривається, так буде легше виймати готову страву з форми, не зашкодивши його цілісності. Нижче наведено декілька рецептів млинцевих пирогів, які найбільш часто готуються й подобаються дуже багатьом.

З фаршом

Із грибами й сиром

Для приготування цієї страви блюда знадобляться продукти:

Для млинців:

  • 320 грамів борошна
  • 500 мілілітрів молока середньої жирності
  • 2 яйця
  • 150 грамів твердого сиру
  • 1 чайна ложка цукру
  • 0,5 чайної ложки розпушувача для тіста
  • 0,5 чайної ложки солі
  • 60 мілілітрів рослинної олії
  • один пучок кропу.

Для начинки:

  • 600 грамів свіжих печериць
  • 2 штуки ріпчастої цибулі
  • 200 грамів вершкового крем-сиру
  • 50 мілілітрів рослинної олії
  • один пучок петрушки.

Приготування:

  1. Яйця, цукор і сіль змішати й збити віночком. Так само можна використовувати міксер.
  2. До отриманої суміші з яєць додати тепле молоко, борошно й розпушувач для тіста й добре розмішати.
  3. Додати в тісто подрібнену зелень, попередньо натертий на дрібній тертці сир і соняшникову олію. Усе ретельно перемішати й дати настоятися протягом 20 хвилин.
  4. На розігріту, змащену олією сковороду вилити порцію тесту для одного млинця й рівномірно розподілити його по поверхні сковороди. Жарити до золотавого кольору із двох сторін.
  5. Готові млинці складати стопочкою в тарілку.
  6. Вимиті печериці нарізати тонкими пластинками, а цибулю нарізати півкільцями.
  7. На розпечену сковороду налити олію, висипати гриби й жарити їх, періодично помішуючи протягом 10 хвилин.
  8. До грибів додати подрібнену цибулю і жарити, помішуючи доти, поки цибуля не стане напівпрозорою.
  9. На плоску тарілку викласти один млинець і змастити його крем-сиром, а поверх сиру викласти частину грибної начинки, так щоб вона закривала всю поверхню млинця, після чого накрити його наступним млинцем, який теж потрібно змастити крем-сиром.
  10. Після того як усі млинці й начинка зібрано в пиріг, потрібно промастити його боки й верх крем-сиром і посипати рубаною зеленню.
  11. Пиріг повинен постояти й просочитися протягом двох годин. Тоді він стане більш ніжним і буде легко нарізатися.

З грибами

 

Лазанья із млинців

Лазанья, популярна страва італійської кухні. Готується вона з відварених пластин з тіста і начинки. Пластини тіста укладаються одна на одну у форму для запікання й між ними кладуть начинку з фаршу, і овочів, поливаючи соусом з томатів. А в цьому рецепті лазанья буде із млинців – готуємо млинцевий пиріг з фаршем і сиром. Це набагато економніше, ніж приготування справжньої лазаньї, але не менш ситно й смачно. Млинці для приготування цієї страви блюда обов’язково повинні бути несолодкі.

Для приготування лазаньї із млинців знадобляться продукти:

Інгредієнти для млинців:

  • 400 мілілітрів несолодкої газованої води
  • 10 грамів пекарського порошку
  • 120 мілітрів рослинної олії
  • 270 грамів борошна
  • 40 грамів сметани середньої жирності
  • 4 яйця.

Інгредієнти для начинки:

  • 15 штук несолодких млинців
  • 800 грамів м’ясного фаршу
  • 700 грамів томатів
  • 450 грамів сметани середньої жирності
  • 1 штука ріпчастого лука
  • 1 морква
  • 200 грамів твердого сиру
  • 100 мілілітрів рослинної олії
  • 2 чайні ложки солі.

Приготування:

  1. Збити за допомогою блендера або міксера сметану, яйця й рослинну олію.
  2. Борошно змішати з пекарським порошком.
  3. У блендер додати газовану воду й поетапно частинами додавати борошно, збиваючи тісто в блендері після кожної доданої порції борошна. У результаті повинно вийти рідкувате тісто.
  4. Розігріти сковороду й змастити її соняшниковою олією тільки перед випіканням першого млинчика.
  5. Випікати кожнен млинець на сильному вогні по півтори хвилини з кожного боку.
  6. Очистити цибулю і моркву. Цибулю дрібно нарізати, а моркву натерти на тертці. Два інгредієнта змішати й обсмажити на рослинній олії.
  7. У сковороду з цибулею і морквою додати фарш, посолити й тушкувати на невеликому вогні протягом двадцяти хвилин, зрідка помішуючи.
  8. Твердий сир натерти на дрібній тертці, помідори нарізати тонкими пластинками.
  9. Круглу форму, яку можна роз’єднувати, для випічки застелити пергаментом для випічки.
  10. На дно форми викласти три млинці таким чином, щоб на дні форми не було проміжків.
  11. На млинці по всій поверхні рівномірно викласти частину фаршу й змастити зверху сметаною. Поверх сметани викласти помідори в один шар, посипавши їх зверху натертим сиром.
  12. Далі викладати шари млинців і начинки, чергуючи в тому ж порядку, поки форма не заповниться до верху. Верхній шар так само змастити шаром сметани й посипати сиром.
  13. Форму із млинцевим пирогом поставити в розігріту до 200 градусів духовку й випікати протягом 20 хвилин.
  14. Вийняти пиріг з форми для випічки, коли він трохи охолоне й буде теплим.
  15. Пиріг виходить ніжним і дуже ситним. Шматок такого млинцевого пирога цілком може замінити вечерю.

З помідорами

Млинцевий пиріг-піца

Для приготування млинцевого пирога-піци потрібні такі продукти:

Для млинців:

  • 350 мілілітрів сироватки
  • 200 грамів борошна
  • 2 яйця
  • 2 чайні ложки цукру
  • 1 чайна ложка сухих дріжджів
  • 1 столова ложка рослинної олії
  • щіпка солі.

Для начинки:

  • 180 грамів шинки
  • 150 грамів твердого сиру

Для соусу:

  • 500 грамів томатів
  • 1 штука ріпчастої цибулі
  • 1 зубчик часника
  • 1 столова ложка цукру
  • 0,5 чайної ложки солі
  • чорний мелений перець за смаком.

Приготування:

  1. Теплу сироватку змішати із сухими дріжджами, додати 2 столові ложки борошна й 1 чайну ложку цукру. Усе перемішати, накрити рушником і залишити в теплому місці на 15 хвилин.
  2. У глибоку миску розбити яйця, додати до них цукор, сіль, рослинну олію. Усі інгредієнти добре збити.
  3. До опари із сироватки й борошна додати яєчну суміш, і поступово, порціями додаючи борошно, все ретельно перемішати. Готове тісто повинно за консистенцією бути як сметана.
  4. Тісто для млинців накрити сухим рушником і помістити в тепле місце на 1-2 години.
  5. Для випікання млинців добре підійде чавунна сковорода, або будь-яка інша, але щоб вона була з товстим дном. Розігріту сковороду змастити рослинною олією
  6. Порційно наливаючи тісто на сковороду, посмажити млинці із двох боків, щоб вони отримали золотавий колір.
  7. Готові млинці потрібно скласти стопкою на тарілку, накрити кришкою щоб вони не злиплися між собою.
  8. Для приготування соусу очищені від шкірки томати подрібнити за допомогою блендера або м’ясорубки.
  9. Очищену цибулю подрібнити, додати до неї пропущений через прес часник. На розігріту сковороду налити рослинну олію, викласти на неї суміш із цибулі й часнику, обсмажити.
  10. Додати на сковороду до обсмаженої цибулі подрібнені томати, сіль, цукор, чорний мелений перець. Помішуючи, готувати соус на сковороді доти, поки він не загустіє.
  11. Кожен млинець змастити соусом, поверх нього рівномірно розподілити нарізану шинку, зверху посипати тертим сиром і згорнути рулетиком, так щоби шов згорнутого рулетика був внизу. Кілька ложок соусу залишити для змащування форми.
  12. Ножем обрізати краї рулетиків, так щоб вони були рівними й кожен рулетик розрізати на три рівні частини.
  13. На дно круглої форми для випічки вилити, соус, який залишився із томатів, рівномірно розподіливши його по всій поверхні.
  14. Потрібно якомога щільніше один до одного викласти у форму рулетики з начинкою. Посипати їхнім тертим сиром.
  15. У духовку, розігріту до 200 градусів, помістити заповнену форму й випікати протягом 15 хвилин.
  16. Готовий млинцевий пиріг-піцу краще подавати гарячим.

Млинцевий пиріг «Хачапурі».

Для приготування цієї страви потрібні продукти:

Для млинців:

  • 500 мілілітрів молока
  • 1 яйце
  • 1 чайна ложка цукру
  • 2 столові ложки рослинної олії
  • щіпка солі.

Для начинки:

  • 150 мілілітрів молока
  • 2 яйця
  • 200 грамів білого сиру (творогу) середньої жирності
  • 200 грамів твердого сиру
  • 0,5 чайної ложки солі
  • один пучок зелені.

Приготування:

  1. До попередньо підігрітого молока додати яйце, цукор, сіль і добре перемішати вінчиком.
  2. Продовжуючи мішати, поступово додати борошно. У результаті повинне вийти рідкувате тісто без грудочок. У готове тісто додати рослинну олію, перемішати ще раз.
  3. На добре розігріту сковороду порційно наливати тісто, розрівнюючи його по всій поверхні дна сковороди. Млинці жарити з кожного боку до золотавого кольору.
  4. Для начинки розім’яти сир вилкою або протерти через сито. 1/3 твердого сиру натерти на дрібній тертці. Зелень дрібно нарізати.
  5. Змішати сир, твердий сир, зелень. суміш, що вийшов, посолити.
  6. На кожний млинець викласти частину начинки, рівномірно розподіляючи її по всім млинчикові й згорнути кожний млинчик окремим рулетиком.
  7. Дно круглої форми для випічки змазати маслом і посипати манною крупою або панірувальними сухарями.
  8. На дно форми викласти рулетики з начинкою по колу на подобу равлика або спирали.
  9. Для заливання змішати 150 миллилитров молока з яйцями.
  10. твердий сир, Що залишився, натерти на дрібній тертці й додати до суміші молока і яєць, усе перемішати сумішшю, що й вийшов, залити покладені у форму млинчики.
  11. Духовку розігріти до 200 градусів. Помістити в неї форму з пирогом і випікати протягом 30 хвилин. Коли пиріг підрум’яниться, його можна виймати.
  12. Такий пиріг краще подавати теплим, розрізавши на порціонні шматочки.

З курагою, варенням і збитими білками.

Для готування млинчиків по цьому рецепту, бажане брати молоко як можна масніше. Якщо ж такої можливості ні, тоді промащувати вершковим маслом кожний млинчик відразу ж, як тільки він буде знятий зі сковороди.

Для готування цього пирога знадобляться продукти:

Для млинців:

  • 2 склянки теплого молока
  • 3 курячих яйця кімнатної температури
  • 0,5 склянки борошна вищого сорту
  • 3 столових ложки цукру
  • 1,5 їдалень ложки рослинної олії
  • 2 щіпки солі

Для начинки:

  • 70 грам кураги
  • 0,5 склянки абрикосового джему
  • 0,5 склянки цукрової пудри
  • 3 яйця

Готування:

  1. У глибоку миску розбити яйця, додати цукор і сіль. Усі інгредієнти збити віночком до одержання однорідної маси.
  2. До отриманої суміші додати молоко й ще раз збити.
  3. У яєчно-молочну суміш додати порціями просіяне борошно й збити до одержання однорідного тіста. Дати тісту постояти протягом 20 хвилин.
  4. Коли тісто настоялося, додати в нього рослинну олія і добре перемішати.
  5. Жарити млинці на розігрітій сковороді до утворення золотавої скоринки з двох боків кожного млинця.
  6. Кожен млинець, поки він гарячий, змастити тонким шаром вершкового масла, так він буде м’яким і ніжним смак.
  7. Для приготування начинки курагу помити й нарізати дрібними кубиками.
  8. Готові млинці нарізати у вигляді локшини шириною 1,5-2 сантиметра.
  9. Дно форми для випічки вистелити пергаментом, змащеним вершковим маслом.
  10. Викласти млинцеву локшину по всьому дну форми так, щоб між нею не було проміжків і посипати цукровою пудрою.
  11. Поверх локшини викласти рівномірний шар подрібненої кураги й зверху полити абрикосовим джемом.
  12. Чергуючи млинці й начинку в такому порядку, викласти пиріг у декілька шарів.
  13. Відокремити білки від жовтків, розбивши три яйця. До білків додати столову ложку цукрової пудри й збити їхм міксером у густу піну.
  14. Отриманою білковою піною змастити зверху вже зібраний млинцевий пиріг.
  15. Випікати солодкий млинцевий пиріг у духовці, яку потрібно розігріти до 180 градусів протягом 20 хвилин. Коли білкова піна стане золотавого кольору, пиріг можна виймати з духовки.
  16. Щоб готовий пиріг тримав свою форму, потрібно дочекатися його повного остигання, а потім вийняти з форми для випічки й перекласти на тарілку. Перед подачею розрізати на шматочки.

Ссылка на основную публикацию