Рецепт млинців на молочній сироватці

Коли господиня із скислого молока робить сир, у неї залишається сироватка. Її не слід викидати, оскільки на її основі виходять ніжні з кисловато-солодким присмаком млинці. Сироватку можна купити в вмагазині, а також можна приготувати самостійно в домашніх умовах. Для того, щоби приготувати сироватку, потрібна одна літра молока, яке потрібно поставити на одну добу в тепле місце. Для прискорення процесу можна додати трохи сметани, ряженки або кефіру. Потім кисле молоко потрібно 30 хвилин потримати на водяній бані, але так, щоби вода не кипіла, розмішувати не потрібно. Потім суміш потрібно процідити за допомогою дрібного ситечка або марлі, отримаємо сир і молочну сироватку. Млинці на молочній сироватці — простий рецепт.

З малиною

Інгредієнти

Тонкі млинці на сироватці, інгредієнти:

  • сироватка — 1 літра
  • цукор — 4 столові ложки
  • сода харчова — 1 чайна ложка
  • сіль — половину чайної ложки
  • соняшникова олія — 4 столові ложки
  • пшеничне борошно — 500 грамів.

Млинці виходять тонкі, однак в той самий час пишні (м’які), оскільки сода вступає в реакцію з сироваткою і виділяють бульбашки повітря, які роблять випічку м’якою.

З мандаринами

Приготування

Млинці на сироватці — рецепт приготування:

  1. Температура сироватки. Для млинцевого тіста потрібна сироватка кімнатної температури, її можна трохи підігріти, інгредієнти додавати потрібно в теплу основу.
  2. Сироватку краще брати не сильно кислу (молоко не повинно довго киснути), оскільки готові вироби виходять з кислинкою. Молочну сироватку потрібно трохи підігріти, висипати цукор, соду і посолити. Немає необхідності гасити харчову соду оцтом, оскільки соду погасить сироватка, тому суміш може шипіти. Внаслідок реакції виділяються бульбашки повітря, тому млинці виходять тонкі з дірочками.
  3. В суміш розбиваються яйця, потрібно розмішати за допомогою вінчика. Після цього потрібно повільно, невеликими порціями всипати борошно. Після кожної порції муки суміш перемішується вінчиком. Якщо використовуються домашні яйця (або яйця із помаранчевими жовтками), маса буде мати яєчний колір.
  4. Сковороду потрібно розігріти, соняшникову олію потрібно додавати на гарячу сковороду (одну столову ложку олії, і тільки для першого млинця, далі олію додавати не потрібно. Сковорода не повинна бути розпеченою до такої температури, щоби жир задимів.
  5. Перед тим, як тісто випікати, його потрібно ще раз розмішати, щоби олія рівномірно розподілилася по суміші.
  6. Випікати тонкі млинці на сироватці потрібно з двох сторін — одну сторону приблизно 60 секунд, другу — приблизно 30 секунд.

Рецепт млинців на сироватці з яйцями простий, по ньому виходять смачні, ніжні, тонкі і еластичні млинці, в які можна загортати різні начинки.

Корисні поради

Щоби приготувати смачні млинці, можна притримуватися порад:

  1. Сковороду можна змащувати не тільки соняшниковою олією, але і оливковою олією, вершковим маслом, смальцем, також можна натерти дно сковороди шматочком сала, який потрібно нанизати на вилку. Найкраще млинці виходять а суміші рослинної олії та вершкового масла.
  2. Соняшникову олію потрібно наносити рівномірно, краще це зробити з допомогою половинки цибулини, які потрібно нанизати на вилку.
  3. Сковороду краще брати чавунну, вона рівномірно прогрівається, добре тримає тепло, а це важливо, оскільки після кожної порції тіста температура сковороди знижується.
  4. Якщо хочете в млинці поставити начинку, а потім ще раз піджарити на сковороді, випікати млинці можна з одного боку, з цього боку загортати начинку, а піджарювати на сковороді потрібно сторону, яка при випіканні млинців залишилася не піджареною.
  5. Якщо в тісто додати солодкі (наприклад, ізюм) чи солоні (наприклад, кабачки) інгредієнти, виходять млинці «з припіком» — страва, в якій є шматочки різних продуктів.
  6. Готові вироби не висохнуть, якщо їх змащувати вершковим маслом, ставити стопкою і цю стопку накрити кришкою від тортів ниці.
  7. Начинку можна загортати різними способами – рулетик (як українські налисники), конвертик, робити мішечки і зав’язувати їх сиром-косичкою, можна робити стовпчики (якщо нарізати рулетик на шматочки).
  8. Щоби млинці були солодкими і корисними, їх можна зробити без цукру, після приготування можна начинити медом (обережно, на мід може бути алергія).
  9. Найпростіша начинка для солоних млинців – сметана. Краще, щоби вона була домашньою, густою та жирною.
  10. Тісто повинно мати густину вершків або рідкої сметани. Якщо потрібно, щоби тісто було більш рідким, додайте яйце, якщо хочете, щоб тісто було більш густим, додайте трохи борошна.
  11. Щоби вийшли гречані, кукурудзяні млинці, потрібно у пшеничну муку (наполовину) додати гречану або кукурудзяну муку.
  12. Щоби повністю розбити грудочки, скористайтеся міксером. Дрібні грудочки можуть бути, на смак вони не впливають.
  13. Якщо в тісто додати тільки жовтки, а білки збити окремо і додати в тісто безпосередньо перед випіканням, млинці виходять повітряними. Збиті білки потрібно вмішувати в тісто акуратно, щоби вони зберегли свою повітряну структуру (не потрібно збивати міксером).

Ссылка на основную публикацию