Рецепт млинців-каравайців

Тонкі млинці, які протягом десятиліть готують у Рязанській області Росії, називають каравайцями. Головне, що потрібно запам’ятати – їхнє приготування вимагає точного дотримання пропорцій. Якщо все зроблене правильно, то в результаті виходять дуже смачні й еластичні млинці. Представляємо рецепти млинців-каравайців – класичний, спрощений варіант, з вівсянкою й манкою, нестандартний рецепт.

З молоком

Класичні

Для приготування однієї порції каравайців, потрібні продукти:

  • 1,5 склянки борошна;
  • 3 курячих яйця, бажано домашніх;
  • 1 столова ложка білого цукру;
  • 0,5 чайної ложки солі;
  • 0,5 чайної ложки негашеної соди;
  • 5 літра холодної води;
  • 5 літра гарячого молока;
  • рослинна олія без запаху.

Млинці каравайці — рецепт приготування:

  1. Яйця злегка збиваємо вилкою в глибокій мисці. З’єднуємо їх із цукром і швидко розмішуємо до однорідності.
  2. Вливаємо холодну кип’ячену воду, додаємо сіль і соду. Знову доводимо масу до однорідного стану.
  3. По одній ложці всипаємо просіяне борошно вищого ґатунку й ретельно вимішуємо тісто. Розбавляємо тісто молоком, а в самому кінці вливаємо рослинну олію.
  4. Тісто виходить досить рідким – так і повинне бути. Даємо йому настоятися 3-4 хвилини. За цей час ставимо сковороду на плиту й змащуємо її тонким шаром рослинної олії. Чекаємо, коли поверхня нагріється.
  5. Черпаком вливаємо частину тіста на сковороду й рівномірно його розподіляємо. Жаримо каравайці з кожного боку по дві хвилини. Перевертаємо дерев’яною або силіконовою лопаткою.

Млинці подаємо до столу в гарячому виді без начинки, а також із солоною, солодкою начинкою або жирною сметаною.

Випікання

Спрощений рецепт «порожніх» рязанських млинців

Ще один рецепт каравайців припускає використання меншої кількості продуктів. Але можна пропорційно збільшити їхню кількість, якщо готувати для великої сім’ї:

  • 5 курячих яєць;
  • 5 столових ложок рослинної олії;
  • 3 столові ложки цукру;
  • 3 столові ложки просіяного борошна з гіркою;
  • 0,5 чайної ложки повареної солі.

Етапи приготування:

  1. Молоко кип’ятимо на повільному вогні. Його необхідно постійно помішувати, щоб не збігло. Якщо молоко збіжить, то в страви з’явиться горілий присмак.
  2. Після закипання відразу переливаємо молоко в глибоку миску, вбиваємо в нього сирі яйця й швидко перемішуємо віночком або блендером на мінімальній швидкості.
  3. Додаємо цукор, трохи солі й знову все добре перемішуємо.
  4. У самому кінці поступово додаємо борошно й добре перемішуємо ложкою. Важливо, щоб у тісті не було великих грудочок.
  5. Можна влити трохи рослинної олії, якщо каравайці будуть смажитися на сковороді без антипригарного покриття.
  6. На середньому вогні максимально розігріваємо сковороду з рослинною олією. Дерев’яною ложкою набираємо тісто й, повертаючи ручку, вливаємо на розігріту поверхню.
  7. Випікаємо до появи золотавої скоринки лише з одного боку. На це піде всього декілька хвилин. Не забуваємо до початку випікання трохи зменшити вогонь.
  8. Якщо каравайці будуть подаватися до стола без начинки, то бажане змастити кожен з них тонким шаром рослинної олії або розтопленого вершкового масла. Робимо це з однієї сторони.

Страва до столу подається теплою. Вони дуже добре смакують із молоком, домашнім компотом, киселем або солодким соком.

Нестандартний рецепт млинців-каравайців

Інгредієнти:

  • 6 курячих яєць;
  • 3 столові ложки рідкого меду;
  • 1-1,5 склянки просіяного борошна;
  • 1 склянка молока;
  • 1 столова ложка кефіру будь-якої жирності;
  • 0,5 склянки рослинної олії без запаху;
  • щіпка солі.

Етапи приготування:

  1. Яйця збиваємо вінчиком або блендером на мінімальній швидкості. Акуратно вливаємо молоко, яке можна трохи розігріти, і ретельно перемішуємо.
  2. Додаємо кефір будь-якої жирності й рідкий мед. Снову доводимо все до однорідності.
  3. Борошно обов’язково просіваємо через сито, щоб не було сторонніх включень. Змішуємо борошно із сіллю, поступово вводимо в тісто. Перемішуємо все вінчиком, щоб не залишилося грудочок.
  4. У самому кінці вливаємо рослинну олію, перемішуємо.
  5. Сковороду розігріваємо на повільному вогні й промащуємо тонким шаром рослинної олії. Порційно вливаємо тісто й печемо млинці із двох боків до появи легкої золотавої скоринки.

З вівсянкою й манкою

Інгредієнти:

  • 2,5 склянки молока;
  • 2 курячих яйця;
  • ½ склянки манки;
  • ½ склянки вівсянки;
  • 2 чайні ложки цукру;
  • щіпки солі.

Приготування:

  1. Манну крупу заливаємо молоком, акуратно перемішуємо й залишаємо на 8 годин.
  2. Залишок молока розігріваємо й заливаємо ним вівсянку. Після повного остигання, подрібнюємо масу за допомогою блендера. З’єднуємо молочно-вівсяну суміш із манкою й знову добре перемішуємо.
  3. Додаємо решту продуктів й доводимо тісто до однорідності. Жаримо млинці на розігрітій сковороді з рослинною олією з двох боків.

Ссылка на основную публикацию