Рецепт кисломолочних млинців

Широко розповсюджений рецепт млинців на свіжім молоці або сироватці, а скисле молоко часто використовується тільки для готування оладок, які виходять дуже м’які й з ніжною повітряною консистенцією. Якщо приготувати млинці на кислому молоці, то вони теж будуть легкими, пористими й дуже ніжними. Різні начинки дозволяють створювати велику кількість варіантів. Млинці на кислому молоці виходять тонкими і «мереживними».

Без начинки

Інгредієнти

Для кисломолочних млинців нам потрібно:

  • кисле молоко, 1 літра;
  • яйце, 4-5 штук;
  • цукор (у залежності від того, наскільки буде солодкою начинка), від 50 до 150 грамів;
  • борошно, 300-320 грамів;
  • масло вершкове, 30-50 грамів, або замінити рослинним, 45-60 мілілітрів (в одной столовой ложке 15 миллилитров);
  • чверть чайної ложки солі;
  • ванілін 1 грам, якщо рецепт солодкий, якщо будете використовувати солену начинку, ваніліну не потрібно.

Продукти

Приготування

Спочатку потрібно виставити кисляк (кисле молоко) і яйця з холодильника, і дати їм нагрітися протягом 10-20 хвилин, поки вони не стануть кімнатної температури. За цей час потрібно підготувати емальовану миску або каструлю, яка буде удвічі більшою від об’єму тіста, це потрібно для зручності розмішування. Також потрібна ємність для молока, сито для борошна, ніж, і сковорідка. Якщо немає спеціальної сковорідки, то підійде будь-яка, краще брати чавунну або з антипригарним покриттям. Для замішування використовується вінчик, міксер або блендер.

Усі сипучі суміші відмірюємо заздалегідь, для того щоб приготування млинцевого тіста зайняло менше часу, і щоб воно не встигло розшаруватися. Важливо, щоб миски й інструменти для приготування були абсолютно сухими, інакше на стінках або дні можуть утворюватися грудочки, які під час приготування відділяться від стінок посудини і потраплять в тісто. Подальше приготування залежить від того, чим будуть змішуватися продукти.

Зі сметаною

Якщо використовується вінчик, і заміс відбувається вручну, то в окрему ємність відділяються яєчні білки і змішуються з невеликою кількістю молока, після чого перемішуються в середньому темпі протягом 2-3 хвилин, після одержання однорідної консистенції додається кисле молоко, що залишилося. У каструлі змішуються сіль, цукор, ванілін і просіяне борошно. У суху суміш додають 3-4 ложки молочно-яєчної рідини, і вимішують 1-2 хвилини, після чого додають по 2-3 ложки, продовжуючи змішування. Коли використана половина молока з яєчними білками, тісто збивають віночком 5 хвилин, це допоможе борошну розчинитися, а млинцева маса буде більш однорідною, що відобразиться на товщині млинчиків (вони будуть тоншими). Коли закінчиться збивання (перемішування), вливають тонким струменем  рідину, що залишилася, додають олію й продовжують змішувати 2-3 хвилини. Тісто на прокислому молоці готове до випікання.

Якщо використовується міксер, то спершу змішують яйця, молоко, сіль, і збивають масу 3-4 хвилини, після чого додають цукор, продовжуючи збивання 2-3 хвилини. Коли суміш стала збільшуватися в обсязі, міксер на деякий час виключають, і починають додавати борошно по 1-2 ложки, перемішуючи дерев’яною лопаткою. Коли все борошно вмішане, знову запускають міксер і вливають розтоплене вершкове масло, збиваючи масу декілька хвилин. Після цього приступають до випікання.

Для найтонших млинців на кислому молоці, сковороду треба добре нагріти з 1 ложкою рослинної олії. Коли сковорода готова, використовують 3-4 ложки тіста на 1 млинець. Можна розподіляти масу й ополоником, тоді наливають приблизно половину, але такий спосіб недосконалий, і готові вироби будуть відрізнятися по товщині між собою. А також можливо, що млинець буде з нерівною поверхнею. Олію наливають на сковорідку тільки для першого млинця, після чого додавати жир у сковорідку більше не потрібно, через те, що в тісті є достатньо вершкового масла. Коли не дотримуються цієї рекомендації, наливаючи олію для кожного млинця, палянички виходять дуже жирні. Першу сторону смажать на сковороді 30-40 секунд, після чого перевертають, друга сторона випікається тільки 10 секунд. Головне орієнтуватися на колір, якщо видно темні цятки, або сухі краї, то потрібно зменшити або температуру, або час випікання.

Без додавання яєць

Якщо з якої-небудь причини немає можливості використовувати яєчні білки, для додання тісту легкості, можна використовувати трохи змінений варіант рецепта на кислому молоці.

Інгредієнти:

  • кисле молоко, 500 мілілітрів;
  • борошно, 200 грамів;
  • цукор, 15-20 грамів;
  • сіль, 1-2 грама;
  • сода, 2-3 грама;
  • вершкове масло або рослинна олія, 30 мілілітрів (2 столові ложки);
  • олія для випікання.

Кефірні

Приготування:

Цукор розчинити в молоці, додати соду після чого добре розмішати. Кислота й сода вступлять у реакцію, тому не потрібно боятися, якщо з’явиться піна, це навіть добре і означає що млинець буде мати м’яким. Після цього змішуємо всі сипучі компоненти, що залишилися, і додаємо по 1-2 ложки рідини, постійно перемішуючи вінчиком, вилкою, або збиваючи міксером. Після того, як борошно увібрало всю воду, додаємо розтоплене вершкове масло або рослинну олію, і продовжуємо перемішувати ще кілька хвилин.

Випікання відбувається так само, як і в першому варіанті. Слабо виражений кислуватий, присмак буде доречний не тільки із солодкою, але й із соленою начинкою.

Ссылка на основную публикацию